Linkuri accesibilitate

Roberto Marquez, un artist mexican care locuiește în SUA, pictează o lucrare inspirată din creația lui Picasso, „Guernica” - orașul basc bombardat în 1937, pe un pod distrus în Irpin, lângă Kiev, pe 26 aprilie 2022
Roberto Marquez, un artist mexican care locuiește în SUA, pictează o lucrare inspirată din creația lui Picasso, „Guernica” - orașul basc bombardat în 1937, pe un pod distrus în Irpin, lângă Kiev, pe 26 aprilie 2022

Războiul lui Putin în Ucraina | Putin amenință cu un răspuns „fulgerător și rapid” împotriva celor care intervin în sprijinul Ucrainei

Forţele ruse bombardează poduri şi căi ferate din Ucraina pentru a încetini livrările de arme occidentale. În același timp, mai multe explozii s-au auzit miercuri dimineață în oraşul Belgorod, din Rusia, aflat la aproximativ 40 de kilometri nord de graniţa cu Ucraina.

Un director de top al uneia dintre cele mai mari bănci private din Rusia a declarat că a renunțat la postul său și a fugit la Kiev pentru a lupta pentru Ucraina.

Igor Volobuev, născut în Ucraina, vicepreședintele Gazprombank, a spus că „nu mai poate fi în Rusia” și că vrea să „spele” trecutul rusesc.

O femeie a fost ucisă în bombardamentul asupra orașului Sievierodonețk, din estul Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că și altor clienți ai Uniunii Europene, în afară de Polonia și Bulgaria, le-ar putea fi întreruptă aprovizionarea cu gaze naturale rusești dacă refuză să plătească în ruble.

Belarusul a decis să instituie pedeapsa cu moartea pentru terorism, după ce activiștii belaruși au încercat să saboteze părți ale rețelei feroviare pentru a îngreuna Rusiei desfășurarea forțelor în Ucraina vecină.

Monumentul prieteniei ruso-ucrainene din centrul Kievului a fost demontat din ordinul primarului.

Autorul anchetei despre palatul lui Putin de la Marea Neagră a fost dat în urmărire de autoritățile ruse.

Grecia s-a oferit să ajute Bulgaria după ce Rusia a sistat de miercuri livrările de gaze către țara de la sud de Dunăre. Informația apare la scurt timp după ce Polonia a primit o informare similară de la compania de stat rusă Gazprom.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a condamnat Rusia pentru că a încercat să „şantajeze” Europa. În replică,Dmitri Peskov a spus că „Rusia este un furnizor de energie de încredere şi nu se angajează în şantaj”.

În Ucraina, războiul a ajuns în cea de-a 63 a zi. Provocările au continuat în Transnistria, unde separatiștii pro-ruși au declarat miercuri că Ucraina ar fi tras focuri de armă către un sat care găzduiește un depozit de muniții.

Mulți civili fug din Herson, oraș situat în sudul Ucrainei, înainte de începerea, miercuri, a ceea ce liderii ucraineni au numit un referendum fals organizat de Rusia.

Hersonul și zonele învecinate au fost primele care au fost capturate de forțele ruse la începutul războiului, iar Rusia intenționează acum să organizeze un referendum în regiune pentru a încerca să arate sprijinul popular pentru crearea unei noi entități, numită Republica Populară Herson.

În Germania, peste 40 de națiuni și-au arătat marți sprijinul pentru Ucraina în cadrul discuțiilor conduse de SUA la baza sa aeriană Ramstein, în timp ce Germania și-a schimbat politica și a anunțat că va trimite 50 de tancuri antiaeriene în Ucraina.

După ce ministrul de externe al Rusiei a repetat avertismentele potrivit cărora conflictul s-ar putea transforma într-un al treilea război mondial nuclear, SUA au numit amenințările nucleare rusești „apogeul iresponsabilității”.

Pe lângă faptul că a eliminate toate taxele de import pentru mărfurile din Ucraina, Marea Britanie va cere miercuri ca lumea să aprovizioneze Ucraina cu avioane de război, lucru la care puterile occidentale au fost reticente până acum de teamă să nu escaladeze criza în conflict direct cu Rusia.

Între timp, bombardamentele rușilor au continuat în Ucraina, unde rușii spun că au preluat controlul asupra întregii regiuni Herson.

Explozii au fost raportate și în orașul rus Belgorod, la aproximativ 40 km de granița cu Ucraina, iar un oficial rus a spus că a fost lovit un depozit de muniții și nu au fost raportate victime civile.

În urma exploziilor din Transnistria, teritoriu controlat de separatiștii susținuți de ruși, Ucraina a promis sprijin Moldovei. Oficialii ucraineni au acuzat Rusia că încearcă să creeze tulburări în zonă și că încearcă să tragă Moldova în conflict.

21:05 27.4.2022

Putin amenință cu represalii rapide pe cei care sprijină Ucraina

Într-un mesaj adresat parlamentarilor la Sankt Petersburg, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că orice țară care încearcă să interfereze în Ucraina va primi un răspuns „rapid” din partea Moscovei.

Președintele rus a spus că Occidentul a vrut să taie Rusia în diferite bucăți și a acuzat-o că împinge Uraina în conflict cu Rusia.

Dacă cineva intenționează să intervină în evenimentele în curs (în Ucraina) din exterior și creează amenințări strategice inacceptabile pentru noi, atunci ar trebui să știe că răspunsul nostru la aceste lovituri va fi rapid, fulgerător.”

Trupele ruse nu ar ezita să folosească cele mai moderne arme, a spus Putin, citat de The Guardian.

Avem toate instrumentele pentru asta, cu care nimeni nu se poate lăuda. Și nu ne vom lăuda. Le vom folosi dacă va fi nevoie. Și vreau să știe toată lumea asta. Am luat deja toate deciziile în acest sens.”

20:23 27.4.2022

Directorul unei bănci rusești a fugit să lupte în Ucraina

Un director de top al uneia dintre cele mai mari bănci private din Rusia a declarat că a renunțat la postul său și a fugit la Kiev pentru a lupta pentru Ucraina.

Igor Volobuev, născut în Ucraina, vicepreședintele Gazprombank, a spus că „nu mai poate fi în Rusia” și că vrea să „spele” trecutul rusesc.

Într-un interviu acordat publicației independente de știri rusești The Insider, Volobuev a spus că vrea să se alăture apărării Ucrainei față de invazia rusească.

„Nu mai puteam sta în Rusia. Sunt ucrainean după naționalitate, m-am născut în Ohtîrka, nu am mai putut observa din afară ce face Rusia patriei mele.”

Volobuev a spus că a lucrat timp de șase ani la Gazprombank, o subsidiară a gigantului energetic rus, precum și la Gazprom timp de peste 16 ani. El a spus că acum vrea „să rămână în Ucraina până la victorie”.

„Patria mea este acum în pericol și nu pot duce o viață bine hrănită și mulțumită în timp ce tatăl meu, care locuiește în Ohtîrka, este ucis, când rudele, cunoștințele și prietenii mei sunt uciși.”

Tatăl său a petrecut o lună într-un subsol rece, dar acum este în siguranță, a spus el. El a descris vizita sa la Kiev ca fiind „ca o pocăință”, adăugând: „Vreau să-mi spăl trecutul rusesc. Vreau să rămân în Ucraina până la victorie.”

18:51 27.4.2022

Pușcașul marin Trevor Reed, eliberat de Rusia într-un schimb de prizonieri

Fostul pușcaș marin Trevor Reed, deținut într-o închisoare rusească, a fost eliberat într-un schimb de prizonieri cu SUA, transmite BBC.

Trevor Reed, 30 de ani, din Texas, a fost condamnat de un tribunal din Moscova pentru ca ar fi pus în pericol viața doi polițiști, în timpul unei vizite în Moscova.

Familia sa și guvernul SUA au spus că acuzațiile împotriva sa sunt false și motivate politic.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că eliberarea lui Reed a venit la schimb cu cea a lui Konstantin Iaroșenko. Acesta a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în SUA pentru trafic de cocaină.

Schimbul de prizonieri a avut loc miercuri „ca urmare a unui proces îndelungat de negocieri”, a spus Zaharova pe canalul său Telegram.

Președintele american Joe Biden a confirmat eliberarea lui Reed, adăugând că negocierile pentru a-l aduce acasă „au necesitat decizii dificile pe care nu le iau cu ușurință”.

Biden a cerut și eliberarea directorului de securitate Paul Whelan, arestat de Rusia în 2018.

18:14 27.4.2022

Comisia Europeană propune suspendarea taxelor de import pentru toate produsele ucrainene. Zelenski propune embargoul petrolului pentru Rusia

Comisia Europeană a propus suspendarea taxelor de import pentru toate produsele ucrainene pentru a ajuta economia țării în timpul războiului cu Rusia.

Suspendarea de taxe vine la o zi după ce Marea Britanie a anunțat că renunță la toate tarifele la mărfurile ucrainene.

Pentru a intra în vigoare, propunerea va trebui să fie aprobată de Parlamentul European și de cele 27 de state membre ale sale.

Comisia, care supraveghează politica comercială în Uniunea Europeană, a declarat că măsurile „fără precedent” au fost concepute pentru a atenua dificultățile producătorilor și exportatorilor ucraineni în fața invaziei Rusiei.

Acest „pas de anvergură este conceput pentru a ajuta la stimularea exporturilor Ucrainei către UE”, adăugând:Va contribui la atenuarea situației dificile a producătorilor și exportatorilor ucraineni în fața invaziei militare a Rusiei.

Comisarul pentru economie al blocului, Valdis Dombrovskis, a declarat că mișcarea este „vitală pentru a câștiga războiul și a reveni după război”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit Comisiei Europene pentru propunerea de suspendare a taxelor de import pentru toate produsele ucrainene pentru a ajuta economia țării și a propus ca al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei „să includă embargoul petrolului”.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG