Marea Britanie anunță că trimite mai multe sisteme de rachete cu lansare multiplă cu rază lungă în Ucraina
„Marea Britanie va oferi, de asemenea, un număr semnificativ de rachete M31A1 ghidate de precizie, care pot lovi ținte la o distanță de până la 80 km, permițând Ucrainei să continue să se apere împotriva artileriei grele rusești”, a anunțat Ministerul Apărării, Ben Wallace, potrivit CNN.
Wallace a declarat că: „Această ultimă tranșă de sprijin militar va permite forțelor armate ale Ucrainei să continue să se apere împotriva agresiunii ruse și a utilizării fără discernământ a artileriei cu rază lungă. Marea Britanie și comunitatea internațională rămân împotriva acestui război ilegal și vor sta umăr la umăr, oferind ajutor militar defensiv Ucrainei pentru a o ajuta să se apere împotriva invaziei lui Putin”, a spus Wallce.
Trupele ucrainene au fost instruite în Marea Britanie cu privire la modul de utilizare a lansatoarelor.
Ministerul Apărării a declarat că alte echipamente livrate în prezent Ucrainei includ peste 20 de tunuri autopropulsate de 155 milimetri; tunuri de artilerie de 105 milimetri și muniție; peste 50.000 de cartușe de muniție pentru artileria sovietică a Ucrainei; și încă cel puțin 1.600 de arme antitanc.
Marea Britanie și alte țări NATO s-au angajat, de asemenea, să antreneze până la 10.000 de soldați ucraineni în abilități de infanterie.
Anunțul a venit în momentul în care Wallace co-găzduiește o conferință a statelor din nordul NATO pentru a discuta despre sprijinul suplimentar pe termen lung pentru Ucraina în ceea ce privește formarea, echipamentul și finanțarea.
Ministerul Apărării a declarat că Regatul Unit și aliații săi vor începe să stabilească un plan de acțiune pentru a sprijini Ucraina până în 2023 și după aceea, atât timp cât va fi necesar.
Parlamentul Letoniei a declarat Rusia „sponsor de stat al terorismului”
„Seima a adoptat o declarație privind atacurile militare țintite ale Rusiei împotriva civililor și a zonelor publice din Ucraina, recunoscând violența Rusiei împotriva civililor drept terorism și Rusia ca stat sponsor al terorismului”, a declarat Parlamentul Letoniei într-o declarație publicată joi, invocând atacurile asupra civililor.
De asemenea, parlamentarii letoni au cerut țărilor UE să oprească imediat problema vizelor de turist și de intrare pentru cetățenii ruși și belaruși, solicitare făcută de președintel Volodimir Zelenski.
361 de copii au fost uciși și 705 răniți în războiul din Ucraina. Începând cu 11 august, alți 204 sunt considerați dispăruți, iar 6.159 au fost deportați, au transmis joi autoritățile ucrainene.
Documente oficiale despre abuzurile din armata lui Putin
O serie de plângeri arhivate de procurorii din Rusia și obținute de jurnaliștii de investigație ruși arată cum funcționează mașinăria de război a președintelui rus Vladimir Putin: încorporări cu forța, muzicieni trimiși în forțele speciale și înșelăciuni pe scară largă.
Analistul militar și cercetătorul independent Chris Owen face un sumar al investigației publicate de jurnaliștii de la The Insider, notând pe pagina sa de Twitter că documentele oferă niște perspective foarte interesante ale experiențelor soldaților ruși trimiși de Vladimir Putin în Ucraina pe 24 februarie și în lunile care au urmat.
Foarte multe dintre plângerile înregistrate de procurorii ruși vizează situații în care soldați încorporați în stagiul militar obligatoriu din Rusia s-au plâns de faptul că au fost trimiși ilegal să lupte în Ucraina. Legislația rusă prevede că recruții nu pot fi trimiți în zone de conflict.
Un alt părinte s-a plâns că „drepturile personalului militar sunt încălcate prin forțarea acestora de a semna contracte în mod fraudulos”, dând drept exemplu cazul propriului fiu care a fost convins să semneze un contract pe baza unei prezentări false a regulamentelor militare.
În plus, aceștia s-au plâns adesea că sunt nevoiți să lupte în condiții îngrozitoare, fără provizii de hrană și echipamente adecvate.
Soldații profesioniști care s-au înrolat benevol în forțele armate ruse au descoperit la rândul lor că armata nu este dispusă să le aprobe cererile de demisie.