Starlink nu va cenzura presa rusă
Șeful SpaceX, Elon Musk, a declarat sâmbătă că serviciul de bandă largă prin satelit al companiei Starlink nu va bloca instituțiile de presă ruse „cu excepția cazului în care este sub amenințarea armei”, scrie AFP.
„Unele guverne (nu Ucraina) au cerut Starlink să blocheze sursele de știri rusești. Nu vom face acest lucru decât cu pistolul”, a scris Musk pe Twitter. „Îmi pare rău că sunt un absolutist al libertății de exprimare”.
Organismele de presă controlate de Rusia au fost cenzurate în timp ce Occidentul și aliații săi încearcă să reprime dezinformările despre atacul Moscovei asupra Ucrainei. Săptămâna aceasta, Uniunea Europeană a interzis RT și Sputnik, ambele finanțate de statul rus, în timp ce giganții rețelelor de socializare din SUA, inclusiv Twitter și Facebook, au luat măsuri pentru a bloca răspândirea mass-mediei de știri controlată de autoritățile din Rusia.
Protest în Ucraina împotriva invaziei ruse
Un miting împotriva invaziei ruse a Ucrainei a avut loc sâmbătă, 5 martie, în piața centrală din orașul Herson. Armata rusă a încercat de mai multe ori să disperseze grupul de persoane.
Au fost trase mai multe împușcături în aer, dar acest lucru nu i-a oprit pe locuitorii din Herson. Martorii oculari spun că locuitorii au venit la acțiunea împotriva invaziei ruse chiar și din cele mai îndepărtate colțuri ale orașului.
În piață, au ținut steaguri ucrainene, au scandat „Herson este Ucraina”, „Rușine”, „Fasciști” și au cerut ca armata rusă, care stătea în apropiere, să iasă din Herson. În jurul orei 11:30, potrivit presei locale, armata rusă a părăsit centrul orașului.
Putin: sancțiunile seamănă cu o „declarație de război”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus la o întâlnire cu însoțitorii de bord ai companiei aeriene Aeroflot, difuzată la televiziunea națională rusă, că nu intenționează să declare legea marțială în Rusia.
Președintele rus a spus că acest pas va fi făcut doar în „caz de agresiune externă, în zone definite de activitate militară”. „Dar nu avem o astfel de situație și sper să nu avem una”, a spus el. Vladimir Putin a mai spus, la aceeași întâlnire, că sancțiunile care sunt impuse Rusiei sunt „asemănătoare cu o declarație de război”.
Vladimir Putin a vorbit și despre solicitarea Ucrainei ca NATO să restricționează accesul aerian asupra țării. Președintele rus a spus că orice țară care ar face asta va fi considerată aliată a Ucrainei.
„Orice mișcare în această direcție va fi considerată de noi ca participare la un conflict armat a țării respective”, a spus președintele rus.
Muncitori-prizionieri la centralele nucleare
Armata rusă nu le permite muncitorilor din centralele nucleare pe care le controlează să iasă din tură. Angajații centralei nucleare de la Cernobîl lucrează fără odihnă de 10 zile, potrivit comisarului pentru drepturile omului al Radei Supreme a Ucrainei, Lyudmila Denisova.
La centrala nucleară Zaporojie, care a fost capturată de forțele armate ale Federației Ruse vineri, nu este permisă, de asemenea, rotația personalului.