Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski vorbește participanților la conferința despre reconstrucția Ucrainei (URC2022), de la Lugano, Elveția - 4 iulie 2022
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski vorbește participanților la conferința despre reconstrucția Ucrainei (URC2022), de la Lugano, Elveția - 4 iulie 2022

Războiul lui Putin | 750 de miliarde de dolari, costul redresării Ucrainei. Platformă UE de reconstrucție a țării

Ucraina se retrage din orașul bombardat Lisichansk, ultimul mare oraș din regiunea Luhansk, permițând Rusiei să revendice o victorie majoră.

Principalele informații ale zilei

07:37 4.7.2022

Ucraina confirmă că Rusia a capturat orașul Lisichansk din estul țării

Armata ucraineană a confirmat că orașul Lisichansk din estul țării a căzut în mâinile forțelor rusești.

„După lupte grele pentru Lisichansk, forțele de apărare ale Ucrainei au fost forțate să se retragă de pe pozițiile și liniile ocupate”, a declarat statul major al armatei, potrivit BBC.

Forțele ucrainene au declarat că decizia retragerii a fost luată „pentru a păstra viețile apărătorilor ucraineni”.

Anterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că forțele sale au cucerit orașul și au preluat controlul total al regiunii Luhansk.

07:43 4.7.2022

Zelenski: Ne vom întoarce în Luhank cu armament modern

Volodimir Zelenski în discursul său din 3 iulie 2022.
Volodimir Zelenski în discursul său din 3 iulie 2022.

„Dacă comandanții armatei noastre își retrag oamenii din anumite puncte de pe front, unde inamicul are cel mai mare avantaj în ceea ce privește atacul, iar acest lucru este valabil și pentru Lisichansk, înseamnă un singur lucru: că ne vom întoarce datorită tacticii noastre, datorită creșterii aprovizionării cu arme moderne”, a declarat Volodimir Zelenski, în discursul său de duminică seară, potrivit Reuters.

Președintele ucrainean a mai declarat că Rusia își concentrează atacul pe frontul din Donbas, dar Ucraina va riposta cu arme cu rază lungă de acțiune, cum ar fi lansatoarele de rachete HIMARS furnizate de SUA.

„Faptul că protejăm viețile soldaților noștri, ale oamenilor noștri, joacă un rol la fel de important. Vom reconstrui zidurile, vom recâștiga pământul, iar oamenii trebuie să fie protejați mai presus de orice”, a declarat Zelenski.

„Ucraina nu renunță la nimic. Și când cineva de acolo de la Moscova raportează ceva despre regiunea Luhansk - să își amintească promisiunile lor înainte de 24 februarie, în primele zile ale acestei invazii, în primăvară și acum. Să evalueze cu adevărat ce au primit în acest timp și cât au plătit pentru asta. Pentru că raportările lor actuale se vor transforma în cenușă, la fel ca și cele anterioare. Înaintăm treptat - în regiunea Harkov, în regiunea Herson și pe mare: Insula Șerpilor este un bun exemplu în acest sens. Va veni o zi în care vom spune același lucru despre Donbas”, a mai spus Volodimir Zelenskiîn discursul său.

07:50 4.7.2022

Rusia controlează aproximativ 75% din Donbas

Mașini arse și clădiri rezidențiale avariate în Lisichansk, regiunea Luhansk, Ucraina, în dimineața zilei de 3 iulie 2022. Fotografie furnizată de administrația militară din regiunea Luhansk.
Mașini arse și clădiri rezidențiale avariate în Lisichansk, regiunea Luhansk, Ucraina, în dimineața zilei de 3 iulie 2022. Fotografie furnizată de administrația militară din regiunea Luhansk.

După cucerirea ultimului mare oraș din Luhansk, Rusia controlează acum aproximativ 75% din regiunea Donbas (denumirea dată regiunilor Luhank și Donețk), transmite The Guardian.

Însă, căderea orașului Lisichansk în mâinile rușilor nu reprezintă în niciun caz sfârșitul luptelor din Donbas, relatează BBC.

Sloviansk și Kramatorsk sunt cele mai mari două orașe din regiunea Donețk aflate încă în mâinile ucrainenilor.

Forțele ucrainene au pregătit noi linii de apărare între Bahmut și Sloviansk - deși și acestea sunt acum supuse unor bombardamente rusești intense.

În aceste condiții, ambele părți au suferit pierderi grele. Întrebarea care se pune acum este dacă Ucraina poate opri avansul și dacă Rusia poate menține ritmul.

08:32 4.7.2022

Refugiații ucraineni din Rusia „își pierd speranța” că vor primi plata promisă de Putin

Anastasia a fugit din orașul ucrainean Mariupol, împreună cu fiul ei, spre singura destinație la care părea posibil să ajungă: Rusia.

Cu puțini bani și puține bunuri, ea aștepta cu nerăbdare să primească plata de 10.000 de ruble (185 de dolari) pe care președintele rus Vladimir Putin o promisese refugiaților ucraineni chiar înainte de a lansa invazia din 24 februarie, relatează RFE/RL.

Banii ar fi ajutat-o pe Anastasia să le acopere nevoile de bază pentru o perioadă scurtă de timp, în timp ce ea și fiul ei s-au refugiat în Sankt Petersburg, așteptând ca războiul să se încheie. La trei luni după ce a ajuns acolo, ea nu a primit încă banii.

Lucrătorii de la centrul guvernamental local care se ocupă de astfel de probleme „au spus că nu știu nimic”, a povestit Anastasia. „Așteaptă, la un moment dat îți vor da”, a mai relatat ea o discuție cu angajații centrului.

La fel ca și alți refugiați cu care RFE/RL a vorbit, ea nu a dorit ca numele ei de familie să fie publicat de teama unor repercusiuni.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG