Viceprimarul orașului Mariupol: un cartier cu 130.000 de oameni, distrus. Armata rusă nu luptă cu cea ucraineană, ci distruge cartiere. Ore de bombardament continuu
Oficialii din orașul Mariupol, oraș din sud-estul Ucrainei, în apropiere de Rusia, spun că se tem că un număr mare de oameni ar putea fi deja morți după mai multe ore de bombardament continuu asupra orașului.
Viceprimarul Serghei Orlov spune că un cartier de pe malul râului, cu 130.000 de oameni, inclusiv pe tatăl său, a fost „aproape total distrus”.
„Nu putem număra numărul victimelor acolo, dar credem că sunt cel puțin sute de oameni sunt morți. Nu putem intra să recuperăm cadavrele”, a spus el pentru BB la telefon.
„Armata rusă atacă aici cu toate armele lor: artilerie, sisteme de lansare de rachete multiple, avioane, rachete tactice. Încearcă să distrugă orașul”, spune Orlov.
„Armata ucraineană este foarte curajoasă și va continua să apere orașul, dar stilul armatei ruse este precum cel al piraților. Ei nu luptă cu armata lor, ci doar distrug cartiere întregi", spune Orlov.
Dacă rușii preiau Mariupol, ucrainenii nu mai au ieșire la Marea Azov, pe unde se face exportul de cereale (Ucraina este a treia exportatoare de cereale din lume). Miza preluării Mariupului pentru ruși este dată de puntea de legătură pe care Mariupol o poate crea între Donbas și Peninsula Crimeea.
Comisia Europeană activează Directiva de protecție temporară pentru refugiații din Ucraina
Refugiații vor primi permise de ședere și acces la educație și la piața forței de muncă.
Având în vedere caracterul extraordinar și excepțional al acestui atac și amploarea noilor sosiri în UE, Directiva privind protecția temporară oferă răspunsul adecvat la situația actuală prin:
• asigurarea unei protecții și conferirea unor drepturi cu efect imediat: printre acestea se numără dreptul de ședere, accesul la piața forței de muncă, accesul la locuințe, asistență socială, asistență medicală sau de altă natură și la mijloace de subzistență. Pentru copiii și adolescenții neînsoțiți, protecția temporară conferă dreptul la tutelă legală și accesul la educație;
• reducerea presiunii asupra sistemelor naționale de azil prin crearea unui statut de protecție cu formalități reduse. Astfel se va evita suprasolicitarea sistemelor naționale de azil și statele membre vor fi în măsură să gestioneze sosirile într-un mod ordonat și eficace, cu respectarea deplină a drepturilor fundamentale și a obligațiilor internaționale;
• solidaritate sporită și partajarea responsabilității: normele prevăzute în Directiva privind protecția temporară promovează un echilibru al eforturilor pe care le depun statele membre pentru găzduirea persoanelor strămutate din Ucraina. Comisia va coordona o „platformă de solidaritate”, în cadrul căreia statele membre pot face schimb de informații cu privire la capacitatea de primire;
• sprijin suplimentar din partea agențiilor UE: Frontex, Agenția pentru Azil a Uniunii Europene și Europol pot oferi sprijin operațional suplimentar, la cererea statelor membre, pentru a asigura punerea în aplicare fără probleme a deciziei.
Negocierile de pace vor fi reluate miercuri seara
„Delegația noastră va fi pregătită să continue discuțiile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS
Urmează o primă rundă de discuții în Belarus. Asistentul președintelui Vladimir Putin, Vladimir Medinski, va conduce delegația rusă. „Cred că lucrurile vor rămâne la fel. Nimic nu se va schimba. Ne vom păstra poziția. Aceiași oameni implicați", a declarat consilierul prezidențial Alexei Arestovici. Deocamdată nu se știe unde ar putea avea loc discuțiile.
Peste 2.000 de civili ucraineni, uciși
Peste 2.000 de civili au fost uciși până acum de când Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu aproape o săptămână.
De asemenea, zece salvatori au fost uciși, anunță Serviciul de Urgență ucrainean, citat de CNN.
Salvatorii au stins peste 400 de incendii care au izbucnit după bombardamentele rusești în toată țara și au dezamorsat 416 explozibili.
„În timpul celor șapte zile de război, Rusia a distrus sute de noduri de transport, clădiri rezidențiale, spitale și grădinițe”, se arată în comunicat.