Rusia anunță coridoare umanitare pentru două orașe ucrainene
Coridoarele umanitare se vor deschide sâmbătă la ora 10:00, ora Moscovei, în orașele Mariupol și Volnovakha, a anunțat Ministerul rus al Apărării.
Forțele rusești vor înceta temporar focul în cele două orașe pentru ca populația civilă să poată pleca, a declarat ministerul apărării, potrivit presei ruse, citat de BBC.
Anterior, primarul orașului Mariupol - un oraș de aproape 500.000 de locuitori, Vadim Boicenko, a cerut un coridor umanitar pe fondul blocadei în curs și a ceea ce el a numit „atacuri nemiloase” ale trupelor ruse.
Mariupol este un oraș important din punct de vedere strategic, port la Marea Azov, unde apa și curentul au fost întrerupte mai multe zile.
Primarul Mariupolului, Vadym Boychenko, a spus, pe Telegram, că pauza „ar oferi ocazia de a începe refacerea infrastructurii critice - electricitate, apă și comunicații mobile. De asemenea, va fi posibilă furnizarea Mariupolului cu alimente și medicamente esențiale.”
Cei mai mulți ucraineni care au ajuns în România au părăsit țara
Datele Poliției de Frontieră arată că, în ultimele zece zile, aproape 200.000 de cetățeni ucraineni au intrat în România prin punctele de trecere a frontierei.
Vineri, 4 martie, numărul acestora a fost de17.000, cei mai mulți dintre aceștia venind dinspre Republica Moldova.
Cei mai mulți ucraineni care au intrat în România de pe 24 februarie, ziua în care Vladimir Putin a decis atacarea Ucrainei, și până pe 4 martie au părăsit deja țara. 132.000 de cetățeni din țara vecină au tranzitat România în acest interval.
Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați estimează că până în iulie 2022, 4 milioane de cetățeni din Ucraina vor deveni refugiați de război. Cei mai mulți dintre aceștia, 1,5 milioane, ar putea ajunge în Polonia, în timp ce cifra estimată pentru România este de 250.000.
Zelenski condamnă decizia Occidentului de a nu închide cerul Ucrainei
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat azi-noapte decizia NATO de a nu introduce o interdicție de zbor Rusiei deasupra Ucrainei.
În timpul unei declarații televizate, târziu în noapte, Zelenski a transmis că liderii occidentali știau de agresiunea rusă împotriva Ucrainei urma să se intensifice, însă aceștia i-au dat undă verde lui Vladimir Putin să continue bombardarea orașelor din Ucraina.
„Știind că noi lovituri și noi morți aveau să fie inevitabile, NATO a ales în mod deliberat să nu închidă spațiul aerian deasupra Ucrainei”, a afirmat președintele Ucrainei.
„Astăzi, conducerea NATO i-a dat undă verde (Rusiei, n.r.) să continue bombardarea orașelor și satelor ucrainene, refuzând să închidă cerul deasupra Ucrainei”, a continuat acesta.
Zona de interdicție aeriană. Cum ar putea salva Ucraina și de ce nu vrea NATO să ia decizia.
Liderii din Occident au refuzat să-i interzică Rusiei să zboare deasupra teritoriului Ucrainei întrucât vor să evite un conflict direct și deschis cu Moscova. Acest lucru ar duce la globalizarea conflictului, spun aceștia.
Europa Liberă a urmărit în timp real evenimentele de vineri. Cele mai importante știri ale celei de-a noua zi de conflict, mai jos: