Linkuri accesibilitate

Un civil învață să arunce un cocktail molotov pentru a-și putea apăra orașul. Zhitomir, 1 martie 2022
Un civil învață să arunce un cocktail molotov pentru a-și putea apăra orașul. Zhitomir, 1 martie 2022

Rusia atacă Ucraina | Peste 2.000 de civili și zeci de salvatori, uciși. Sute de noduri de transport, grădinițe și spitale distruse

Trupele rusești au bombardat în cursul zilei de marți orașul Harkov. Au fost atacate zonele rezidențiale, iar președintele ucrainean Zelenski a numit ulterior atacul drept crimă de război.

Atacurile armatei ruse s-au intensificat în cursul zilei de marți asupra mai multor orașe din Ucraina. Harkov este unul dintre orașele atacate violent de forțele militare ale Rusiei.

Orașul Jîtomîr este o altă localitate atacată de ruși, patru persoane au murit când locuinţele lor au fost lovite de o rachetă de croazieră rusă. Consilierul ministrului de interne ucrainean, Anton Geraşcenko, a declarat pe canalul său Telegram că toate clădirile rezidenţiale din apropierea bazei Brigăzii 95 Aeropurtate din orașul Jitomir, aflat la 120 de kilometri vest de capitala Kiev, au fost incendiate.

Orașul Harcov a fost puternic atacat marți de forțele rusești. Luptele au continuat în cursul nopţii de marţi spre miercuri, după cum a arătat armata ucraineană.

Tot marți, cinci oameni au murit în urma atacului Rusiei asupra turnului de televiziune din Kiev. Turnul se află în Babyn Yar, unde este memorialul Holocaustului care a fost lovit de una din rachete.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost aplaudat marți în Parlamentul European în timpul discursului său transmis online, în timp ce majoritatea eurodeputaților au părăsit sala când a început să vorbească ministrul de Externe Lavrov.

În SUA, președintele Joe Biden a ținut primul său discurs despre Starea Uniunii în Congres. Joe Biden a anunţat că Statele Unite se vor alătura aliaţilor lor şi vor interzice zborurilor ruseşti să folosească spaţiul aerian american.

Joe Biden l-a numit pe liderul rus Vladimir Putin un „dictator'', izolat de lume mai mult ca oricând.

23:38 2.3.2022

MAE român: Ungaria a revocat condiția ca refugiații ucraineni să aibă pașaport biometric

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a transmis pe Twitter că Guvernul ungar a revocat marți seară măsura anunțată în aceeași zi prin care autoritățile le cereau refugiaților ucraineni, sosiți la granița cu Ungaria.

„Mulțumesc, Peter Szijjarto, pentru această decizie care este în sprijinul cetățenilor ucraineni atât de afectați de agresiunea declanșată de Rusia împotriva Ucrainei”, se arată în mesajul postat de acesta pe Twitter.

22:59 2.3.2022

Explozie în apropierea gării din Kiev

O explozie s-a produs în apropierea unei gări din kiev miercuri seara, unde mii de femei și copii erau evacuați în momentul respectiv, a anunțat compania de căi ferate de stat a Ucrainei, citată de Reuters.

Un consilier al Ministerului de Interne a spus că explozia a fosts cauzată de o rachetă de croazieră rusă doborâtă, nu de o lovitură directă cauzată de rachetă. Nu există date concrete cu privire la numărul victimelor.

Potrivit CNN, primarul Kievului, Vitali Klitschko, a transmis că, în urma primelor informații adunate de la fața locului, nu există niciun rănit în urma exploziei, care a spulberat geamurile gării din Kiev. Acesta a adăugat că detaliile incidentului sunt în curs de clarificare. Trenurile continuă să circule.

22:35 2.3.2022

Orașul Herson ar fi căzut în mâinile trupelor rusești

Primarului din Herson, sudul Ucrainei, a transmis că orașul ar fi fost capturat marți noaptea de către soldații ruși, potrivit BBC.

Într-un mesaj pe Facebook, Igor Kolykhaev a scris că „au fost vizitatori înarmați astăzi la consiliul orașului”, iar edilul le-ar fi transmis soldaților că „nu avem trupe ale armatei ucrainene, ci doar civili care doresc să trăiască aici”.

Kolykhaev a spus că trupele Moscovei ar fi impus restricții asupra deplasării oamenilor între orele 22:00 și 06:00 dimineața, mașinile trebuie să circule cu „viteză minimă”, iar pietonii nu au voie să circule în grupuri mai mari de două persoane.

21:55 2.3.2022

Rusia, condamnată la ONU

Organizația Națiunilor Unite a votat cu o majoritate covârșitoare rezoluția care condamnă invadarea Ucrainei de către Rusia și cere retragerea imediată a forțelor sale, într-o expresie globală a indignării care a evidențiat izolarea tot mai mare a Rusiei.

Într-o sesiune de urgență a adunării generale a ONU, 141 din cele 193 de state membre au votat pentru rezoluție, 35 s-au abținut și cinci au votat împotrivă.

Singurele țări care au votat în sprijinul Moscovei au fost Belarus, Coreea de Nord, Eritreea și Siria. Aliații de lungă durată, Cuba și Venezuela s-au alăturat Chinei, abținându-se.

„În calitate de secretar general, este de datoria mea să respect această rezoluție”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

„Mesajul Adunării Generale este tare și clar: încetați ostilitățile din Ucraina acum! Să tacă armele acum! Reluați dialogul acum! Deschideți ușa dialogului și diplomației acum!

Integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei trebuie respectate în conformitate cu Carta Națiunilor Unite. Nu avem nici un moment de pierdut. Efectele brutale ale conflictului sunt clar de văzut. Dar, oricât de rea este situația pentru oamenii din Ucraina în acest moment, aceasta amenință să se înrăutățească mult, mult. Ceasul care ticăie este o bombă cu ceas. De asemenea, sunt profund îngrijorat de potențialele consecințe pentru pacea și securitatea regională și globală și pentru o lume care se luptă să se recupereze după COVID. Rezoluția de astăzi reflectă un adevăr central. Lumea vrea să se pună capăt uriașei suferințe umane din Ucraina (...). Privind în viitor, voi continua să fac tot ce îmi stă în putere pentru a contribui la încetarea imediată a ostilităților și la negocieri urgente pentru pace. Oamenii din Ucraina au nevoie disperată de pace. Și oamenii din întreaga lume o cer.”

Rezoluția nu are consecințe juridice, dar reprezintă voința țărilor membre față de agresiunea violență a Rusiei împotriva Ucrainei și a aliatei sale, Belarus.

Este pentru prima în ultimii 40 de ani când Consiliul de Securitate trimite în Adunarea Generală dezbaterea unei crize și a 11-a sesiune de urgență din 1950 și până acum.

Adunarea Generală a fost convocată după ce „Consiliul de Securitate, ca urmare a lipsei de unanimitate a membrilor permanenți, a eșuat în a-și exercita principala atribuție de a acționa adecvat pentru menținerea păcii și securității la nivel internațional”.

„Nu va opri forțele ruse în pasul lor, dar este o victorie diplomatică destul de mare pentru ucraineni și SUA și pentru toți cei care le-au sprijinit”, a spus Richard Gowan, directorul ONU la International Crisis Group.

Vorbind înainte de vot, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a comparat invazia rusă cu cea nazistă.

„Câțiva dintre cei mai bătrâni ucraineni și ruși s-ar putea să-și amintească un moment ca acesta, un moment în care o națiune europeană agresivă a invadat-o pe alta fără a fi provocată să revendice teritoriul vecinului său.”

Reprezentantul permanent al Ucrainei, Serghei Kisliția, a făcut un apel către țările care iau în considerare o abținere pe motiv că „nu este războiul meu”.

„Este o greșeală. Răul nu se va opri niciodată. Este nevoie de tot mai mult spațiu pentru a cuceri. Dacă este tolerat, avansează din ce în ce mai mult”, a spus Kisliția.

„Proiectul de rezoluție este unul dintre elementele de bază pentru construirea unui zid pentru a-l opri să se oprească în Ucraina și pentru a nu-l lăsa să meargă mai departe”.

Reprezentantul permanent al Rusiei, Vasili Nebenzia, a repetat afirmațiile de până acum ale Moscovei că forțele sale nu vizează zone civile. El a atribuit caracterul neregulat al votului constrângerii din culise asupra statelor membre din partea aliaților Ucrainei.

„Știm despre presiunea fără precedent pe care partenerii noștri occidentali o exercită asupra unui număr mare de țări, cerându-le să voteze așa cum consideră ei de cuviință”, a spus Nebenzia. „Acesta nu este ceva ce nici măcar noi nu putem numi presiune. Sunt amenințări deschise și cinice.”

Vineri, Rusia a fost singura țară care a votat împotriva unei rezoluții similare în consiliul de securitate, dar pentru că Rusia este una dintre cele cinci puteri cu drept de veto, rezoluția nu a fost menținută. Așa că aliații Ucrainei au transmis chestiunea spre soluționare mai departe Adunării Generale.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG