22% din terenul arabil al Ucrainei ocupat de forțele rusești
Forțele ruse au ocupat aproximativ 22% din terenul arabil al Ucrainei, potrivit misiunii Harvest a NASA.
De la invazia rusească în Ucraina, NASA s-a concentrat asupra impactului războiului asupra sistemului alimentar global.
Descoperirile sale au dezvăluit că câmpurile ucrainene unde sunt semănate 28% din recoltele de iarnă și 18% din recoltele de primăvară sunt sub ocupație rusă.
Peste 21.000 de crime de război comise de forțele rusești, investigate de autoritățile ucrainene
Peste 21.000 de crime de război presupuse săvârșite de forțele ruse sunt investigate de autoritățile ucrainene, potrivit procurorului general al Ucrainei Irina Venediktova.
Biroul procurorului general primește zilnic rapoarte despre 200 până la 300 de astfel de crime, a spus aceasta.
Premierul Irlandei a vizitat orașele ucrainene marcate de atrocitățile forțelor rusești
Premierul irlandez Micheál Martin a vizitat miercuri suburbiile Borodianka, Bucha și Irpin, marcate de război, de la periferia Kievului pentru a reitera solidaritatea țării sale cu Ucraina.
Martin a spus, într-o conferință de presă comună susținută la Kiev cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, că au discutat despre un răspuns comun la amenințarea la adresa securității alimentare, criza energetică și pregătirea celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
Ucraina „aparține Uniunii Europene”, a spus Martin, adăugând că țara sa va sprijini Kievul „la fiecare pas”.
„Războiul brutal al Rusiei împotriva acestei frumoase țări democratice este o încălcare gravă a dreptului internațional. Este un afront la tot ceea ce reprezintă Irlanda. Nu poate și nu va avea voie să stea în picioare”, a spus Martin.
El a subliniat că Irlanda a primit 40.000 de ucraineni care fugeau de război și că sunt „bineveniți să rămână în Irlanda atâta timp cât este nevoie”.
Ucraina neagă că Moscova ar fi distrus două sisteme avansate de rachete Himars fabricate în SUA
Ucraina a respins afirmația ministerului rus al apărării conform căreia forțele armate ale Moscovei au distrus două sisteme avansate de rachete Himars fabricate în SUA și depozitele lor de muniții în estul Ucrainei .
Rusia a susținut anterior că forțele sale armate au distrus două lansatoare pentru sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (Himars) pe care America și aliații săi le furnizaseră Ucrainei.
Statul major al Ucrainei a postat pe Twitter că afirmațiile sunt false și că, dimpotrivă, folosește Himarsurile furnizate de SUA pentru a aduce „lovituri devastatoare” forțelor ruse.