Linkuri accesibilitate

O clădire administrativă din Nikolaev a fost bombardată de ruși. 12 persoane au fost ucise.
O clădire administrativă din Nikolaev a fost bombardată de ruși. 12 persoane au fost ucise.

Războiul lui Putin în Ucraina | 2 milioane de copii au fugit din calea războiului. Putin: Mariupolul va fi bombardat până se va preda

Invazia rusă în Ucraina a ajuns în cea de-a 35-a zi. Deși rușii au anunțat că se retrag din jurul Kievului, luptele au continuat în suburbiile din nord-vestul și nord-estul orașului.

Două milioane de copii au fugit din calea războiului din Ucraina, adică jumătate din populația refugiată peste hotare. Peste 1,1 milioane sunt în Polonia, iar restul în România, R. Moldova, Ungaria, Slovacia și Croația. Peste 100 de copii au murit și 130 au fost răniți, spune UNICEF.

Oficialii americani cred că Putin este dezinformat atât cu privire la calitatea și prestația armatei ruse în Ucraina cât și cu privire la impactul sancțiunilor asupra economiei rusești „pentru că consilierilor săi superiori le este prea frică să-i spună adevărul”.

Armata rusă a bombardat un depozit al Crucii Roșii de la Mariupol.

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său francez că bombardarea orașului asediat Mariupol se va încheia numai atunci când trupele ucrainene vor capitula, a anunțat Kremlinul într-un comunicat.

Putin nu a spus nimic despre victimele civile ale blocadei sale, pentru că sute de mii de mariupoleni sunt captivi în subsoluri, unde mor de foame, de sete, de frig și fără medicamente, după ce soldații ruși au tras în cei care stăteau la rând la pâine sau la apă.

Optimiști, oficialii francezi susțin că Putin ar fi fost de acord să ia în considerare planurile de evacuare din oraș. Ar fi pentru prima oară după ce, în mai multe rânduri, partea rusă și-a încălcat angajamentele și a bombardat coridoarele de evacuare a civililor.

China și Rusia sunt tot mai nerăbdătoare să-și dezvolte relațiile bilaterale, iar miniștrii de externe Wang Li și Serghei Lavrov, care s-au întâlnit miercuri în provincia chineză Anhui, au condamnat la unison sancțiunile occidentului împotriva Rusiei. Nimic, în declarația celor doi, despre victimele civile ale invaziei rusești în Ucraina, despre bombardarea țintelor civile și cei aproape 5 milioane de refugiați ucraineni care și-au părăsit casele în ruină pentru a scăpa cu viață de bombardamentele rusești.

La Cernigău, unde a promis Rusia că va reduce din strânsoarea trupelor sale după negocierile de marți, de la Istanbul, nu doar că au continuat bombardamentele, dar au fost răniți 25 de civili.

Liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, va vorbi în Parlamentul României săptămâna viitoare, prin legătură video, a anunțat președintele PNL, Florin Cîțu.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, revine și spune că discuțiile de pace de la Istanbul nu au adus „nimic promițător”, dar că negociatorul șef va veni cu noi precizări în cursul zilei.

Rusia bombardează toate orașele de pe linia frontului din Donbas.

Ucraina și Rusia au convenit, miercuri, trei coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Mariupol, Melitopol și Enerhodar.

Rusia a anunțat că va „reduce drastic operațiunile de luptă” în jurul Kievului și a orașului Cernigău, din nordul Ucrainei, „pentru a spori încrederea reciprocă”. Anunțul a fost făcut după încheierea negocierilor de pace, care au avut loc marți, la Istanbul/Turcia.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei arată însă că angajamentul de retragere a Rusiei este menit să inducă în eroare. Guvernatorul regiunii Cernigău a spus că, miercuri, atacurile rușilor nu au încetat în Cernigău.

Nici țările occidentale nu au încredere în partea rusă. După anunțul retragerii rușilor, președintele american Joe Biden a spus că „să vedem” ce se întâmplă pe teren. Marea Britanie arată că Rusia va fi judecată după acțiuni, nu după cuvinte.

La negocierile de pace de la Istanbul, delegația ucraineană a prezentat planul de a deveni un stat neutru din punct de vedere militar în schimbul garanțiilor de securitate.

Cu toate negocierile de pace și promisiunile rușilor de retragere, luptele intense au continuat, marți după-amiază, în suburbiile Kievului, în special în nord-vestul și nord-estul orașului.

La Nikolaev, în sudul Ucrainei, în urma bombardării unei clădiri administrative, 12 persoane au fost ucise, iar cel puţin 33 au fost rănite, potrivit unui nou bilanţ prezentat al serviciilor de securitate.

13:58 30.3.2022

Dmitri Peskov, despre discuțiile de pace de la Istanbul: Nu există nimic promițător

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus miercuri jurnaliștilor că nu există prea mari speranțe după discuțiile despre pace purtate în Turcia.

Peskov a declarat că Rusia nu a observat nimic cu adevărat promițător sau care să pară progres privind pacea cu Ucraina, transmite Reuters.

„Ceea ce este pozitiv este că partea ucraineană a început cel puțin să formuleze și să pună pe hârtie în mod specific ceea ce își propune. Până acum nu am reușit să reușim asta", a spus Peskov.

„În rest, nu putem să afirmăm în prezent că au existat progrese, ceva foarte promițător”, completat Peskov.

Dmitry Peskov spune că nu a observat nimic cu adevărat promițător în discuțiile de pace de la Istanbul.
Dmitry Peskov spune că nu a observat nimic cu adevărat promițător în discuțiile de pace de la Istanbul.

00:40 31.3.2022

Șeful ONU pentru drepturile omului: atacurile fără discernământ ale Rusiei „pot echivala cu crime de război”

Atacurile fără discernământ ale Rusiei sunt interzise de dreptul internațional umanitar și „pot echivala cu crime de război”, a declarat șefa ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, miercuri, la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva.

Bachelet a spus că anchetatorii ei analizează 24 de cazuri în care Rusia a folosit muniții cu dispersie.

Spitale, aprovizionarea cu apă și clădiri administrative au fost lovite de rachete sau bombardamente, a spus ea.

„Distrugerea masivă a bunurilor civile și numărul mare de victime civile indică în mod clar că principiile fundamentale ale distincției, proporționalității și precauției nu au fost respectate suficient”, a spus Bachelet, citată de CNN.

Poporul ucrainean suferă un „coșmar viu”, a adăugat Bachelet.

„Ostilitățile trebuie să înceteze, fără întârziere”, a spus Bachelet.

„Astăzi, fac apel la Federația Rusă să țină seama de apelurile clare și puternice ale Adunării Generale și ale acestui Consiliu și să acționeze imediat pentru a-și retrage trupele de pe teritoriul ucrainean”.

00:34 31.3.2022

OMS: Atacurile asupra sănătății fac parte din strategia Rusiei, civilii ucraineni fiind folosiți ca „piese de șah”

Au fost 82 de atacuri la adresa sănătăţii în Ucraina de la invazia rusă, potrivit directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Suntem revoltați că atacurile asupra sănătății continuă. De la începutul invaziei Federației Ruse, au avut loc 82 de atacuri la adresa sănătății, soldându-se cu cel puțin 72 de decese și 43 de răniți, inclusiv pacienți și lucrători sanitari", a spus el la un briefing de presă miercuri, citat de CNN.

„Atacurile asupra asistenței medicale reprezintă o încălcare a dreptului internațional umanitar și trebuie să înceteze imediat”.

Dr. Mike Ryan, director al Programului OMS pentru Urgențe de Sănătate, a spus că există o „lume de diferențe” între problemele de acces la sănătate din timpul conflictului, comparativ cu conflictul care vizează în mod activ asistența medicală.

„Este o diferență foarte mare între acea situație și o situație în care accesul este interzis în mod activ unei populații, în care eliminarea efectivă a oamenilor face parte din tactici. Face parte din strategia militară", a spus el.

„Aceștia nu sunt oameni prinși în ceața războiului. Nu sunt oameni prinși doar în conflict. Sunt oameni care sunt direct vizați, direct refuzați și folosiți direct ca instrumente strategice, ca piese de șah pe o tablă îngrozitoare și ucigașă pe care nu au niciun drept”, a spus el.

00:07 31.3.2022

Pentagon: Aproximativ 1.000 de luptători ai grupului Wagner se află în regiunea Donbas

Aproximativ 1.000 de persoane asociate cu grupul Wagner, un grup paramilitar sponsorizat de Rusia, se află acum în regiunea Donbas din Ucraina, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

SUA au văzut Rusia devenind „mult mai activă” în regiunea Donbas „în ultimele zile”, a adăugat Kirby.

„Credem că grupul Wagner are acum aproximativ 1.000 de oameni dedicați Donbasului. ... I-am văzut că acordă prioritate atacurilor aeriene în zona Donbas”, a spus Kirby.

Membrii grupului Wagner s-au luptat în Donbas „în ultimii opt ani, așa că aceasta este o zonă în care grupul Wagner are experiență”, a adăugat Kirby.

23:46 30.3.2022

Pentagon: Șase din cele 30 de noi transporturi de asistență de securitate ajung în Ucraina

Departamentul de Apărare al SUA a declarat că primele șase din „aproximativ 30 sau cam așa ceva” transporturi totale ale celei mai recente runde de asistență de securitate a SUA către Ucraina au ajuns în regiune, transmite CNN.

„Materialele intră în regiune în fiecare zi, inclusiv în ultimele 24 de ore”, a declarat John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului.

Kirby a spus că SUA acordă prioritate „tipurilor de material de care știm că ucrainenii au cea mai mare nevoie”, inclusiv sisteme anti-blindate și antiaeriene, și că dronele Switchblade promise Ucrainei vor începe să fie livrate „relativ curând”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG