Linkuri accesibilitate

Natalia Titova, de 62, din Cernigău, în locul unde s-a aflat casa ei. Femeia și familia sa erau în subsol când casa a fost bombardată. Imediat după ce au auzit explozia au reușit să fugă în stradă. Imagine din 9 aprilie
Natalia Titova, de 62, din Cernigău, în locul unde s-a aflat casa ei. Femeia și familia sa erau în subsol când casa a fost bombardată. Imediat după ce au auzit explozia au reușit să fugă în stradă. Imagine din 9 aprilie

Teroarea rusească în Ucraina | Aeroportul din Dnipro, „complet distrus”, stare de asediu la Odesa. Cancelarul Austriei merge luni la Kiev

Forțele militare ale Ucrainei sunt pregătite pentru „o luptă dură” în estul țării, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. În zonă s-au intensificat, duminică, bombardamentele asupra țintelor strategice, precum aeroportul din Dnipro, care e „distrus complet”.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, va merge, luni, la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin. El s-a întâlnit, sâmbătă, la Kiev cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Aeroportul din Dnipro este distrus complet de bombardamentele rusești, au spus autoritățile militare ucrainene din zona central-estică a țării.

Autoritățile ucrainene au anunțat că nouă coridoare pentru evacuarea civililor au fost convenite pentru ziua de duminică. Liderii locali de aici fac apel de câteva zile pentru evacuarea de urgență a civililor.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că pericolul agresiunii Rusiei este o realitate pentru întreaga Europă și a mulțumit liderilor Marii Britanii și Austriei, care au vizitat, sâmbătă, Kievul.

Au avut loc bombardamente masive în regiunea Donbas, unde se află separatiștii sprijiniți de Rusia. Ucraina se pregătește pentru o ofensivă majoră aici și pe întreaga graniță estică cu Rusia, dar și în sud, unde Rusia atacă de pe mare.

Coordonarea forțelor Rusiei din Ucraina a fost preluată de generalul Alexander Dvornikov. El a condus forțele Rusiei în operațiunile controversate din Siria.

Zelenski: „Catastrofa va lovi pe toată lumea”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în mesajul transmis noaptea trecută că securitatea Ucrainei înseamnă securitate, democrație și libertate în întreaga Europă de Est, iar agresiunea Rusiei nu are drept scop „doar distrugerea Ucrainei, a libertății și vieților ucrainene. Întregul proiect european e o țintă pentru Rusia”.

Comunitatea internațională trebuie să acționeze pentru a restaura ordinea internațională bazată pe reguli și a preveni catastrofa pe care o aduce aplicarea legii forței. „Această catastrofa va lovi pe toată lumea”, a spus Zelenski.

Acesta a salutat vizita premierului britanic Boris Johnson, sâmbăta, la Kiev și a spus că Marea Britanie va rămâne în istorie pentru felul în care a înțeles să apere democrația și să sprijine Ucraina.

Despre vizita cancelarului Austriei, țară puternic dependentă de gazul rusesc, Zelenski a spus că a primit asigurări că și pentru Austria, ca pentru orice alt stat responsabil, este fundamental să forțeze Rusia să recurgă la pace. Austria va continua, alături de țările Uniunii Europene, să aplice politica sancțiunilor împotriva Rusiei, până la restaurarea păcii.

Ucraina e pregătită pentru o luptă dură cu forțele Rusiei în estul Ucrainei, a spus el.

Atacul asupra civililor

Ministerul Britanic al Apărării transmite în evaluarea cu privire la situația din Ucraina publicată sâmbătă seară că plecarea forțelor Rusiei din nordul Ucrainei a lăsat în urmă dovezi ale atacului disproporționat asupra civililor. Dovezile includ existența unor gropi comune, faptul că ostatici au fost folosiți drept scuturi umane și infrastructura civilă a fost minată.

Oficiali ucraineni declară că au găsit sute de corpuri ale civililor uciși în orașele din zona Kievului. 164 de civili uciși au fost găsiți în Bucea, după plecarea forțelor Rusiei și 132 la Makariv, potrivit CNN.

În evaluarea de duminică dimineață, Marea Britanie spune că în urma pierderilor suferite, Rusia încearcă să își sporească numărul de combatanți cu personal care a părăsit serviciul militar în ultimii 10 ani, dar și cu militari din regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova.

Ofensiva din estul Ucrainei

Imagini din satelit furnizate de Maxar Technologies arată un convoi militar rusesc lung de circa 12 kilometri, care traversează în 8 aprilie orașul Velkyi Burluk aflat la est de Harkov, aproape de granița cu Rusia. Convoiul se deplasează spre sud, înspre Donbas.

Potrivit Maxar Technologies din convoi fac parte vehicule blindate, camioane cu artilerie și echipamente de sprijin.

Convoiul fotografiat din satelit în 8 aprilie, în Velkyi Burluk, la est de Harkov.
Convoiul fotografiat din satelit în 8 aprilie, în Velkyi Burluk, la est de Harkov.

Autoritățile ucrainene spun că luptele din estul Ucrainei s-au intensificat după retragerea forțelor Rusiei din nord și așteaptă o ofensivă puternică aici. Civilii au fost îndemnați să părăsească imediat zona.

Stare de asediu la Odesa

Orașul ucrainean Odesa de la Marea Neagră se află sub stare de asediu la acest sfârșit de săptămână, de teama unor noi atacuri cu rachete, care pot fi lansate de Forțele Navale ale Rusiei, din Marea Neagră.

Potrivit BBC, locuitorilor li s-a transmis să stea la adăpost de sâmbătă seară, până luni dimineață la ora 6:00. Magazinele și restaurantele sunt închise și doar cei care dețin un permis special se pot afla pe străzi.

Pentru duminică erau programate activități de celebrare a 78 de ani de la eliberarea orașului de forțele naziste.

Acum o săptămână, o rafinărie din apropierea portului din Odesa a luat foc în urma unui bombardament rusesc. Imagine din 3 aprilie
Acum o săptămână, o rafinărie din apropierea portului din Odesa a luat foc în urma unui bombardament rusesc. Imagine din 3 aprilie

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG