Linkuri accesibilitate

Rusia atacă zone rezidențiale. Câteva sute de civili au fost uciși de la începerea atacului ordonat de Vladimir Putin, potrivit estimărilor confirmate de ONU. Imagine din 25 februarie, Kiev.
Rusia atacă zone rezidențiale. Câteva sute de civili au fost uciși de la începerea atacului ordonat de Vladimir Putin, potrivit estimărilor confirmate de ONU. Imagine din 25 februarie, Kiev.

Rusia atacă Ucraina | Zelenski către NATO: Ați dat undă verde Rusiei să ne bombardeze orașele și satele

Bombardamentele au continuat în noaptea de joi spre vineri în Ucraina. Un incendiu a izbucnit la centrala nucleară Zaporojie a fost stins la câteva ore de pompieri.

Un incendiu a izbucnit la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, în urma bombardamentelor rusești. Incendiul a fost stins de pompierii care au putut intra în zonă după câteva ore, a spus primarul localităţii învecinate Enerhodar.

Potrivit oficialilor ucraineni, luptele au declanșat incendii la etajul trei, al patrulea și al cincilea al unei clădiri din complexul nuclear.

Incendiul a pus în alertă toată țările europene și SUA. Joe Biden a discutat cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, despre incendiu şi a cerut Rusiei să înceteze acţiunile militare în zonă şi să permită intervenţia pompierilor.

Potrivit BBC, şeful administraţiei regionale Oleksandr Starukh a afirmat că siguranţa centralei de la Zaporojie este „asigurată”. El a arătat că a discutat cu directorul centralei din Enerhodar, care i-a spus că securitatea nucleară a obiectivului este asigurată.

Bombardamentele au continuat joi în marile orașele ale Ucrainei. Herson a fost capturat de ruși după cum au confirmat ucrainenii. Lupte grele s-au dat în apropiere de Kiev. Mariupol a fost bombardat puternic.

O nouă rundă de negocieri a avut loc între delegațiile Ucrainei și Rusiei, în urma cărora s-a ajuns un acord de încetare parțială a focului. Negociatorul ucrainean, Mihail Podolyak, a spus că diplomații ucraineni și ruși au convenit pentru crearea de coridoare umanitare.

Joi, președintele francez Emmanuel Macron a discutat cu Vladimir Putin, care i-a transmis că Rusia va „demilitariza” cu succes Ucraina și o va face „neutră”. În urma convorbirii, Emmanuel Macron a spus că el crede că „ce e mai rău urmează să vină” în Ucraina.

Tot joi, președintele Ucrainei a cerut Occidentului să-i trimită avioane de război. „Dacă nu aveți puterea de a închide cerul deasupra Ucrainei, atunci dați-ne avioane”, a spus Zelenski.

Între timp, oamenii continuă să fugă din calea războiului. Organizația Națiunilor Unite a transmis joi că mai bine de un milion de refugiați ucraineni au părăsit Ucraina în ultima săptămână, iar cea mai mare parte dintre aceștia au traversat granița înspre Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Moldova.

Pentru cei care fug din calea războiului, Uniunea Europeană va acorda protecție temporară tuturor refugiaților.

15:54 4.3.2022

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului va ancheta Rusia pentru invadarea Ucrainei

„Consiliul pentru Drepturile Omului a decis să înființeze de urgență o comisie internațională de anchetă independentă, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei ”, a declarat vineri Consiliul într-o postare pe Twitter .

„Membrii ONU din toate regiunile lumii s-au unit la consiliu pentru a condamna agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei în cei mai fermi termeni posibil”, a declarat Reprezentantul Permanent al Ucrainei la ONU, Evghenia Filipenko, în urma votului.

„Mesajul către Putin a fost clar. Ești izolat la nivel global și întreaga lume este împotriva ta”.

Două țări -- Rusia și Eritreea -- au votat împotriva deciziei, iar 13 state membre s-au abținut, inclusiv China, Cuba, Armenia, Kazahstan, India, Uzbekistan și Venezuela.

32 de țări care au votat în favoarea deciziei.

15:27 4.3.2022

MAE ucrainean: morți și răniți după atacul la centrala nucleară de la Zaporojie care nu pot fi evacuați din cauza bombardamentelor

Mai multe persoane au fost ucise sau rănite în incendiul izbucnit în urma bombardamentelor rusești asupra centralei nucleare de la Zaporojie, a anunțat Ministerul de Externe al Ucrainei.

Angajații monitorizează centrala pentru a se asigura că funcționează în siguranță și că nivelurile de radiații sunt în prezent normale, spune ministerul.

Dar dacă procesul de răcire a combustibilului nuclear din interiorul unităților de putere este perturbat, ar putea exista daune radioactive pe scară largă.

„Mii de oameni – inclusiv civili care în prezent nu pot evacua zona din apropierea fabricii din cauza bombardamentelor și a luptelor în curs – ar fi răniți”, se mai spune în declarație.

Ministerul spune că un dezastru nuclear ar fi mai grav decât ce s-a întâmplat până acum la Cernobîl și Fukushima.

„Rusia a întreprins în mod conștient un atac armat asupra centralei nucleare, o acțiune care a încălcat toate acordurile internaționale din cadrul AIEA [Agenția Internațională pentru Energie Atomică]”, se adaugă declarația.

Ministerul îndeamnă comunitatea internațională să ajute să forțeze trupele ruse să iasă din zonă, pentru a asigura siguranța acesteia.

14:04 4.3.2022

SUA și NATO condamnă atacul Rusiei asupra centralei din Zaporojie: E o crimă de război

„Este o crimă de război să ataci o centrală nucleară. Bombardarea de către Putin a celei mai mari centrale nucleare din Europa duce domnia sa de teroare cu un pas mai departe”, a reacționat Ambasada SUA la Kiev.​

Șeful alianței militare NATO a declarat vineri că atacul Moscovei asupra centralei nucleare din Ucraina a fost un exemplu de „nesăbuință” a Rusiei în conflict.

În cadrul unei reuniuni speciale a miniștrilor de externe din NATO pentru a discuta conflictul, Stoltenberg a declarat că atacul „demonstrează nesăbuința acestui război și importanța retragerii de către Rusia a tuturor trupelor sale și a angajării cu bună credință în eforturile diplomatice”.

Oficial ucrainean: Conducerea​ centralei nucleare „lucrează sub amenințarea armelor”

Conducerea de la centrala nucleară Zaporojie lucrează acum sub amenințarea armelor, a declarat compania care administrează centrala.

Petro Kotin, șeful producătorului de energie nucleară de stat Energoatom, a declarat pe Telegram că forțele rusești „au intrat pe teritoriul centralei nucleare, au preluat controlul asupra personalului și a conducerii centralei nucleare. Conducerea centralei lucrează sub amenințarea armelor invadatorilor”, a spus el, potrivit CNN.

Kotin a precizat că personalul „a fost admis de dimineață pentru a-și îndeplini sarcinile”, dar că societatea nu are „o legătură directă cu centrala”.

El a avertizat că, dacă instalațiile nucleare ar fi fost lovite de bombardamente, acest lucru „va duce la un dezastru nuclear”.

13:48 4.3.2022

Vladimir Putin: Vecinii noștri să nu escaldeze situația

Vladimir Putin i-a avertizat pe vecinii Rusiei „să nu escaladeze situația” prin impunerea de noi restricții asupra țării sale, transmite The Guardian.

„Nu există intenții rele față de vecinii noștri. De asemenea, îi sfătuiesc să nu escaladeze situația, să nu introducă restricții. Noi ne îndeplinim toate obligațiile și vom continua să le îndeplinim”, a spus președintele rus într-o ședință guvernamentală.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG