Linkuri accesibilitate

Un anchetator se uită la cadavrele exhumate dintr-un mormânt din curtea unei case din satul Stepankî, lângă Harkov - 11 mai 2022 (Foto de SERGHEI BOBOK / AFP)

Războiul lui Putin | ONU vrea să investigheze abuzurile comise de Rusia în Ucraina. Peste 100 de copii uciși numai în aprilie

După ce premierul Marii Britanii a vizitat Suedia și Finlanda, Moscova avertizează că dacă cele două țări se vor alătura NATO vor exista consecințe. În Ucraina, va fi judecat primul soldat rus pentru comiterea unei presupuse crime de război.

  • Finlanda a solicitat aderarea la NATO „fără întârziere”, iar Dmitri Peskov spune că Rusia consideră aderarea Finlandei la NATO o amenințare.
  • Aproape 100 de copii au fost uciși în Ucraina doar în luna aprilie, dar cifrele reale ar putea fi semnificativ mai mari, a declarat Fondul Națiunilor Unite pentru copii, Unicef.
  • Consiliul pentru drepturile omului al ONU a adoptat o rezoluție pentru investigarea abuzurilor comise de trupele rusești care au invadat Ucraina și pentru tragerea la răspundere a celor responsabili.
  • Comisia Europeană a prezentat joi un set de acțiuni menite să ajute Ucraina să-și exporte produsele agricole.
  • În Ucraina, continuă bătălia pentru capturarea totală a Mariupolului. Rușii bombardează combinatul Azovstal unde rezistă ultimii luptători ucraineni.
22:11 12.5.2022

Veniturile Rusiei din petrol au crescut cu 50%

În ciuda sancțiunilor și boicoturilor împotriva exporturilor de petrol ale Rusiei, veniturile din petrol ale țării au crescut cu 50% în acest an , potrivit Bloomberg, care citează un raport al Agenției Internaționale pentru Energie.

În 2022, Rusia a câștigat aproximativ 20 de miliarde de dolari pe lună din vânzările de petrol. Fluxul de venituri reprezintă exporturi de aproximativ 8 milioane de barili pe zi, potrivit agenției.

UE – în ciuda poziției sale împotriva invaziei – a preluat aproximativ 43% din exporturile de petrol ale țării.

Livrările Rusiei au scăzut cu 1 milion de barili pe zi luna trecută, ceea ce înseamnă că țara ar putea vedea în curând un impact economic din cauza sancțiunilor și boicoturilor.

21:15 12.5.2022

Negocieri pentru evacuarea a 38 de luptători răniți de la Azovstal

Viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Vereșciuk, a declarat că sunt în desfășurare „negocieri foarte dificile” pentru evacuarea a 38 de luptători răniți grav din combinatul siderurgic Azovstal din orașul-port ucrainean Mariupol, în schimbul prizonierilor de război ruși.

„Lucrăm pas cu pas. Vom schimba 38, apoi vom merge mai departe”, a spus Vereșciuk.

Vereșciuk a declarat ieri că Kievul a propus Moscovei ca apărătorii grav răniți din fabrică să fie înlocuiți cu prizonierii de război ruși.

„Pentru a fi clar: în prezent negociem doar aproximativ 38 de luptători grav răniți (imobilizați la pat). Lucrăm pas cu pas. Vom schimba 38, apoi vom merge mai departe.”, a spus Verșciuk.

Momentan nu se discută despre schimbul a 500 sau 600 de persoane, lucru relatat de unele instituții de presă.

20:59 12.5.2022

 ONU: Peste 6 milioane de ucraineni au fugit din țară și alte 8 milioane, strămutate în țară

Numărul persoanelor care au fugit din Ucraina pentru a scăpa de invazia Rusiei a depășit șase milioane, a declarat agenția ONU pentru refugiați.

Majoritatea celor care au fugit din țară au intrat în Uniunea Europeană prin puncte de frontieră din Polonia, Slovacia, Ungaria și România.

Alte opt milioane de persoane au fost forțate să-și părăsească casele și sunt strămutate în interiorul Ucrainei, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație.

Ce găsesc locuitorii din Irpin când se întorc la casele care au fost ocupate de soldații ruși
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:14 0:00

20:29 12.5.2022

 Unicef: Aproape 100 de copii au fost uciși în Ucraina numai în aprilie

Aproape 100 de copii au fost uciși în Ucraina doar în luna aprilie, dar cifrele reale ar putea fi semnificativ mai mari, a declarat Fondul Națiunilor Unite pentru copii.

Directorul executiv adjunct al Unicef, Omar Abdi, a vorbit la consiliul de securitate al ONU:

„Chiar în ultima lună, ONU a verificat că aproape 100 de copii au fost uciși și credem că cifrele reale sunt considerabil mai mari. Războiul din Ucraina a creat o „criză pentru protecția copilului și drepturile copilului”, a avertizat el.

Mai mulți copii au fost răniți și s-au confruntat cu încălcări grave ale drepturilor lor, alte milioane au fost strămutate.

Abdi a cerut, de asemenea, încetarea bombardamentelor asupra școlilor ucrainene, adăugând că una din șase școli susținute de Unicef din estul Ucrainei a fost distrusă săptămâna trecută.

„Sute de școli din întreaga țară au fost lovite de artilerie grea, lovituri aeriene și alte arme explozive în zonele populate”, a spus el.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG