Linkuri accesibilitate

Rusia atacă zone rezidențiale. Câteva sute de civili au fost uciși de la începerea atacului ordonat de Vladimir Putin, potrivit estimărilor confirmate de ONU. Imagine din 25 februarie, Kiev.
Rusia atacă zone rezidențiale. Câteva sute de civili au fost uciși de la începerea atacului ordonat de Vladimir Putin, potrivit estimărilor confirmate de ONU. Imagine din 25 februarie, Kiev.

Rusia atacă Ucraina | Zelenski către NATO: Ați dat undă verde Rusiei să ne bombardeze orașele și satele

Bombardamentele au continuat în noaptea de joi spre vineri în Ucraina. Un incendiu a izbucnit la centrala nucleară Zaporojie a fost stins la câteva ore de pompieri.

Un incendiu a izbucnit la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, în urma bombardamentelor rusești. Incendiul a fost stins de pompierii care au putut intra în zonă după câteva ore, a spus primarul localităţii învecinate Enerhodar.

Potrivit oficialilor ucraineni, luptele au declanșat incendii la etajul trei, al patrulea și al cincilea al unei clădiri din complexul nuclear.

Incendiul a pus în alertă toată țările europene și SUA. Joe Biden a discutat cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, despre incendiu şi a cerut Rusiei să înceteze acţiunile militare în zonă şi să permită intervenţia pompierilor.

Potrivit BBC, şeful administraţiei regionale Oleksandr Starukh a afirmat că siguranţa centralei de la Zaporojie este „asigurată”. El a arătat că a discutat cu directorul centralei din Enerhodar, care i-a spus că securitatea nucleară a obiectivului este asigurată.

Bombardamentele au continuat joi în marile orașele ale Ucrainei. Herson a fost capturat de ruși după cum au confirmat ucrainenii. Lupte grele s-au dat în apropiere de Kiev. Mariupol a fost bombardat puternic.

O nouă rundă de negocieri a avut loc între delegațiile Ucrainei și Rusiei, în urma cărora s-a ajuns un acord de încetare parțială a focului. Negociatorul ucrainean, Mihail Podolyak, a spus că diplomații ucraineni și ruși au convenit pentru crearea de coridoare umanitare.

Joi, președintele francez Emmanuel Macron a discutat cu Vladimir Putin, care i-a transmis că Rusia va „demilitariza” cu succes Ucraina și o va face „neutră”. În urma convorbirii, Emmanuel Macron a spus că el crede că „ce e mai rău urmează să vină” în Ucraina.

Tot joi, președintele Ucrainei a cerut Occidentului să-i trimită avioane de război. „Dacă nu aveți puterea de a închide cerul deasupra Ucrainei, atunci dați-ne avioane”, a spus Zelenski.

Între timp, oamenii continuă să fugă din calea războiului. Organizația Națiunilor Unite a transmis joi că mai bine de un milion de refugiați ucraineni au părăsit Ucraina în ultima săptămână, iar cea mai mare parte dintre aceștia au traversat granița înspre Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Moldova.

Pentru cei care fug din calea războiului, Uniunea Europeană va acorda protecție temporară tuturor refugiaților.

21:14 4.3.2022

Novaïa Gazeta elimină articolele despre război

Ziarul independent rus Novaïa Gazeta a anunțat vineri că elimină articolele despre războiul din Ucraina.

Jurnaliștii spun că cenzura militară s-a transformat în amenințare cu urmărirea penală, atât a jurnaliștilor cât și a simplilor cetățeani care transmit alte informații decât ale Ministerului Apărării. „Prin urmare, „eliminăm materialele pe această temă”, a scris publicația pe Twitter.

Redactorul șef al publicației, Dmitri Muratov a luat anul trecut Premiul Nobel pentru Pace.

Parlamentul rus a adoptat vineri o lege care pedepsește cu 15 ani de închisoare răspândirea intenționată de informații „false” despre armata rusă.

Codul penal a fost modificat, astfel încât răspândirea de informații „false” devine o infracțiune penală pedepsită cu amenzi sau pedepse cu închisoarea.

Legiuitorii ruși au decis să fie pedepsite cu amenzi penale toate apelurile publice la sancțiunarea Rusiei.

Președintele Dumei, Viaceslav Volodin spune că legea este destinată pedepsirii celor care „au mințit și au făcut declarații care au discreditat forțele noastre armate”.

22:22 4.3.2022

Legea ce pedepsește „informația falsă” despre război cu închisoarea în Rusia a intrat în vigoare

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat în urmă cu puțin timp proiectul de lege ce pedepsește cu închisoare de până la 15 ani răspândirea de informații considerate „false” de către Kremlin, potrivit BBC.

Proiectul de lege a fost adoptat în aceeași zi în unanimitate de parlamentarii ruși din Duma de Stat.

Mai multe agenții independente de presă din Rusia au fost forțate să-și întrerupă activitățile pe teritoriul statului rus după ce s-au referit la „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina drept „invazie” sau „război”. Guvernul rus neagă în continuare că ar avea loc un război în Ucraina.

22:49 4.3.2022

Ucraina va vinde jetoane nefungibile (NFT-uri) pentru a susține războiul împotriva Rusiei

Guvernul ucrainean a anunțat că va emite NFT-uri pentru a-și finanța armata în fața invaziei rusești, potrivit BBC.

NFT-urile sunt un activ digital ce poate avea valoare în ciuda faptului că acesta nu are o formă tangibilă.

Anunțul vine din partea vicepremierului Mihail Fedorov, care a anunțat tot în această săptămână că țara sa a strâns peste 200 de milioane de lire sterline (aproximativ 242 de milioane de euro) de pe urma vânzării obligațiunilor de război.

23:06 4.3.2022

Rusia interzice Twitter și YouTube

După ce Rusia a anunțat că a interzis Facebook, Guvernul de la Kremlin a transmis că a blocat, de asemenea, și accesul la internet pentru Twitter și YouTube.

Potrivit agenției de presă ruse Tass, citată de BBC, agenția rusă de monitorizare a mass-mediei din Rusia, Roskomnadzor, a restricționat accesul la Twitter pe baza unei decizii luate de Biroul Procurorului General pe 24 februarie - ziua în care Rusia a lansat invazia împotriva Ucrainei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG