Linkuri accesibilitate

Oamenii blocați în Mariupol încearcă să supraviețuiască într-un oraș distrus. În imagine: Valentina Demura, 70 de ani, 27 martie 2022, Mariupol
Oamenii blocați în Mariupol încearcă să supraviețuiască într-un oraș distrus. În imagine: Valentina Demura, 70 de ani, 27 martie 2022, Mariupol

Războiul lui Putin în Ucraina | Oficiali ucraineni: 30.000 de deportați din Mariupol. Joe Biden despre revolta față de acțiunile lui Putin

Invazia rusă în Ucraina a ajuns în cea de-a 33-a zi. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să discute despre adoptarea unui statut neutru ca parte a unui acord de pace.

Primarul orașului Mariupol cere „evacuarea completă” a orașului. 30.000 de locuitori de aici au fost deportați în Rusia, spune el.

Joe Biden a declarat, luni seară, că și-a exprimat sentimentele, revolta față de comportamentul lui Vladimir Putin când a spus că acesta nu ar trebui să mai rămână la putere, nu a transmis un mesaj de politică externă a SUA.

Rusia pregătește noi atacuri cu rachete dinspre mare, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării.

Irpinul, o suburbie a Kievului, spune că zona a fost recuperată de la forțele ruse, Alexandr Markușin.​

Rusia va restricționa intrarea în țară a persoanelor din „țări neprietenoase”, adică din SUA, Canada, Australia, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud și din statele membre UE, a declarat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.

Artistul stradal Banksy a vândut o lucrare, care semnifică doi soldați care pictează simbolul campaniei pentru dezarmarea nucleară, cu 81.000 de lire în beneficiul Ucrainei.

Țările din „Grupul celor șapte” (G7) nu vor plăti gazul rusesc în ruble, a declarat a declarat de ministrul german al Energiei, Robert Habek.

Novaïa​ Gazeta, al cărui redactor șef, Dmitri Muratov a primit anul trecut premiul Nobel pentru pace, pentru „eforturile de a proteja libertatea de exprimare”, a anunțat că își va suspenda activitățile până la „încheierea operațiunii speciale din Ucraina”.

Statul Major al armatei ucrainene spune că Rusia a fost forțată să-și retragă forțele din regiunea Kiev după ce a suferit pierderi grele, arătând că două batalioane tactice ale armatei ruse au fost retrase în Belarus. Ucrainenii susțin că există o „scădere semnificativă a intensității” unităților care se deplasează din Rusia în Ucraina.

Săptămâna aceasta urmează să aibă loc o nouă rundă de negocieri între partea ucraineană și cea rusă, în Turcia. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că prioritățile sale, la această nouă rundă de negocieri, sunt suveranitatea și integritatea teritorială. El a spus că este dispus să discute despre adoptarea unui statut neutru pentru Ucraina.

07:47 28.3.2022

Zelenski: Ucraina este pregătită să discute despre un statut neutru

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, într-un interviu pentru presa din Rusia, că Ucraina este pregătittă să discute despre adoptatea unui statut neutru, însă acesta ar trebui să fie garantat de terţi şi să fie aprobat prin referendum.

„Garanțiile de securitate sunt o necesitate. Evident că scopul nostru este pacea și revenirea la viața normală în țara noastră cât mai curând posibil”, a declarat Zelenski, citat de BBC.

În același interviu, el a mai spus că oraşe ca Volnovaha, Mariupol şi altele, din regiunea Kiev, nu mai există, ca urmare a atacurilor ruşilor.

Autoritatea rusă de supraveghere mass-media a lansat un avertisment către presa din Rusia să nu publice interviul cu Zelenski, precizând că deja s-a deschis o anchetă.

În același interviu, Volodimir Zelenski a mai spus că vrea să semneze un tratat cu toate țările vecine prin care să respecte limbile minorităților naționale.

„Vreau să-l semnez ( n.r. tratatul) cu toate țările vecine. Mă interesează Rusia, Ungaria, Polonia... România. Avem multe minorități, naționalități și acest acord ar trebui să fie suficient pentru a respecta anumite limbi în țara noastră”, a spus el.

07:54 28.3.2022

Noi incendii au fost semnalate în zona centralei de la Cernobîl

Autoritățile ucrainene au anunțat că noi incendii au fost semnalate în zona centralei nucleare de la Cernobîl, ocupată de forţele ruse. Ucrainenii au cerut „demilitarizarea” zonei, informează AFP.

Vicepremierul ucrrainean Irina Vereşciuk a anunțat duminică seară, pe Telegram, că incendiile ar putea avea consecințe grave.

„Acum este imposibil să fie controlat şi stins focul în totalitate, din cauza ocupării zonei de excludere de către forţele ruse. Drept urmare, îi cerem Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri imediat pentru demilitarizarea zonei de excludere de la Cernobîl”, a spus Irina Vereşciuk.

08:10 28.3.2022

Ucrainenii spun că au lansat cu succes contraatacuri în jurul orașului Harkov

Trupele ucrainene au lansat cu succes contraatacuri în jurul oraşului Harkov din estul ţării, potrivit şefului militar regional, Oleg Sinegubov, transmitere luni dpa, preluată de Agerpres.

Oleg Sinegubov a informat pe Telegram că trupele ruse au fost respinse duminică din mai multe localităţi. „Îi conducem pe ocupanţi înapoi în direcţia graniţei (ruse)", a spus el.

El a mai spus că o clădire rezidenţială a fost lovită în timpul atacurilor aeriene ruse asupra satului Oskil din regiunea Izium şi patru membri ai unei familii au fost ucişi. Informaţia nu a putut fi verificat independent.

Atacuri aeriene ruseşti au vizat mai multe oraşe ucrainene duminică seara, potrivit informaţiilor apărute în presa ucraineană. Capitala Kiev şi oraşele Luzk, Rivne şi Harkov s-au numărat printre cele despre care se afirmă că au fost zguduite de mai multe explozii puternice.

08:19 28.3.2022

Elevii din Kiev vor relua luni cursurile

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat redeschiderea școlilor începând de luni, spunând că elevii vor face cursuri online folosind platforme educaționale.

„O sarcină importantă astăzi este ca orașul să trăiască și să lucreze chiar și în condiții atât de dificile ale legii marțiale”, a spus Vitali Klitschko într-o postare pe Telegram, potrivit BBC.

ONU estimează că mai mult de jumătate dintre copiii națiunii au fugit din țară în timpul războiului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG