Linkuri accesibilitate

Summitul Ramstein nu aduce niciun acord privind tancurile Leopard pentru Ucraina. Ajutor SUA de 2,5 miliarde de dolari


Întâlnirea Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei în cadrul întâlnirii în format „Ramstein”. Baza Aeriană Ramstein din Germania, 20 ianuarie 2023
Întâlnirea Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei în cadrul întâlnirii în format „Ramstein”. Baza Aeriană Ramstein din Germania, 20 ianuarie 2023

Statele Unite și aliații săi nu au reușit să convingă Berlinul să furnizeze tancurile de luptă Leopard Ucrainei.

În timp ce protestatarii de la Berlin au cerut guvernului lor să furnizeze tancurile, discuțiile dintre liderii militari de la baza aeriană Ramstein s-au încheiat fără un astfel de acord, transmite Reuters.

Berlinul a spus că va acționa rapid pentru a le permite aliaților să transfere tancurile Leopard din propriile lor arsenale în Ucraina, dacă s-ar ajunge la un consens.

La încheierea discuțiilor, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că Kievul va trebui să lupte în continuare pentru a se asigura că are suficiente arme grele, dar că întâlnirea Ramstein s-a încheiat cu angajamente de miliarde de dolari, care vor întări rezistența Ucrainei.

„Da, totuși va trebui să luptăm pentru livrarea de tancuri moderne, dar în fiecare zi facem mai evident că nu există nicio alternativă la luarea unei decizii cu privire la tancuri”, a spus el.

Cancelarul Olaf Scholz, al cărui partid social-democrat este în mod tradițional profund sceptic cu privire la implicarea militară în Ucraina și se teme de mișcările bruște care ar putea determina Moscova să escaladeze și mai mult în Ucraina, insistă că Germania se va acționa doar în parteneriat cu aliații, o poziție preluată și de noul ministru al Apărării, Boris Pistorius.

„Există motive întemeiate pentru livrări și există motive întemeiate împotrivă și, având în vedere întreaga situație a unui război care se desfășoară de aproape un an, toate argumentele pro și contra trebuie să fie cântărite foarte atent”, a spus el. fără a detalia motivele.

„În mod clar, nu există o viziune unificată. Impresia care a apărut ocazional, că există o coaliție închisă și Germania ar stat în cale, această impresie este greșită."

El a spus că Germania va începe să pregătească tancuri, astfel încât acestea să fie gata să plece dacă aliații ar fi de acord să le trimită. Nu este clar nici în acest moment dar altă țară decât Germania s-ar opune acestei mișcări.

Înainte de întâlnire, susținătorii trimiterii de tancuri au sperat că mișcări recente, cum ar fi decizia Marii Britanii de a trimite 14 dintre principalele sale tancuri de luptă, vor deschide ușa Germaniei pentru a face mișcări similare.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus că Ucraina este bine echipată chiar și fără tancurile Leopard, mai ales că Statele Unite au anunțat un nou pachet de 2,5 miliarde de dolari în ajutor militar înaintea discuțiilor de vineri, inclusiv transportoare blindate Stryker și mai multe vehicule de luptă Bradley.

Zelenski imploră Germania și pe aliați să trimită tancuri Ucrainei

Președintele Ucrainei a cerut joi Germaniei și aliaților occidentali să trimită tancuri Kievului după ce Berlinul ar fi dat de înțeles că ar putea fi de acord ca aliații să reexporte tancurile Leopard 2, de fabricație germană, dar nu ar fi dispus să-și trimită în Ucraina și stocurile proprii de tancuri.

Într-un mesaj video adresat reuniunii miniștrilor Apărării din 50 de țări, de la Ramstein/Germania, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat acestora spunând că este „în puterea dumneavoastră” să luați cel puțin o decizie de principiu pentru trimiterea de tancuri în Ucraina.

Este necesară o acțiune urgentă, a spus liderul ucrainean, pentru că „Rusia își concentrează forțele, ultimele forțe, încercând să convingă pe toată lumea că ura poate fi mai puternică decât lumea”.

