Linkuri accesibilitate

Pompierii încearcă să stingă un incendiu după un bombardament într-una dintre zonele industriale din regiunea Harkov, Ucraina, 20 iunie 2022 (Foto: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV)
Pompierii încearcă să stingă un incendiu după un bombardament într-una dintre zonele industriale din regiunea Harkov, Ucraina, 20 iunie 2022 (Foto: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV)

Războiul din Ucraina | Aerodromul de lângă Odesa, bombardat. Înalt oficial ucrainean, reținut pentru spionaj

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 118 zi. Ucraina a acuzat Rusia de intensificarea bombardamentelor în est. Turcia a declarat că summit-ul de la Madrid nu este un termen limită pentru discuţiile privind candidaturile Finlandei şi Suediei la NATO.

15:19 21.6.2022

Rusia amenință „un impact negativ grav” asupra populației Lituaniei din cauza blocării mărfurilor

Rusia a amenințat cu consecințe care vor avea „un impact negativ grav asupra populației Lituaniei”, pe măsură ce disputa privind restricțiile privind mărfurile care tranzitează statul baltic către enclava rusă Kaliningrad s-a înrăutățit.

Găzduind o întâlnire la Kaliningrad, Nikolai Patrușev, secretarul consiliului de securitate al Federației Ruse a spus: „Rusia va răspunde cu siguranță la astfel de acțiuni ostile. Măsurile adecvate sunt în curs de elaborare în format interdepartamental și vor fi luate în viitorul apropiat. Consecințele lor vor avea un impact negativ grav asupra populației Lituaniei.”

Agenția de presă rusă RIA Nostovi îl citează spunând că „blocarea de către Lituania, la sugestia țărilor occidentale, cu încălcarea normelor și principiilor dreptului internațional, a tranzitului pe teritoriul său către regiunea Kaliningrad a unui grup mare de mărfuri arată că nu se poate avea încredere nu numai în declarațiile orale ale Occidentului, ci și în cele scrise.”

În același timp în care Patrușev se afla la Kaliningrad, ambasadorul Uniunii Europene în Rusia a fost chemat la ministerul de externe de la Moscova.

După întâlnire, Reuters relatează că Markus Ederer a spus că a cerut Rusiei să rezolve problema prin mijloace diplomatice. El a spus că nu a fost o blocada din partea Lituaniei, deoarece tranzitul mărfurilor nesancționate continuă. Lituania susține că nu împiedică transportul de mărfuri pe teritoriul său decât în conformitate cu noile sancțiuni UE care au intrat în vigoare în weekend.

Reuters notează că raportul lor despre întâlnirea lui Ederer a fost întocmit în Rusia, unde legea limitează acoperirea lor asupra operațiunilor militare rusești în Ucraina .

14:48 21.6.2022

Reconstrucția Ucrainei ar putea costa 1.000 de miliarde de euro

Ucraina ar putea avea nevoie de o asistenţă externă de până la 1.000 de miliarde de euro pentru a repara pagubele provocate de invazia rusească, a declarat marţi Werner Hoyer, preşedintele Băncii Europene de Investiţii, transmite Bloomberg.

„Am avansat cifra de un trilion pentru că am văzut cifrele care sunt vehiculate în spaţiul public şi pe care le consider complet nerealiste atunci când mă uit la nivelul de distrugere din Ucraina", a declarat Werner Hoyer la un briefing de presă organizat la Frankfurt, adăugând că „uropa va trebui să joace cel mai important rol în efortul de reconstrucţie a Ucrainei".

14:30 21.6.2022

Cancelarul Scholz: Germania va sprijini Ucraina cu arme cât va fi nevoie

Germania va continua să sprijine Ucraina cu arme „atâta timp cât va fi nevoie”, a declarat marți cancelarul german Olaf Scholz în timpul unui discurs la reuniunea anuală a Federației Industriilor Germane.

Scholz a reafirmat, de asemenea, angajamentul Germaniei de a fi alături de Lituania și de alți aliați estici.

„Europa și democrațiile occidentale nu acceptă atacul violent asupra Ucrainei”, a spus Scholz.

Săptămâna trecută, Olaf Scholz a fost la Kiev alături de Emmanuel Macron, Mario Draghi și Klaus Iohannis
Săptămâna trecută, Olaf Scholz a fost la Kiev alături de Emmanuel Macron, Mario Draghi și Klaus Iohannis

Viktor Orban s-a răzgândit

Premierul maghiar Viktor Orban i-a transmis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că Ungaria susţine cererea Ucrainei de a obţine statutul de candidat la UE, după o discuție telefonică pe care au avut-o cei doi lideri, ocazie cu care Zelenski l-a invitat la Kiev pe Orban.

În urmă cu o zi, purtătorul său de cuvânt anunțase că Ungaria susține Ucraina doar alături de Bosnia și Georgia.

14:13 21.6.2022

Moscova susţine că nu știe locul în care sunt ţinuţi cetăţenii americani luaţi prizonieri în Ucraina

Rusia nu este la curent cu locul în care sunt ţinuţi cei doi cetăţeni americani luaţi prizonieri în Ucraina şi nici cine va judeca cazul lor, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, pentru CNN.

„Nu ştiu unde sunt ţinuţi şi cine îi va judeca. Însă singurul lucru care este de la sine înţeles este că vor fi urmăriţi penal şi vor merge în instanţă”, a spus Dmitri Peskov, într-un mesaj vocal.

Potrivit presei de stat ruse, cei doi voluntari americani care luptă pentru Ucraina sunt ţinuţi în detenţie de separatiştii pro-ruşi din Republica Populară Doneţk, după ce au fost luaţi prizonieri săptămâna trecut.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG