Cel puțin 331 de civili confirmați morți în Ucraina. 19 sunt copii
Națiunile Unite anunță că a confirmat, vineri, moartea a 331 de civili în Ucraina, de la începerea asaltului militar ordonat în 24 februarie de Vladimir Putin. Printre morți se află și 19 copii.
Potrivit Reuters, biroul ONU pentru drepturile omului spune că numărul morților în rândul civililor este „cel mai probabil” mult mai mare. A fost confirmată rănirea a 675 de civili.
NATO: Rusia folosește bombe cu dispersie în Ucraina. Fără zone de excludere a zborului
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că există dovezi că Rusia folosește bombe cu dispersie în invazia sa în Ucraina.
„Am văzut că au fost folosite bombe cu dispersie și am văzut rapoarte despre utilizarea altor tipuri de arme care încalcă dreptul internațional”, a apus Stoltenberg citat de CNN.
El a spus din nou că alianța militară occidentală nu va înființa o zonă de excludere a zborului deasupra Ucrainei și nici nu va trimite trupele sale acolo, pentru că asta ar presupune ca aviația sau rachetele NATO să doboare avioane rusești ceea ce ar duce la un război în întreaga Europa, posibil al Treilea Război Mondial.
„NATO nu este parte din acest conflict și avem responsabilitatea ca războiul să nu se răspândească dincolo de granițele Ucrainei”, a spus el.
În schimb, a promis ajutor suplimentar Kievului și l-a îndemnat pe președintele rus să pună capăt imediat invaziei și a anunțat că NATO își va crește prezența militară în estul Europei.
„Am început discuțiile despre schimbările pe termen lung în ce privește postura NATO în estul alianței. Luăm serios în calcul o creștere semnificativă a prezenței, cu mai multe trupe. Am început discuția, pe 16 martie vom avea o nouă întâlnire a miniștrilor Apărării, vom discuta și atunci”, a spus Stoltenberg.
El a spus că zilele următoare vor fi și mai multe atacuri și pierderi de vieți omenești, pentru că Rusia aduce armament greu în Ucraina.
„Acesta e războiul lui Putin, el l-a plănuit și executat. Îi cerem lui Putin să oprească războiul, să retragă trupele din Ucraina fără nici o condiție”, a mai spus șeful NATO.
După modelul Donețk și Luhansk, Transnistria nu vrea în UE și cere recunoașterea independenței
La o zi după ce R. Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, Tiraspolul a solicitat autorităților de la Chișinău recunoașterea independenței autoproclamatei „republici moldovenești nistrene”.
Un comunicat al așa-zisului minister al afacerilor externe din stânga Nistrului notează că „depunerea de către R. Moldova a unei cereri de aderare la UE în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între Transnistria și R. Moldova, fără a ține cont de opinia Tiraspolului și în afara cadrului consultărilor cu partea transnistreană (...) pune capăt procesului de reglementare și necesită o formalizare juridică internațională”.
Administrația de la Tiraspol a mai notat că, în circumstanțele actuale, solicită „părții moldovenești să inițieze un dialog cu Transnistria în scopul unei reglementări civilizate, bazate pe relații pașnice și de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător”.
Ultimul post independent din Rusia, TV Rain, își oprește activitatea. „Ni se interzice să numim războiul - război”
Postul de televiziune TV Rain (Dojdi) și-a suspendat activitatea, după ce a fost blocat de Roskomnadzor, organul rus de control al comunicațiilor, la cererea Procuraturii Generale din Moscova, transmite jurnal.md.
Anunțul a fost făcut de directorul general al postului de televiziune și prezentatoarea Natalia Sindeeva.
În ultima ieșire în eter, echipa de jurnaliști și-au luat rămas bun cu lacrimi în ochi de la urmăritori.
„Am decis să suspendăm temporar activitatea postului. Cuvântul cheie e „temporar”. Avem nevoie de timp să înțelegem cum să lucrăm mai departe. Pentru că lucrul nostru devine aproape imposibil. Sau trebuie să relatăm despre expoziții minunate, artificii. Sperăm că vom reveni, dar cum și unde încă nu știm. Trebuie să ne gândim cum să păstrăm ceea ce am construit ani de zile”, a declarat Natalia Sindeeva, după ce a prezentat ultimul buletin de știri.
„Vine o nouă eră și o nouă pagină în istorie. Această pagină a fost deja întoarsă, dar cu prețul vieții multor oameni, a vărsărilor de sânge și a distrugerii multor destine. O nouă epocă va veni. Noi toți vom continua să privim în sus, chiar dacă ni se spune că e operațiune militară”, a spus Denis Kataev, producător și prezentator TV Rain.
„Vreau ca toți să înțeleagă și să nu uite de ce suntem nevoiți să luăm această decizie. Pentru că ni se interzice să numim războiul - război, să relatăm despre cei care mor și să ne facem munca și să povestim despre ororile care se întâmplă. Nu războiului”, a menționat și corespondentul TV Rain Mihail Șeveliov.
După o oră în care jurnaliștii și-au luat rămas bun de la colegi și telespectatori, ultimul mesaj fiind „Nu războiului”, întreaga echipă a părăsit platoul, difuzând imagini din baletul „Lacul lebedelor”, imagini care au fost difuzate la televiziunea sovietică în timpul puciului din august 1991.