Linkuri accesibilitate

Un bloc de locuințe a fost bombardat în cursul zilei de vineri.
Un bloc de locuințe a fost bombardat în cursul zilei de vineri.

Rusia atacă Ucraina | Ziua 10. Bombardarea marilor orașe continuă. Premierul Israelului s-a întâlnit cu Putin la Kremlin

Europa și-a ținut respirația ieri după ce forțele militare rusești au provocat un incendiu în zona administrativă a celei mai mari centrale nucleare din Ucraina. În a zecea zi de conflict, marile orașe ale Ucrainei continuă să fie sub bombardament. Peste un milion de ucraineni au părăsit țara.

Trupele rusești au capturat ieri centrala nucleară de la Zaporojie, la finele unor bombardamente care au durat patru ore și care au provocat un incendiu în zona administrativă. Unitatea nucleară efectivă nu a fost afectată, iar nivelul radiațiilor nu a crescut.

Este a doua centrală nucleară din Ucraina care a ajuns sub controlul Rusiei, după cea dezafectată de la Cernobîl.

Liderii lumii au avertizat Rusia cu privire la consecințele unui atac asupra centralelor nucleare, care ar putea provoca un dezastru cu efecte mult dincolo de granițele Ucrainei.

Bombardarea marilor orașe ucrainene a continuat ieri. În capitala Kiev au fost lovite inclusiv blocuri de locuințe, în timp ce Harkov, Mariupol sau Odesa sunt, de asemenea, bombardate de forțele rusești. Mii de persoane pleacă zilnic din metropolele ucrainene.

Președintele Volodimir Zelenski a criticat NATO pentru că nu interzice zborurile deasupra Ucrainei („no fly zone”).

ONU estimează că cel puțin 331 de civili au murit în urma bombardamentelor din primele nouă zile de conflict. Cifra ar putea fi mult mai mare.

Forțele militare ruse au fost de acord să înceteze focul temporar, sâmbătă, pentru ca locuitorii din orașele Mariupol și Volnovaka să poată părăsi localitatea. Ulterior anunțului, Ucraina a acuzat Rusia că nu respectă acordul și, din acest motiv, evacuarea civililor nu este posibilă.

21:28 5.3.2022

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan îi va cere lui Vladimir Putin să oprească războiul din Ucraina. Convorbirea lor telefonică va avea loc pe 6 martie.

Erdogan îi va cere lui Putin să înceteze focul și să permită civililor să fie evacuați, a declarat reporterilor un purtător de cuvânt al președintelui turc. Anterior, Turcia nu a susținut sancțiunile împotriva Rusiei, dar a calificat invazia Ucrainei inacceptabilă și a cerut negocieri.

19:53 5.3.2022

Premierul Israelului, la Moscova

Premierul israelian Naftali Bennett s-a întâlnit sămbătă cu Vladimir Putin la Kremlin, scrie Jerusalem Post. Discuțiile au durat aproximativ două ore și jumătate, iar reprezentanții cabinetului lui Bennett au precizat că SUA au fost informate înainte de întâlnire.

Presa israeliană remarcă faptul că Bennet a zburat la Moscova în ziua de Sabat, fapt neobișnuit, ceea ce sugerează caracterul urgent al întrevederii.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, premierul israelian a discutat de două ori cu Vladimir Putin, telefonic, dar și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cel din urmă solicitând Israelului să medieze pacea între Rusia și Ucraina.

Naftali Bennett și Vladimir Putin s-au întâlnit sâmbătă, la Moscova.
Naftali Bennett și Vladimir Putin s-au întâlnit sâmbătă, la Moscova.

19:16 5.3.2022

Departamentul de Stat al SUA recomandă tuturor cetățenilor Statelor Unite să părăsească Rusia imediat și să anuleze planurile de călătorie acolo.

18:03 5.3.2022

Zelenski cere ajutorul SUA

Președintele ucrainean Volodomir Zelenski a cerut Statelor Unite să acorde asistență pentru stabilirea unei zone de excludere a zborului deasupra Ucrainei în timpul unui apel video cu parlamentarii americani, scrie CNN, care citează surse oficiale.

Zelenski le-a cerut senatorilor americani sancțiuni mai mari împotriva Rusiei, inclusiv asupra energiei, și mai multă asistență militară pentru forțele ucrainene. El a mulțumit SUA pentru sprijinul pe care l-au oferit până acum, dar mesajul său general a fost că țara sa are nevoie de mai mult ajutor.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG