Linkuri accesibilitate

Luptele din estul Ucrainei continuă; Zelenski cere o decizie privind tancurile germane


Luptele din regiunea estică a Ucrainei continuă, în timp ce de la Kiev oficialii țării cer Occidentului să livreze arme moderne.

Reprezentanții armatei ucrainene au declarat sâmbătă că luptele din estul țării continuă, la scurt timp după ce Rusia a pretins că ar fi capturat un sat din zonă.

Anunțul vine la o zi după ce mai mulți oficiali occidentali au anunțat sporirea ajutorului militar pentru Ucraina. Ucraina așteaptă însă o decizie favorabilă din partea Germania privind donarea către Kiev a tancurilor germane Leopard, care ar putea face diferența pe câmpul de luptă începând din primăvară.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut oficialilor occidentali să se grăbească în această privință, spunând că „o decizie... trebuie luată”.

Statul Major al armatei ucrainene a declarat pe 21 ianuarie că a efectuat 18 lovituri asupra concentrărilor de forțe ruse, în timp ce a acuzat partea rusă pentru atacurile asupra a 12 așezări din regiunile Lugansk și Donețk.

Oficialii militaru au precizat că trei din șapte lovituri cu rachete rusești au vizat orașele Kramatorsk și Hulyaipole și au invocat salve de rachete care păreau să țintească „infrastructura civilă” din orașul Nikopol.

Ministerul rus al Apărării a susținut vineri că a capturat satul Kleshchiyivka, din regiunea Donețk, la aproximativ cinci kilometri sud de orașul Bakhmut, reluând o afirmație neconfirmată a șefului grupului de mercenari Wagner.

Zelenski a spus că impasul asupra tancurilor ne va „întări reziliența”, dar a spus că „va trebui să luptăm în continuare pentru aprovizionarea cu tancuri moderne.

Vineri, oficiali ai apărării din statele NATO s-au adunat la baza aeriană americană de la Ramstein/Germania, pentru a discuta despre ajutorul militar pentru Ucraina.

Statele Unite și aliații săi nu au reușit să convingă Berlinul să furnizeze tancurile de luptă Leopard Ucrainei. Germania are 321 de tancuri Leopard în serviciu activ, plus alte 255 în depozit, dintr-un total NATO de peste 2.300.

În ce constă ajutorul american

SUA, în schimb, au anunțat că vor oferi un nou pachet de ajutor militar de 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Generalul de brigadă american Patrick Ryder a declarat că echipamentul militar suplimentar anunțat de grupul de contact - inclusiv sisteme de apărare aeriană, Humvee, muniție pentru artilerie și rachete pentru Sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) - va ajuta forțele Kievului să facă progrese în apărarea teritoriului, dar și pentru recuperarea zonelor ocupate de Rusia.

Pachetul de arme este menit să „facă o diferență pentru a schimba ecuația pe linia frontului”, a spus el, deși nu include tancurile Leopard 2 pe care le-a cerut Ucraina.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG