Linkuri accesibilitate

Roberto Marquez, un artist mexican care locuiește în SUA, pictează o lucrare inspirată din creația lui Picasso, „Guernica” - orașul basc bombardat în 1937, pe un pod distrus în Irpin, lângă Kiev, pe 26 aprilie 2022
Roberto Marquez, un artist mexican care locuiește în SUA, pictează o lucrare inspirată din creația lui Picasso, „Guernica” - orașul basc bombardat în 1937, pe un pod distrus în Irpin, lângă Kiev, pe 26 aprilie 2022

Războiul lui Putin în Ucraina | Putin amenință cu un răspuns „fulgerător și rapid” împotriva celor care intervin în sprijinul Ucrainei

Forţele ruse bombardează poduri şi căi ferate din Ucraina pentru a încetini livrările de arme occidentale. În același timp, mai multe explozii s-au auzit miercuri dimineață în oraşul Belgorod, din Rusia, aflat la aproximativ 40 de kilometri nord de graniţa cu Ucraina.

Un director de top al uneia dintre cele mai mari bănci private din Rusia a declarat că a renunțat la postul său și a fugit la Kiev pentru a lupta pentru Ucraina.

Igor Volobuev, născut în Ucraina, vicepreședintele Gazprombank, a spus că „nu mai poate fi în Rusia” și că vrea să „spele” trecutul rusesc.

O femeie a fost ucisă în bombardamentul asupra orașului Sievierodonețk, din estul Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că și altor clienți ai Uniunii Europene, în afară de Polonia și Bulgaria, le-ar putea fi întreruptă aprovizionarea cu gaze naturale rusești dacă refuză să plătească în ruble.

Belarusul a decis să instituie pedeapsa cu moartea pentru terorism, după ce activiștii belaruși au încercat să saboteze părți ale rețelei feroviare pentru a îngreuna Rusiei desfășurarea forțelor în Ucraina vecină.

Monumentul prieteniei ruso-ucrainene din centrul Kievului a fost demontat din ordinul primarului.

Autorul anchetei despre palatul lui Putin de la Marea Neagră a fost dat în urmărire de autoritățile ruse.

Grecia s-a oferit să ajute Bulgaria după ce Rusia a sistat de miercuri livrările de gaze către țara de la sud de Dunăre. Informația apare la scurt timp după ce Polonia a primit o informare similară de la compania de stat rusă Gazprom.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a condamnat Rusia pentru că a încercat să „şantajeze” Europa. În replică,Dmitri Peskov a spus că „Rusia este un furnizor de energie de încredere şi nu se angajează în şantaj”.

În Ucraina, războiul a ajuns în cea de-a 63 a zi. Provocările au continuat în Transnistria, unde separatiștii pro-ruși au declarat miercuri că Ucraina ar fi tras focuri de armă către un sat care găzduiește un depozit de muniții.

Mulți civili fug din Herson, oraș situat în sudul Ucrainei, înainte de începerea, miercuri, a ceea ce liderii ucraineni au numit un referendum fals organizat de Rusia.

Hersonul și zonele învecinate au fost primele care au fost capturate de forțele ruse la începutul războiului, iar Rusia intenționează acum să organizeze un referendum în regiune pentru a încerca să arate sprijinul popular pentru crearea unei noi entități, numită Republica Populară Herson.

În Germania, peste 40 de națiuni și-au arătat marți sprijinul pentru Ucraina în cadrul discuțiilor conduse de SUA la baza sa aeriană Ramstein, în timp ce Germania și-a schimbat politica și a anunțat că va trimite 50 de tancuri antiaeriene în Ucraina.

După ce ministrul de externe al Rusiei a repetat avertismentele potrivit cărora conflictul s-ar putea transforma într-un al treilea război mondial nuclear, SUA au numit amenințările nucleare rusești „apogeul iresponsabilității”.

Pe lângă faptul că a eliminate toate taxele de import pentru mărfurile din Ucraina, Marea Britanie va cere miercuri ca lumea să aprovizioneze Ucraina cu avioane de război, lucru la care puterile occidentale au fost reticente până acum de teamă să nu escaladeze criza în conflict direct cu Rusia.

Între timp, bombardamentele rușilor au continuat în Ucraina, unde rușii spun că au preluat controlul asupra întregii regiuni Herson.

Explozii au fost raportate și în orașul rus Belgorod, la aproximativ 40 km de granița cu Ucraina, iar un oficial rus a spus că a fost lovit un depozit de muniții și nu au fost raportate victime civile.

În urma exploziilor din Transnistria, teritoriu controlat de separatiștii susținuți de ruși, Ucraina a promis sprijin Moldovei. Oficialii ucraineni au acuzat Rusia că încearcă să creeze tulburări în zonă și că încearcă să tragă Moldova în conflict.

14:05 27.4.2022

Transnistria: Separațiștii spun că Ucraina a trimis drone peste satul Cobasna

Separatiștii din Transnistria au declarat miercuri că Ucraina a tras focuri de armă către un sat care găzduiește un depozit de muniții.

Așa-zisul minister de Interne al regiunii transnistrene arată într-un comunicat că mai multe drone au fost detectate zburând peste satul Cobasna peste noapte și au fost lansate din Ucraina, după cum arată Reuters. Tot ei au spus că au fost trase focuri de armă miercuri dimineață spre satul de graniță cu teritoriul ucrainean, fără să ofere mai multe detalii.

Rusia are un contingent de trupe în Transnistria care păzesc multe tone de muniție stocate în regiune încă de înainte de destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. De asemenea, pe teritoriul transnistrean sunt staționate trupe menținere a păcii după un conflict între forțele separatiste și cele din Republica Moldova.

13:54 27.4.2022

Grecia va ajuta Bulgaria după ce rușii au oprit gazul

Grecia va oferi ajutor Bulgariei după ce Rusia a întrerupt livrările de gaze către statul bulgar, i-a transmis, miercuri, premierul grec Kyriakos Mitsotakis omologului său bulgar, relatează Reuters. Cei doi lideri au discutat telefonic problema.

„Premierul (n.r. grec) a spus că Grecia va ajuta Bulgaria să facă faţă noii situaţii cauzate de deciziile Rusiei în materie de energie”, a transmis cabinetul lui Mitsotakis într-un comunicat, fără a oferi alte detalii.

Atena ar putea ajuta Sofia prin inversarea fluxului conductei TurkStream, un mecanism care a mai fost folosit în trecut. Conducta transportă gazele din Rusia în Grecia prin Marea Neagră, Turcia şi Bulgaria, a declarat o sursă familiară cu subiectul, citată de Reuters.

Mitsotakis a convocat, miercuri, o întâlnire de urgenţă cu reprezentanţii sectorului energetic în care vor discuta impactul deciziei Gazprom asupra aprovizionării cu gaze a Greciei, se mai arată în comunicat.

Mitsotakis a afirmat că interconectorul de gaze dintre Grecia şi Bulgaria (IGB), care ar fi trebuit să fie operaţional de mult timp, între cele două state vecine, ar trebui să fie gata până în iunie, după cum a declarat premierului bulgar Kiril Petkov. „El a confirmat, de asemenea, acţiuni comune de diversificare prin gaze naturale lichefiate”, a adăugat Petkov.

Peste 30% din necesarul anual de energie al Greciei este furnizat de Rusia, iar următoarea plată pe care Grecia trebuie să o achite Gazprom este scadentă în mai, în baza unui contract care expiră în 2026.

13:19 27.4.2022

Preţul gazelor naturale în Europa a crescut cu 24%, după ce Rusia a oprit livrările în Polonia şi Bulgaria

Preţurile de referinţă la gazele naturale în Europa au crescut miercuri, după ce Rusia a oprit livrările în Polonia şi Bulgaria, transmite Bloomberg.

La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze au urcat cu 24%, până la 127,50 de euro pentru un Megawatt-oră, cel mai ridicat nivel de la 1 aprilie.

Decizia Moscovei de a opri livrările de gaze în Polonia şi Bulgaria indică folosirea energiei ca armă, în contextul extinderii conflictului dincolo de graniţele Ucrainei, subliniază Bloomberg.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase" să plătească gazul în ruble ruseşti.

13:15 27.4.2022

Premierul Ciucă: România nu este afectată de oprirea gazelor rusești

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că România nu este afectată în acest moment de o eventuală oprire a gazelor de la ruși. Acesta a spus că a discutat pe această temă cu ministrul Energiei.

„Consumul de gaze este mult sub capacitatea de producție pe care noi o avem. Știți foarte bine că suntem una din puținele țări din Europa care beneficiem de resurse de gaz consistente. Sigur, nu pe deplinătatea nevoilor noastre, asigurăm pe perioada de iarnă un import de aproximativ 20% din necesar. Acum, când discutăm, se caută surse alternative de asigurare a gazului, dar, încă o dată, în acest moment, România nu este afectată”, a declarat premierul Ciucă într-o conferință de presă în care a prezentat ce a făcut în Ucraina.

Alte declarații ale premierului:

  • România analizează posibilitatea deschiderii unor noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina.
  • Vizita în Ucraina a avut două obiective: primul ar fi de a exprima solidaritatea României cu poporul ucrainean în faţa agresiunii ilegale şi nejustificate a Rusiei şi al doilea de a continua discuţiile cu privire la sprijinul pe care va continua ţara noastră să îl acorde Ucrainei.
  • Unul dintre subiectele discuțiilor pe care le-a avut la Kiev cu președintele Volodimir Zelenski a fost cel referitor la drepturile minorității române din Ucraina. Președintele Zelenski a subliniat că minoritatea română din Ucraina va beneficia de aceleași drepturi, în oglindă, precum beneficiază minoritatea ucraineană în România.
  • S-a discutat și despre posibiliatea ca România să livreze arme Ucrainei, dar cea mai importantă perioadă a timpului pe care am petrecut-o la masa discuțiilor a fost cea legată despre demersurile economice și umanitare pe care Romînia poate să le ofere.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG