Muratov își scoate la licitație medalia de la Premiul Nobel în sprijinul copiilor ucraineni strămutați
Editorul ziarului independent rus Novaia Gazeta își scoate la licitație medalia cu Premiul Nobel pentru pace, încasările fiind destinate ajutorării copiilor strămutați de războiul din Ucraina.
Dmitri Muratov a condus una dintre ultimele publicații independente, interzise de regimul Putin, după ce alte zeci au fost fie închise, fie blocate pentru că au scris despre invazia rusească în Ucraina. În martie, a anunțat, publicația a anunțat că-și suspendă operațiunile pe durata războiului, după ce a devenit în Rusia a devenit o crimă să relatezi despre invazia rusească în Ucraina, altfel decât ca despre o „operațiune specială”, așa cum dictează Kremlinul.
Muratov a primit medalia Nobel pentru pace în octombrie anul trecut. Ulterior, a anunțat că va dona premiul în valoare de 500.000 de dolari unor organizații de caritate „pentru a oferi copiilor refugiați șansa unui viitor”.
Luni, de Ziua Mondială a Refugiatului, medalia sa Nobel de aur de 23 de karate va fi pusă în vânzare la New York.
Toate încasările vor merge către Unicef, pentru a ajuta copiii refugiați din Ucraina.
Întâlnire la vârf a finanțiștilor american și canadian pentru a discuta despre noi sancțiuni împotriva Rusiei
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, urmează să se întâlnească luni la Toronto cu ministrul de finanțe al Canadei, Chrystia Freeland, pentru a discuta despre războiul din Ucraina și eforturile comune de a face față inflației pe care o provoacă prețurile alimentelor și combustibililor.
Cei doi miniștri de finanțe vor discuta despre sancțiuni și alte eforturi comune pentru a crește presiunea economică asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a anunțat Trezoreria SUA într-un comunicat. Cei doi oficiali vor discuta, de asemenea, despre eforturile comune de atenuare a consecințelor globale resimțite din cauza agresiunii Rusiei, inclusiv necesitatea de a stimula producția de combustibili fosili pe termen scurt pentru a aborda costurile ridicate ale gazului și energiei și vor reitera importanța adoptării tehnologiilor de energie curată care rupe dependența noastră pe termen mediu.
Rusia a dat ordin trupelor să ajungă la granițele Luhanskului până duminică
Adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că Rusia și-a adunat aproape toate forțele pentru a asalta așezările din apropierea orașului Sievierodonețk.
În zona Sievierodonețk au loc bătălii „decisive”, iar conducerea rusă urmărește să ajungă la granițele regiunii până la sfârșitul săptămânii, a declarat Maliar, citată de agenția de presă ucraineană.
„Armata rusă și-a aruncat practic în luptă toate forțele și mijloacele pentru a asalta așezările din jur. Ei caută să spargă apărarea trupelor noastre și încearcă să ne încercuiască trupele care apără Lîsîceansk și Sievierodonețk.
Trupele ucrainene fac „tot ce este posibil” pentru a-și menține teritoriul pentru a preveni încercuirea, a spus ea. „Dar trebuie să înțelegem că inamicul are un avantaj în armament, așa că situația este extrem de dificilă acum, iar noaptea și astăzi, există o intensitate maximă a acestor bătălii decisive.”
Zelenski: Africa este ostatica războiului dus de Rusia în Ucraina
Africa este „ostatic” al războiului „colonial” al Rusiei în Ucraina, care a dus la penuria globală de alimente și temeri de foamete pe continentul african, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Ucraina a fost angajată în „negocieri complexe” pentru a debloca cerealele prinse în porturile sale de la Marea Neagră de blocada navală a Rusiei, a spust Zelenski într-o adresă adresată Uniunii Africane.
„Acest război poate părea foarte îndepărtat pentru voi și țările voastre, dar prețurile alimentelor care cresc catastrofal au adus deja (războiul) în casele a milioane de familii africane. Nivelul nedrept al prețurilor la alimente, care a fost provocat de războiul rusesc, se simte dureros pe toate continentele. Din păcate, aceasta poate fi o problemă specială pentru țările dvs”, a spus liderul ucrainean.
Zelenski a spus că, deși Ucraina încearcă totul pentru a-și elibera porturile, el a recunoscut că „încă nu a fost înregistrat niciun progres, deoarece nu a fost găsit încă nici un instrument real care să se asigure că Rusia nu le atacă din nou”.
„De aceea, criza alimentară din lume va continua atâta timp cât va continua acest război colonial”, a adăugat el.
Facebook Forum