Linkuri accesibilitate

Pompierii încearcă să stingă un incendiu după un bombardament într-una dintre zonele industriale din regiunea Harkov, Ucraina, 20 iunie 2022 (Foto: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV)
Pompierii încearcă să stingă un incendiu după un bombardament într-una dintre zonele industriale din regiunea Harkov, Ucraina, 20 iunie 2022 (Foto: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV)

Războiul din Ucraina | Aerodromul de lângă Odesa, bombardat. Înalt oficial ucrainean, reținut pentru spionaj

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 118 zi. Ucraina a acuzat Rusia de intensificarea bombardamentelor în est. Turcia a declarat că summit-ul de la Madrid nu este un termen limită pentru discuţiile privind candidaturile Finlandei şi Suediei la NATO.

08:24 21.6.2022

Consiliul European invită statele membre să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderare

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va invita săptămâna aceasta cele 27 de ţări membre ale UE să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, informează AFP.

Propunerea, în conformitate cu recomandarea Comisiei Europene, va fi prezentată la summitul liderilor europeni care are loc joi şi vineri de la Bruxelles, unde o decizie favorabilă va trebui adoptată cu unanimitate.

„A sosit momentul să recunoaştem că viitorul Ucrainei, Moldovei şi Georgiei se află în UE. Vă voi invita să acordaţi statutul de candidat Ucrainei şi Moldovei. În acelaşi timp, vom continua să oferim Ucrainei un sprijin solid umanitar, militar, economic şi financiar", a scris Charles Michel în scrisoarea de invitaţie la summit, comunicată luni seară.

Vineri, Comisia Europeană, prin preşedinta instituţiei, Ursula von der Leyen, a recomandat acordarea statutului de candidat la UE Ucrainei."Ştim cu toţii că ucrainenii sunt gata să moară pentru aspiraţiile lor europene. Ne dorim ca ei să locuiască împreună cu noi, pentru visul european", a declarat Ursula von der Leyen la Bruxelles.


08:26 21.6.2022

Zelenski: „Ne îndreptăm spre decizia Consiliului European privind candidatura Ucrainei”

Volodimir Zelenski a declarat într-un nou video că Ucraina face paşi importanţi către aderarea la Uniunea Europeană, demonstrând că prin acţiunile ei merită să facă parte din spaţiul european, potrivit site-ului preşedinţiei ucrainene.

„Pas cu pas, trecem printr-o săptămână crucială şi facem totul în fiecare zi pentru ca nimeni să nu aibă îndoieli că Ucraina merită candidatura. Demonstrăm în fiecare zi că facem deja parte dintr-un spaţiu european unit, aş spune chiar, valoros", a declarat Volodimir Zelenski în alocuţiunea sa zilnică.

08:28 21.6.2022

Ucraina: Rusia îşi intensifică bombardamentele în est

Ucraina a acuzat Rusia de intensificarea bombardamentelor în est, unde trupele ruse rezistă cu înverşunare şi, potrivit Moscovei, a lovit platforme de foraj în Marea Neagră de lângă Crimeea (sud) anexată în 2014, scrie AFP.

În estul Ucrainei, mai multe oraşe se pregătesc de o avansare a trupelor ruse. „Frontul s-a apropiat în ultimele câteva săptămâni, până la 15-20 de kilometri", a explicat pentru AFP Vadim Liakh, primar în Sloviansk, în regiunea Doneţk.

Trădătorul | Un ofițer ucrainean își bombardează țara
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:06 0:00

08:42 21.6.2022

Turcia spune că Summit-ul de la Madrid nu este un termen limită pentru discuţiile privind candidaturile Finlandei şi Suediei la NATO

Discuţiile dintre Turcia, Finlanda şi Suedia cu privire la aderarea ţărilor nordice la NATO vor continua, iar summitul alianţei care va avea loc la Madrid săptămâna viitoare nu este un termen limită, a declarat Turcia după discuţiile care au avut loc luni la Bruxelles, informează Reuters.

Finlanda şi Suedia au solicitat aderarea la NATO ca răspuns la invazia rusă în Ucraina. Candidaturile au întâmpinat opoziţia Turciei, deranjată de sprijinul pe care Helsinki şi Stockholm îl acordă militanţilor kurzi şi de embargoul impus vânzărilor de arme către Ankara.

Săptămâna trecută, Turcia a declarat că documentele pe care le-a primit de la Suedia şi NATO ca răspuns la cererile scrise anterioare pe care le-a prezentat celor doi candidaţi sunt departe de a-i îndeplini aşteptările, iar orice negociere trebuie să abordeze mai întâi preocupările Ankarei.

Adresându-se reporterilor la Bruxelles alături de adjunctul ministrului de externe Sedat Onal, purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Ibrahim Kalin a spus că Ankara se aşteaptă ca Suedia să ia măsuri imediate cu privire la acţiunile Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în ţara sa. Orice progres în ceea ce priveşte candidaturile celor două ţări nordice „depinde acum de direcţia şi viteza cu care aceste ţări vor lua măsuri”.

Discuţiile de la Bruxelles cu oficiali suedezi, finlandezi şi NATO au avut loc într-o „atmosferă deschisă şi sinceră”.

„Pe măsură ce vedem aceşti paşi, vom avea cu toţii ocazia să evaluăm direcţia acestui proces”, a spus el.

Sedat Onal a declarat că Turcia se aşteaptă la o schimbare de abordare din partea Suediei şi a Finlandei. Ankara are nevoie de „promisiuni cu efecte obligatorii”, care să răspundă preocupărilor sale.

„Nu ne vedem limitaţi de niciun calendar. Viteza şi amploarea acestui proces depind de modul şi viteza acestor naţiuni de a ne îndeplini aşteptările”, a spus el.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG