Linkuri accesibilitate

Un civil învață să arunce un cocktail molotov pentru a-și putea apăra orașul. Zhitomir, 1 martie 2022
Un civil învață să arunce un cocktail molotov pentru a-și putea apăra orașul. Zhitomir, 1 martie 2022

Rusia atacă Ucraina | Peste 2.000 de civili și zeci de salvatori, uciși. Sute de noduri de transport, grădinițe și spitale distruse

Trupele rusești au bombardat în cursul zilei de marți orașul Harkov. Au fost atacate zonele rezidențiale, iar președintele ucrainean Zelenski a numit ulterior atacul drept crimă de război.

Atacurile armatei ruse s-au intensificat în cursul zilei de marți asupra mai multor orașe din Ucraina. Harkov este unul dintre orașele atacate violent de forțele militare ale Rusiei.

Orașul Jîtomîr este o altă localitate atacată de ruși, patru persoane au murit când locuinţele lor au fost lovite de o rachetă de croazieră rusă. Consilierul ministrului de interne ucrainean, Anton Geraşcenko, a declarat pe canalul său Telegram că toate clădirile rezidenţiale din apropierea bazei Brigăzii 95 Aeropurtate din orașul Jitomir, aflat la 120 de kilometri vest de capitala Kiev, au fost incendiate.

Orașul Harcov a fost puternic atacat marți de forțele rusești. Luptele au continuat în cursul nopţii de marţi spre miercuri, după cum a arătat armata ucraineană.

Tot marți, cinci oameni au murit în urma atacului Rusiei asupra turnului de televiziune din Kiev. Turnul se află în Babyn Yar, unde este memorialul Holocaustului care a fost lovit de una din rachete.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost aplaudat marți în Parlamentul European în timpul discursului său transmis online, în timp ce majoritatea eurodeputaților au părăsit sala când a început să vorbească ministrul de Externe Lavrov.

În SUA, președintele Joe Biden a ținut primul său discurs despre Starea Uniunii în Congres. Joe Biden a anunţat că Statele Unite se vor alătura aliaţilor lor şi vor interzice zborurilor ruseşti să folosească spaţiul aerian american.

Joe Biden l-a numit pe liderul rus Vladimir Putin un „dictator'', izolat de lume mai mult ca oricând.

10:24 2.3.2022

Trupele rusești atacă din trei direcții principale în Ucraina: nord, sud și est, scrie BBC.

Armata ucraineană arată că, în orașul Harkov, parașutiștii ruși au aterizat și luptă pentru controlul orașului. Există informații de la martorii din teren că rușii au lovit cu rachete clădirea departamentului regional de poliție și o parte a Universității Karazin. Aici, cel puțin 21 de persoane au fost ucise și 112 au fost rănite în urma bombardamentelor, potrivit primarului orașului.

În orașul Herson, situat în sudul Ucrainei, forțele militare ruse par să obțină câștiguri mai concrete prin înconjurarea localității, însă primarul din Herson spune că orașul este încă sub control ucrainean.

10:44 2.3.2022

Orașul Odesa, al treilea ca mărime din Ucraina, situat pe coasta Mării Negre, este baricadat cu saci de nisip și gata de luptă.

De mai multe zile, locuitorii Odesei au fost avertizați cu privire la posibilitatea unei invazii a trupelor rusești și au baricadat orașul care acum pare părăsit, scrie CNN.

Unii dintre civili sunt înarmați și sunt gata de luptă.

Localnicii tineri spun că situația actuală este similară cu cea din 1941 când orașul a fost invadat de Germania nazistă, așa cum le-au povestit bunicii lor.

O sală de mese din Odesa a fost transformată în depozit de medicamente și provizii esențiale, iar la nevoie tinerii se pot aproviziona de aici. Opera din oraș este fortificată, la fel cum a fost în urmă cu mai bine de opt decenii.

Unul dintre localnici a spus reporterului CNN că nu s-a putut abține să nu plângă după ce a văzut o fotografie cu clădirea baricadată a operei. „Este imposibil să ne imaginăm că această imagine din realitate este doar memoria noastră”, a spus el.

În timp ce tinerii se pregătesc de luptă, trenurile se umplu mamele tinere și copiii lor, care sunt disperați să scape.

11:11 2.3.2022

Ministerul ucrainean al Apărării a negat informațiile potrivit cărora orașul Herson, din sudul țării, a căzut în mâinile trupelor rușilor.

„Conform informațiilor de la brigada noastră, luptele au loc acum. Orașul nu este capturat în totalitate, unele părți sunt sub controlul nostru”, a spus un purtător de cuvânt al ministerului, potrivit CNN.

Anterior, presa de stat rusă a scris că trupele ruse au preluat controlul total asupra orașului.

11:12 2.3.2022

Statul Major ucrainean a anunțat închiderea navigației în partea de nord-vest a Mării Negre.

Președintele Volodimir Zelenski i-a înlocuit pe guvernatorii regiunilor Cherkasy și Odesa, potrivit Nexta.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG