Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski vorbește participanților la conferința despre reconstrucția Ucrainei (URC2022), de la Lugano, Elveția - 4 iulie 2022
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski vorbește participanților la conferința despre reconstrucția Ucrainei (URC2022), de la Lugano, Elveția - 4 iulie 2022

Războiul lui Putin | 750 de miliarde de dolari, costul redresării Ucrainei. Platformă UE de reconstrucție a țării

Ucraina se retrage din orașul bombardat Lisichansk, ultimul mare oraș din regiunea Luhansk, permițând Rusiei să revendice o victorie majoră.

Principalele informații ale zilei

08:41 4.7.2022

UE vrea să strângă 100 de miliarde de euro pentru reconstrucția Ucrainei

Conferința de redresare a Ucrainei (URC2022) începe luni în Lugano, Elveția.
Conferința de redresare a Ucrainei (URC2022) începe luni în Lugano, Elveția.

Banca Europeană de Investiții (BEI) propune pentru Ucraina o structură de finanțare folosită anterior în timpul pandemiei Covid, pentru a ajuta la reconstrucția țării invadate de Rusia cu investiții de până la 100 de miliarde de euro, transmite Reuters.

Fondul fiduciar UE-Ucraina Gateway Trust Fund (E-U GTF) ar urma să aibă o contribuție inițială de 20 de miliarde de euro din partea țărilor UE și a bugetului UE, sub formă de granturi, împrumuturi și garanții.

Garanțiile UE, în special, ar avea un efect multiplicator, conducând la proiecte de infrastructură în valoare totală de aproximativ 100 de miliarde de euro, aproximativ jumătate din nevoile imediate ale Ucrainei.

Propunerea BEI urmează să fie prezentată luni, în prima zi a Conferinței internaționale de redresare a Ucrainei, care se desfășoară în Elveția și care are ca scop furnizarea de resurse pentru Ucraina și sprijinirea redresării după război.

Fondul propus de Banca Europeană de Investiții va garanta finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii. De exemplu, cel propus în perioada pandemiei avut în vedere 25 de miliarde de euro, care să ducă ulterior la mobilizarea a până la 200 de miliarde de euro.

De asemenea, fondul este conceput pentru a încuraja întreprinderile private care ar considera că finanțarea investițiilor în Ucraina este prea riscantă.

Utilizarea unui instrument similar cu cel utilizat anterior în pandemie înseamnă că poate fi pus în aplicare mai rapid, astfel încât investițiile inițiale ar putea fi aprobate până la sfârșitul anului. Acesta ar permite altora să contribuie și ar putea fi extins cu ușurință.

Comisia Europeană trebuie mai întâi să își dea avizul conform, iar apoi o majoritate a țărilor UE trebuie să aprobe planul. Ulterior, statele UE ar urma să decidă dacă vor contribui sau nu la fond.

08:55 4.7.2022

Institutul pentru Studiul Războiului: Posibile zone de rezistență ucraineană în Luhansk

Institutul pentru Studiul Războiului arată în analiza din 3 iulie că forțele rusești cel mai probabil au securizat granița regiunii Luhansk, dar este posibil să rămână „buzunare de rezistență ucraineană”.

Grupul de reflecție american mai raportează că doi comandanți de rang înalt din cadrul armatei ruse ar fi fost însărcinați cu activități tactice în jurul orașului Lisichansk, ceea ce indică importanța pentru Vladimir Putin de a securiza regiunea și „lipsa sa de încredere în ofițerii mai tineri pentru a face treaba”.

09:08 4.7.2022

Kievul spune că Rusia se pregătește pentru mobilizare în Crimeea

Biroul reprezentantului președintelui Ucrainei în Crimeea a raportat că cetățenii ucraineni care locuiesc în peninsula ocupată ar putea fi forțați în curând să lupte împotriva Ucrainei, transmite Kyiv Independent.

Oficialitățile ucrainene au făcut apel la cetățenii ucraineni din Crimeea să facă tot posibilul pentru a evita să fie forțați să lupte pentru armata rusă și să se predea forțelor ucrainene cu prima ocazie.

09:40 4.7.2022

Marea Britanie: Atenția Rusiei se va îndrepta spre capturarea Donețkului

Ministerul britanic al Apărării a declarat luni dimineață că Rusia se va concentra acum „aproape sigur” pe capturarea regiunii estice Donețk, după ce a revendicat victoria asupra orașului Lisichansk.

Forțele ucrainene s-au retras din orașul situat pe linia frontului din regiunea Luhansk, se mai arată în cel mai recent raport al serviciilor de informații britanice.

Luptele din interiorul și din jurul orașului - ultimul mare oraș din Luhansk rămas sub control ucrainean - s-au intensificat în ultima săptămână, forțele rusești înregistrând progrese constante, adaugă ministerul.

Atenția Rusiei se va îndrepta acum, aproape sigur, spre capturarea regiunii Donețk, o mare parte din aceasta rămânând sub controlul forțelor ucrainene.

Lupta pentru Donbas a fost una „de uzură” și este foarte puțin probabil ca acest lucru să se schimbe în următoarele săptămâni, mai arată ministerul britanic.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG