Peste 600 de răniți fără medicamente, sub asediu în oțelăria Azovstal
Peste 600 de civili și luptători răniți sunt în combinatul siderurgic Azovstal, fără hrană și medicamente, a spus un comandant ucrainean din orașul asediat Mariupol într-un videoclip pe pagina sa de Facebook.
Serghei Volîna, comandantul interimar al brigăzii a 36-a marină, a declarat că nu există medicamente și condiții de tratament pentru răniți, adăugând că sute de civili, inclusiv copii, trăiesc în condiții insalubre și au rămas fără hrană și apă.
El a lansat un apel urgent pentru evacuarea civililor în stil Dunkerque a trupelor și civililor din Mariupol.
Monument al prieteniei ruso-ucrainene din centrul Kievului, demontat
Autoritățile ucrainene au demontat un mare monument din epoca sovietică, aflat în centrul Kievului și care simbolizează prietenia dintre Rusia și Ucraina, ca răspuns la invazia Moscovei, potrivit primarului orașului.
Statuia de bronz de opt metri, ridicată în 1982 pentru a comemora cea de-a 60-a aniversare a Uniunii Sovietice, înfățișează un muncitor ținând în mână un ordin sovietic de prietenie.
„Nu-ţi omori fratele. Nu-ţi violezi sora. Nu distrugi țara prietenului tău. De aceea astăzi am demontat acest monument creat cândva în semn de prietenie între Ucraina și Rusia”, a scris pe pagina sa de Facebook, primarul Kievului, Vitali Klitciko.
O femeie, ucisă în bombardamentul asupra spitalului din Sievierodonețk
O femeie a fost ucisă miercuri în bombardamentul asupra spitalului din Sievierodonețk, oraș din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional, citat de Reuters.
Spitalul este unul dintre cele două care mai lucrează în zonă de mai bine de două luni de când Rusia a invadat Ucraina, a spus Serghei Gaidai. Celălalt spital se află în apropiere de Lîsîceanks, oraș din regiunea Luhansk. „Rușii știau că spitalul nu este gol, erau pacienți în diferite stări și medici, dar asta nu i-a oprit”, a scris Gaidai pe Telegram.
Reuters relatează că Gaidai a postat, de asemenea, imagini video care arată pereți de cărămidă prăbușiți, paturi de spital rupte, aparatură medicală distrusă, sticlă și moloz în interiorul unei clădiri. O asistentă a fost văzută scoțând covorașe și pături din ceea ce părea a fi o secție distrusă.
„Distrugerea clădirii este semnificativă. Mai multe etaje au fost deteriorate”, a scris Gaidai.
Lukașenko instituie pedeapsa cu moartea pentru terorism împotriva activiștilor care sabotează sprijinirea armatei ruse
Belarusul a decis să instituie pedeapsa cu moartea pentru terorism, după ce activiștii belaruși au încercat să saboteze părți ale rețelei feroviare pentru a îngreuna Rusiei desfășurarea forțelor în Ucraina vecină.
Camera inferioară a parlamentului din Belarus a aprobat modificarea codului penal, informează agenția de presă Belta, preluată de The Guardian. Schimbarea necesită acum sprijin din partea Camerei superioare și a autocratului Alexandr Lukașenko, instalat la conducerea țării, unde se află neîntrerupt din 1994, după ce a fost acuzat de opoziție de fraudarea alegerilor prezidențiale din august 1994.
Reuters îl citează pe președintele Parlamentului Vladimir Andreicenko, care s-a referit la actele de sabotaj pe calea ferată, spunând că „forțele distructive continuă activitatea teroristă extremistă încercând să zdruncine situația din Belarus, provocând instabilitate internă și conflicte”.
„Se iau măsuri pentru a dezactiva echipamentele și șinele feroviare, obiecte de importanță strategică”, a spus el. „Nu poate exista nicio justificare pentru acțiunile teroriștilor.”
Rusia s-a folosit de regimul de la Minsk pentru a face din Belarus un teren de refugiu pentru forțele rusești, în încercarea de a încercui Kievul. Minskul continuă să nege implicarea directă în conflict, în ciuda dovezilor obținute prin satelit care arată că forțele armate rusești se întorc în Belarus pentru aprovizionare.
Facebook Forum