Linkuri accesibilitate

Natalia Titova, de 62, din Cernigău, în locul unde s-a aflat casa ei. Femeia și familia sa erau în subsol când casa a fost bombardată. Imediat după ce au auzit explozia au reușit să fugă în stradă. Imagine din 9 aprilie
Natalia Titova, de 62, din Cernigău, în locul unde s-a aflat casa ei. Femeia și familia sa erau în subsol când casa a fost bombardată. Imediat după ce au auzit explozia au reușit să fugă în stradă. Imagine din 9 aprilie

Teroarea rusească în Ucraina | Aeroportul din Dnipro, „complet distrus”, stare de asediu la Odesa. Cancelarul Austriei merge luni la Kiev

Forțele militare ale Ucrainei sunt pregătite pentru „o luptă dură” în estul țării, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. În zonă s-au intensificat, duminică, bombardamentele asupra țintelor strategice, precum aeroportul din Dnipro, care e „distrus complet”.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, va merge, luni, la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin. El s-a întâlnit, sâmbătă, la Kiev cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Aeroportul din Dnipro este distrus complet de bombardamentele rusești, au spus autoritățile militare ucrainene din zona central-estică a țării.

Autoritățile ucrainene au anunțat că nouă coridoare pentru evacuarea civililor au fost convenite pentru ziua de duminică. Liderii locali de aici fac apel de câteva zile pentru evacuarea de urgență a civililor.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că pericolul agresiunii Rusiei este o realitate pentru întreaga Europă și a mulțumit liderilor Marii Britanii și Austriei, care au vizitat, sâmbătă, Kievul.

Au avut loc bombardamente masive în regiunea Donbas, unde se află separatiștii sprijiniți de Rusia. Ucraina se pregătește pentru o ofensivă majoră aici și pe întreaga graniță estică cu Rusia, dar și în sud, unde Rusia atacă de pe mare.

Coordonarea forțelor Rusiei din Ucraina a fost preluată de generalul Alexander Dvornikov. El a condus forțele Rusiei în operațiunile controversate din Siria.

Aeroportul din Dnipro, „complet distrus”

Aeroportul din Dnipro (în partea central-estică a Ucrainei) și un sat din apropiere au fost lovite de rachete, a anunțat pe Telegram șeful administrației militare din zonă, Valentin Reznicenko, citat de BBC.

„Încă un atac asupra aeroportului din Dnipro. Era deja distrus complet, atât aeroportul, cât și infrastructura din jur. Dar rachetele au continuat să vină”, a spus acesta.

El a confirmat și bombardamente la Zvonețke, un sat aflat pe malul râului Nipru, în regiunea Dnipropetrovsk, unde Ministerul Rus al Apărării anunțase anterior că ar fi lansat de pe mare o rachetă ce a distrus o „bază a naționaliștilor ucrainenei cărora li se alăturaseră mercenari cu o zi înainte”.

Groapă comună descoperită la Buzova, lângă Kiev

Un oficial ucrainean a declarat că o groapă comună a fost găsită în Buzova, lângă Kiev, unde zeci de corpuri au fost aruncate într-o groapă, lângă o benzinărie.

Un polițist ucrainean fotografiază corpul unui civil găsit într-o fântână la o stație de benzină din Buzova.
Un polițist ucrainean fotografiază corpul unui civil găsit într-o fântână la o stație de benzină din Buzova.

Primarul comunei Dmîtrivka, de care aparține Buzova, Taras Didici, a spus că au fost găsite corpuri și în mai multe mașini atacate pe una dintre străzile principale ale localității.

Până acum, Națiunile Unite au confirmat uciderea a cel puțin 1.766 de civili, inclusiv 139 de copii, în Ucraina, cu precizarea că numărul real este mult mai mare.

Ministerul rus a Apărării anunță noi atacuri de pe mare

Ministerul Apărării din Rusia a transmis, duminică, că forțele Rusiei au lansat cu succes mai multe rachete de pe mare, care și-ar fi atins țintele la Zvonețke, un sat aflat pe malul râului Nipru, în regiunea Dnipropetrovsk, și la Stara Bohdanivka, din apropierea orașului Nikolaiev, sudul Ucrainei, în apropiere de Herson.

Potrivit CNN, care nu a putut confirma informațiile, ambele atacuri ar fi fost lansate de pe mare și ar fi distrus o „bază a naționaliștilor ucrainenei cărora li se alăturaseră mercenari cu o zi înainte” (la Zvonețke) respectiv „lansatoare de rachete antiaeriene” (lângă Nikolaiev), potrivit declarațiilor de la Moscova.

CNN amintește că Armata Rusiei susține în mod obișnuit că ar viza „mercenari străini” și grupuri „naționaliste” din Ucraina, ca parte a propagandei care neagă uciderea civililor și distrugerea infrastructurii civile. De altfel, în Rusia, este interzisă descrierea războiului din Ucraina drept „război”, iar atrocitățile comise împotriva civililor sunt negate în ciuda dovezilor prezentate de jurnaliști, organizații umanitare sau autorități ucrainene și internaționale.

În 10 aprilie, în Buzova, regiunea Kiev, polițiștii au scos mai multe corpuri dintr-o fântână. Potrivit primarului, era vorba despre civili uciși de forțele Rusiei.
În 10 aprilie, în Buzova, regiunea Kiev, polițiștii au scos mai multe corpuri dintr-o fântână. Potrivit primarului, era vorba despre civili uciși de forțele Rusiei.

Papa Francisc face apel la un armistițiu de Paște

La slujba de Florii din Piața Sfântul Petru, Papa Francisc a cerut duminică un armistițiu în Ucraina de Paște, o încetare a focului, în vederea negocierilor „pentru a obține pacea”.

Paștele Catolic se sărbătorește peste o săptămână.

Potrivit Vatican News, Papa Francisc a descris războiul din Ucraina ca „un război care în fiecare zi înfățișează ochilor noștri masacre odioase și cruzimi groaznice comise împotriva civililor lipsiți de apărare”.

Papa Francisc cu un steag ucrainean adus de la Bucea. 6 aprilie 2022
Papa Francisc cu un steag ucrainean adus de la Bucea. 6 aprilie 2022

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG