Steagul ucrainean a fost dat jos de pe clădirea ambasadei Ucrainei de la Moscova, a informat miercuri agenția de știri rusă RIA, potrivit CNN. Acesta este un semn care indică faptul că ambasada a fost evacuată și ușile sigilate.
Guvernul ucrainean a rupt legăturile diplomatice cu Rusia pe 24 februarie, după ce Moscova a ordonat o invazie a țării.
Delegațiile ucrainenilor și rușilor vor avea, miercuri, o a doua rundă de negocieri privind un posibil acord de încetare a focului în Ucraina poate avea loc miercuri, potrivit unui anunţ făcut de Kremlin.
„Astăzi, în a doua jumătate a zilei, spre seară, delegaţia noastră se va afla la locul (reuniunii), aşteptându-i pe negociatorii ucraineni", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.
Într-un video postat pe pagina sa de Facebook, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că aproape 6.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în primele şase zile ale invaziei ruse şi că puterea de la Kremlin nu va putea să-i cucerească ţara cu bombe şi atacuri aeriene, informează Reuters.
Referindu-se la atacul rus asupra Complexului memorial al Holocaustului de la Babyn Yar, locul unde trupele germane de ocupaţie şi colaboraţioniştii lor ucraineni au masacrat evrei, Zelenski a spus: „Acest atac demonstrează că pentru mulţi oameni din Rusia Kievul nostru este total străin. Ei nu ştiu absolut nimic despre Kiev, despre istoria noastră. Însă ei au cu toţii ordinul de a ne distruge istoria, de a ne distruge ţara, de a ne distruge pe noi toţi", a spus Zelenski într-un mesaj video.
Un număr de 46.435 de cetățeni care au venit din Ucraina au rămas în România, a declarat premierul Nicolae Ciucă miercuri înaintea șediței de Guvern. Dintre cei rămași în țara noastră, aproximativ 18.000 sunt copii.
„Până la ora 8,00, în această dimineaţă, pe teritoriul României au intrat 118.461 de refugiaţi ucraineni. Dintre aceştia, 70.026 au părăsit teritoriul României. Au rămas în ţară 46.435, ceea ce reprezintă aproximativ 39% din numărul total al cetăţenilor ucraineni care au intrat pe teritoriul României. De asemenea, cred că este important de precizat că 1.070 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil, iar dintre aceştia 476 au rămas în centrele de azil din ţara noastră", a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de guvern.
Nicolae Ciucă a spus că a discutat miniștrii Educației, Tineretului și Familiei și Afacerilor Interne măsuri pentru cei 18.000 de minori, măsuri pe care le vor adopta în perioada următoare.