Linkuri accesibilitate

Roberto Marquez, un artist mexican care locuiește în SUA, pictează o lucrare inspirată din creația lui Picasso, „Guernica” - orașul basc bombardat în 1937, pe un pod distrus în Irpin, lângă Kiev, pe 26 aprilie 2022
Roberto Marquez, un artist mexican care locuiește în SUA, pictează o lucrare inspirată din creația lui Picasso, „Guernica” - orașul basc bombardat în 1937, pe un pod distrus în Irpin, lângă Kiev, pe 26 aprilie 2022

Războiul lui Putin în Ucraina | Putin amenință cu un răspuns „fulgerător și rapid” împotriva celor care intervin în sprijinul Ucrainei

Forţele ruse bombardează poduri şi căi ferate din Ucraina pentru a încetini livrările de arme occidentale. În același timp, mai multe explozii s-au auzit miercuri dimineață în oraşul Belgorod, din Rusia, aflat la aproximativ 40 de kilometri nord de graniţa cu Ucraina.

Un director de top al uneia dintre cele mai mari bănci private din Rusia a declarat că a renunțat la postul său și a fugit la Kiev pentru a lupta pentru Ucraina.

Igor Volobuev, născut în Ucraina, vicepreședintele Gazprombank, a spus că „nu mai poate fi în Rusia” și că vrea să „spele” trecutul rusesc.

O femeie a fost ucisă în bombardamentul asupra orașului Sievierodonețk, din estul Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că și altor clienți ai Uniunii Europene, în afară de Polonia și Bulgaria, le-ar putea fi întreruptă aprovizionarea cu gaze naturale rusești dacă refuză să plătească în ruble.

Belarusul a decis să instituie pedeapsa cu moartea pentru terorism, după ce activiștii belaruși au încercat să saboteze părți ale rețelei feroviare pentru a îngreuna Rusiei desfășurarea forțelor în Ucraina vecină.

Monumentul prieteniei ruso-ucrainene din centrul Kievului a fost demontat din ordinul primarului.

Autorul anchetei despre palatul lui Putin de la Marea Neagră a fost dat în urmărire de autoritățile ruse.

Grecia s-a oferit să ajute Bulgaria după ce Rusia a sistat de miercuri livrările de gaze către țara de la sud de Dunăre. Informația apare la scurt timp după ce Polonia a primit o informare similară de la compania de stat rusă Gazprom.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a condamnat Rusia pentru că a încercat să „şantajeze” Europa. În replică,Dmitri Peskov a spus că „Rusia este un furnizor de energie de încredere şi nu se angajează în şantaj”.

În Ucraina, războiul a ajuns în cea de-a 63 a zi. Provocările au continuat în Transnistria, unde separatiștii pro-ruși au declarat miercuri că Ucraina ar fi tras focuri de armă către un sat care găzduiește un depozit de muniții.

Mulți civili fug din Herson, oraș situat în sudul Ucrainei, înainte de începerea, miercuri, a ceea ce liderii ucraineni au numit un referendum fals organizat de Rusia.

Hersonul și zonele învecinate au fost primele care au fost capturate de forțele ruse la începutul războiului, iar Rusia intenționează acum să organizeze un referendum în regiune pentru a încerca să arate sprijinul popular pentru crearea unei noi entități, numită Republica Populară Herson.

În Germania, peste 40 de națiuni și-au arătat marți sprijinul pentru Ucraina în cadrul discuțiilor conduse de SUA la baza sa aeriană Ramstein, în timp ce Germania și-a schimbat politica și a anunțat că va trimite 50 de tancuri antiaeriene în Ucraina.

După ce ministrul de externe al Rusiei a repetat avertismentele potrivit cărora conflictul s-ar putea transforma într-un al treilea război mondial nuclear, SUA au numit amenințările nucleare rusești „apogeul iresponsabilității”.

Pe lângă faptul că a eliminate toate taxele de import pentru mărfurile din Ucraina, Marea Britanie va cere miercuri ca lumea să aprovizioneze Ucraina cu avioane de război, lucru la care puterile occidentale au fost reticente până acum de teamă să nu escaladeze criza în conflict direct cu Rusia.

Între timp, bombardamentele rușilor au continuat în Ucraina, unde rușii spun că au preluat controlul asupra întregii regiuni Herson.

Explozii au fost raportate și în orașul rus Belgorod, la aproximativ 40 km de granița cu Ucraina, iar un oficial rus a spus că a fost lovit un depozit de muniții și nu au fost raportate victime civile.

În urma exploziilor din Transnistria, teritoriu controlat de separatiștii susținuți de ruși, Ucraina a promis sprijin Moldovei. Oficialii ucraineni au acuzat Rusia că încearcă să creeze tulburări în zonă și că încearcă să tragă Moldova în conflict.

23:51 27.4.2022

Guvernul SUA oferă asistență alimentară în valoare de 670 de milioane de dolari

Guvernul SUA oferă asistență alimentară în valoare de 670 de milioane de dolari pentru a combate insecuritatea alimentară din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia, a anunțat astăzi guvernul SUA.

Banii vor veni de la departamentul de agricultură și de la Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Agențiile alocă 282 de milioane de dolari în produse alimentare din SUA în șase țări din Cornul Africii: Etiopia, Kenya, Somalia, Sudan, Sudanul de Sud și Yemen.

Alți 388 de milioane de dolari vor fi direcționați către logistică, inclusiv transport și expediere.

Seceta din estul Africii a cauzat lipsuri grave de alimente în regiune, exacerbată de impactul războiului. Organizația Națiunilor Unite estimează că peste 13 milioane de oameni în Etiopia, Kenya și Somalia se confruntă cu insecuritatea alimentară din cauza secetei.

22:53 27.4.2022

Microsoft: Atacuri cibernetice necruțătoare și distructive ale Rusiei împotriva infrastructurii ucrainene și accesului civililor la servicii vitale

Un raport de la Microsoft spune că hackerii ruși susținuți de stat au desfășurat atacuri cibernetice „necruțătoare și distructive” în Ucraina, distrugând datele organizațiilor guvernamentale și de infrastructură.

Microsoft a spus că a observat aproape 40 de atacuri, „vizând sute de sisteme”.

„Atacurile nu numai că au degradat sistemele instituțiilor din Ucraina, dar au încercat și să perturbe accesul oamenilor la informații fiabile și servicii vitale vitale de care depind civilii și au încercat să zdruncine încrederea în conducerea țării. De asemenea, am observat o activitate limitată de atac de spionaj care implică alte state membre NATO și o activitate de dezinformare”, a spus Microsoft în raportul său.

22:45 27.4.2022

Putin, banana

Un artist din Köln, Germania a pus un afiș uriaș de protest cu Vladimir Putin ca o banană, în haine de deținut.

21:28 27.4.2022

Președintele Senatului, Florin Cîțu, a fost în Ucraina

Președintele român al Senatului, Florin Cîțu, a fost în Ucraina. „O onoare să mă aflu în Ucraina, astăzi, la invitația omologului meu, președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, împreună cu președintele Consiliului Național al Adunării Naționale Federale a Confederației Elvețiene, Irène Kälin, și președintele Adunării Republicii Macedonia de Nord, Talat Xhaferi”, a scris Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook.

Vizita „a avut ca subiecte principale atrocitățile comise de forțele armate ruse în Ucraina și planul de reconstrucție a țării după război”, spune Cîțu. „Am susținut un discurs în cadrul Congresului autorităților locale și regionale, prezidat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, unde a fost prezent și prim-ministrul Ucrainei, Denîs Șmihal.”

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG