Linkuri accesibilitate

Marea Britanie: Rusia își intensifică atacurile din estul Ucrainei, însă șansele să avanseze semnificativ sunt mici


Luptele din estul Ucrainei s-au intensificat în ultimele zile, arată oficialii de la Kiev.
Luptele din estul Ucrainei s-au intensificat în ultimele zile, arată oficialii de la Kiev.

Trupele ruse au lansat un nou val de lovituri asupra pozițiilor și așezărilor civile ucrainene, a declarat armata de la Kiev marți, 31 ianuarie, în timp ce în estul Ucrainei luptele continuau.

Președintele Volodimir Zelenski spune că situația din est rămâne „foarte dură”.

Oficialii britanici au declarat că rușii au lansat un atac „mai organizat” asupra Vuhledar, un oraș minier de cărbune din regiunea Donețk, care a devenit cel mai recent punct al bătăliei pentru controlul estului Ucrainei.

Cu toate acestea, în buletinul său zilnic din 31 ianuarie, Ministerul britanic al Apărării a spus că Moscova nu are resursele necesare pentru a realiza un avans notabil în zonă.

„Există o posibilitate realistă ca Rusia să continue să obțină câștiguri locale în acest sector. Cu toate acestea, este puțin probabil ca Rusia să aibă suficiente trupe neangajate în zonă pentru a realiza o avans semnificativ din punct de vedere operational”, a declarat ministerul.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat trei lovituri aeriene rusești și patru lovituri cu rachete, precum și peste 60 de salve de la sistemele de rachete care au vizat așezările ucrainene.

Între timp, la Paris, ministrul Apărării ucrainean se va întâlni cu președintele Emmanuel Macron pentru a discuta despre furnizarea de avioane de luptă Kievului.

Președintele american Joe Biden a exclus acordarea de F-16, însă în remarcile transmise la televiziunea franceză înainte ca Biden să vorbească la Washington, Macron a subliniat că o astfel de mișcare va depinde de mai mulți factori, inclusiv necesitatea de a evita escaladarea și asigurările că avioanele nu vor „atinge pământul rusesc”.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG