Mina care plutea în derivă în Marea Neagră a fost distrusă
Echipajul puitorului de mine și plase ’Viceamiral Constantin Bălescu’ a distrus mina marină identificată, luni dimineață, în Marea Neagră, la circa 70 de kilometri de Capu Midia.
„După ce nava a ajuns la o distanță de siguranță față de mină, echipa de scafandri deminori (EOD) de la bordul navei s-a deplasat cu o ambarcațiune rapidă în apropierea acesteia, a identificat tipul de mină și a stabilit procedura de distrugere. Conform procedurii operaționale pentru astfel de situații, scafandrii EOD au montat pe mină o încărcătură explozivă, pe care au detonat-o de la distanță”, transmite Ministerul Apărării Naționale.
17.000 de militari ruși ar fi murit în Ucraina
Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, circa 17.000 de militari ruși ar fi murit în Ucraina de la începerea războiului ordonat de Vladimir Putin până acum.
Datele prezentate luni, în 28 martie, menționează și distrugerea, printre altele, a 586 de tancuri, 302 sisteme de artilerie, 54 de sisteme antiaeriene și a peste 1.000 de vehicule.
Serghei Lavrov: Relaţiile dintre Rusia şi China sunt mai puternice ca niciodată
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmai, luni, că relaţiile dintre Rusia şi China sunt mai puternice ca niciodată, în contextul în care state occidentale încearcă să izoleze Moscova prin aplicarea unor sancţiuni fără precedent din cauza invaziei ruse în Ucraina, transmite Reuters.
Beijingul şi-a exprimat în repetate rânduri opoziţia faţă de sancţiuni. Cu toate acestea, China a insistat că va menţine schimburile economice şi comerciale normale cu Rusia şi a refuzat să condamne acţiunile Moscovei în Ucraina.
Forțele ruse vor să încercuiască Kievul
Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei a declarat luni că forțele ruse încearcă să facă un „coridor” în jurul capitalei ucrainene pentru a bloca rutele de aprovizionare, pe fondul luptei continue date în suburbiile Kievului, transmite CNN.
„Inamicul încearcă să facă un coridor în jurul Kievului și să blocheze rutele de transport”, a declarat Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării din Ucraina.
„Apărarea Kievului continuă. Sunt implicate forțe terestre, forțe de asalt aerian, forțe de operațiuni speciale, apărare teritorială. Locuitorii Kievului sunt, de asemenea, foarte activi în apărarea Kievului. Este foarte greu pentru inamic. Dar trebuie să vorbim sincer: la urma urmei, inamicul nu renunță la încercările de a ocupa Kievul. Pentru că a lua Kievul înseamnă, în esență, a lua Ucraina. Deci acesta este scopul lor".
Administrația militară regională de la Kiev a declarat luni că zonele din jurul suburbiilor vestice Bucea, Irpin, Hostomel și Makarov, precum și ruta de la și către orașul Jîtomîr la vest și zonele de la nord de Vîșhorod au rămas foarte periculoase și predispuse la bombardamentele rusești.
„În ultimele 24 de ore, au avut loc peste 40 de incidente de bombardare de către trupele ruse la zone de locuințe și infrastructură socială”, se arată în comunicat.
O echipă CNN a vizitat duminică Novi Petrivți, un oraș la nord de Vîșhorod, și a văzut daunele provocate de artileria rusă. Mai multe case au fost complet distruse. Locuitorii și autoritățile locale au raportat explozii aproape zilnice în zonă.