Zelenski: ucrainenii nu pot fi înfrânţi
Preşedintele Volodimir Zelenski anunţă în mesajul zilnic către popor că începe săptămâna în care vor sărbători pentru prima dată Ziua Statului Ucrainean, pe 28 iulie, pentru prima dată, în timpul unui război atât de brutal, în a şasea lună a acestuia , după opt ani de război în Donbas. Liderul ucrainean mai spune că păstrarea unităţii acum este cea mai importantă sarcină naţională pe care o vor îndeplini cu toţii cu siguranţă.
„Mâine începe o săptămână importantă şi simbolică. Săptămâna în care vom sărbători pentru prima dată Ziua Statului Ucrainean, la 28 iulie, pentru prima dată. Sărbătorim în timpul unui război atât de brutal - în a şasea lună a acestuia. După opt ani de război în Donbas. Dar vom sărbători. În ciuda tuturor. Pentru că ucrainenii nu pot fi înfrânţi. Ziua statalităţii ucrainene va afirma legătura ucrainenilor care trăiesc acum cu multe generaţii ale poporului nostru. Experienţa de construire a statului ucrainenilor, cultura noastră, identitatea noastră, caracterul ucrainean au mai mult de o mie de ani”, spune preşedintele Zelenski.
El afirmă că „numai cei care nu cunosc adevărul istoriei şi nu simt sensul ei ar putea decide să îi atace”.
„După tot prin ce a trecut poporul nostru, după tot ceea ce am învăţat de-a lungul secolelor, ucrainenii nu vor renunţa niciodată la independenţa lor. Şi nu se vor rupe din interior, aşa cum s-a întâmplat de mai multe ori. Nu şi de data aceasta! Păstrarea unităţii acum, lucrând împreună pentru victorie este cea mai importantă sarcină naţională pe care o vom îndeplini cu toţii cu siguranţă. Şi, prin urmare, vom fi capabili să facem ceea ce generaţiile anterioare nu au putut face înainte. Acest lucru este valabil pentru apărarea noastră în acest război pentru independenţă, pentru cursul nostru spre o Europă unită, spre aderarea deplină la UE şi pentru capacitatea noastră de a deveni unul dintre cele mai moderne state din lume”, spune Volodimir Zelenski.
Preşedintele Ucrainei continuă: „Nu există nimeni acum care să se îndoiască de acest lucru. Există doar cei care se ceartă cu privire la modul în care se poate realiza acest lucru. Acest lucru se va întâmpla. Acesta este un semn de credinţă în Ucraina - nu doar credinţa noastră. Chiar şi ocupanţii recunosc că vom învinge. O auzim în conversaţiile lor - tot timpul, în ceea ce le spun celor dragi atunci când îi contactează. Prin urmare, nu încetinim şi, ca în fiecare zi timp de cinci luni, facem totul pentru a provoca cele mai mari pierderi posibile inamicului şi pentru a aduna cât mai mult sprijin posibil pentru Ucraina.
Ministrul rus Lavrov spune că nu Moscova a provocat criza alimentară
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, aflat într-o ofensivă diplomatică în Egipt, a respins afirmaţiile potrivit cărora Moscova ar fi provocat criza alimentară mondială, transmite BBC. Lavrov a declarat că „agresivitatea" naţiunilor occidentale în impunerea de sancţiuni împotriva Rusiei indică o concluzie simplă, şi anume că "nu este vorba despre Ucraina, ci despre viitorul ordinii mondiale”.
Într-un discurs ţinut în faţa ambasadorilor Ligii Arabe la Cairo, el a declarat că naţiunile occidentale distorsionează adevărul cu privire la impactul sancţiunilor asupra securităţii alimentare globale. El a acuzat naţiunile occidentale că încearcă să îşi impună dominaţia asupra altora.
O mare parte din lumea arabă şi din Africa este grav afectată de penuria de cereale cauzată de războiul Rusiei din Ucraina. Un acord istoric semnat vineri pentru reluarea exporturilor de cereale ale Ucrainei atârnă în balanţă după ce Rusia a atacat sâmbătă obiective din portul Odesa, precizează BBC.
Lavrov a declarat că „agresivitatea" naţiunilor occidentale în impunerea de sancţiuni împotriva Rusiei indică o concluzie simplă: "Nu este vorba despre Ucraina, ci despre viitorul ordinii mondiale.
„Ei spun că toată lumea trebuie să susţină o ordine mondială bazată pe reguli, iar regulile sunt scrise în funcţie de situaţia specifică pe care Occidentul doreşte să o rezolve în favoarea sa".
Anterior, Lavrov a purtat discuţii cu omologul său egiptean, Sameh Shoukry.
Egiptul are legături semnificative cu Rusia, care îi furnizează grâu, arme şi - până la începutul invaziei din Ucraina - un număr mare de turişti. După discuţiile cu Shoukry, Lavrov a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă comune, că Occidentul prelungeşte conflictul, chiar dacă a înţeles "care şi al cui va fi sfârşitul".
Aceasta este prima etapă pentru Lavrov a unui scurt turneu în Africa, care include Etiopia, Uganda şi Congo-Brazzaville. Lavrov va continua să viziteze trei naţiuni africane pentru a obţine sprijin pe fondul furiei provocate de război. Lavrov va continua să viziteze trei naţiuni africane pentru a obţine sprijin pe fondul furiei provocate de război.