A fost necesar să „accelerăm” aprovizionarea pentru că „războiul cu Rusia echivalează cu o luptă între libertate și autocrație. Este vorba despre lumea în care vor trăi oamenii, oameni care visează, iubesc și speră”, a spus Zelenski la reuniunea Grupului de Contact pentru Ucraina, așa numitul Format Ramstein, găzduit la Baza Aeriană Ramstein, din Germania, de către secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

Berlinul se află în centrul dezbaterii privind aprovizionarea cu tancuri după refuzul său de a permite reexportarea a peste 2.000 de tancuri Leopard deținute de țările membre NATO, condiționând acceptul său de trimiterea, de către SUA, a propriilor sale tancuri, Abrams.

Numai că SUA susțin că tancurile sale Abrams, care funcționează cu motoare cu reacție, sunt ineficiente din punct de vedere al combustibilului și dificil de furnizat, dar la începutul acestei săptămâni cancelarul german, Olaf Scholz, i-a cerut președintelui SUA, Joe Biden, să trimită tancuri americane în schimbul trimiterii propriilor tancuri Leopard.

Înainte de reuniunea de la Ramstein, ministrul german al apărării recent numit, Boris Pistorius, a declarat că disponibilitatea țării sale de a livra tancuri Ucrainei nu va depinde de disponibilitatea SUA de a-și trimite propriile tancuri. Vorbind cu presa germană, Pistorius a spus că „o astfel de înțelegere nu este ceva de care știu”.

Comentatorii germani au interpretat poziția diferită a lui Pistorius ca o posibilitate oferită lui Scholz de a renunța la poziția sa, cancelarul german fiind prezentat de Washington și Londra ca „nerealist” prin atitudinea adoptată.

Pistorius a spus joi seară la televiziunea germană că este „destul de sigur că în următoarele zile vom lua o decizie în acest sens. Cum va arăta, nu vă pot spune acum.” El a spus, însă, că Germania va acționa doar în acord cu SUA „cum a făcut-o în lunile precedente”.

Există tot mai multe speculații, întărite de remarcile lui Pistorius, că Germania ar putea permite eliberarea de licențe de export proprietarilor europeni ai Leopard 2. Dar, printr-un compromis, Berlinul nu ar trimite în Ucraina tancurile Leopard ale propriei sale armate.

La începutul acestei săptămâni, Polonia, una dintre țările dornice să ofere Kievului câteva dintre modelele Leopard 2 ale sale, a declarat că va trimite tancuri Leopard Ucrainei și fără aprobarea Germaniei.

Finlanda a spus, de asemenea, că dorește să dea Ucrainei o parte din tancurile sale Leopard.

Germania are 321 de tancuri Leopard în serviciu activ, plus alte 255 în depozit, dintr-un total NATO de peste 2.300.

Lloyd Austin, secretarul american al apărării, a făcut o referire voalată la blocarea tancurilor la începutul întâlnirii de la Ramstein vineri, cerând Germaniei și altor aliați occidentali să meargă mai departe pentru a ajuta Ucraina să respingă Rusia pe front.

„Rusia se regrupează, recrutează și încearcă să se reechipeze. Acesta nu este un moment pentru a încetini. Este timpul să săpăm mai adânc”, a spus Austin. „Dar ucrainenii ne urmăresc. Kremlinul ne urmărește și istoria ne urmărește. Așa că nu ne vom lăsa”.

Ajutor SUA de 2,5 miliarde de dolari

Austin a anunțat, de asemenea, un nou pachet de ajutor militar de 2,5 miliarde de dolari (2,02 miliarde de lire sterline) pentru Ucraina, inclusiv încă 59 de vehicule de luptă Bradley, peste 50 deja anunțate la începutul acestei luni, și 90 de vehicule blindate Stryker cu opt roți și 350 de vehicule Humvee.

El nu a făcut nicio referire directă la tancuri, sugerând că subiectul va fi o chestiune de discuție în timpul întâlnirii de o zi de la baza aeriană americană.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că războiul din Ucraina se intensifică și a susținut că țările NATO au un rol direct în conflict, deși alianța militară occidentală nu este în război cu Rusia.

„Se dezvoltă într-adevăr într-o spirală ascendentă. Vedem o implicare indirectă în creștere, și uneori directă, a țărilor NATO în acest conflict”, a spus Peskov.

„Vedem un devotament față de amăgirea dramatică că Ucraina poate reuși pe câmpul de luptă. Aceasta este o amăgire dramatică a comunității vestice care va fi de mai multe ori motiv de regret, suntem siguri de asta.”

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG