Linkuri accesibilitate

Roberto Marquez, un artist mexican care locuiește în SUA, pictează o lucrare inspirată din creația lui Picasso, „Guernica” - orașul basc bombardat în 1937, pe un pod distrus în Irpin, lângă Kiev, pe 26 aprilie 2022
Roberto Marquez, un artist mexican care locuiește în SUA, pictează o lucrare inspirată din creația lui Picasso, „Guernica” - orașul basc bombardat în 1937, pe un pod distrus în Irpin, lângă Kiev, pe 26 aprilie 2022

Războiul lui Putin în Ucraina | Putin amenință cu un răspuns „fulgerător și rapid” împotriva celor care intervin în sprijinul Ucrainei

Forţele ruse bombardează poduri şi căi ferate din Ucraina pentru a încetini livrările de arme occidentale. În același timp, mai multe explozii s-au auzit miercuri dimineață în oraşul Belgorod, din Rusia, aflat la aproximativ 40 de kilometri nord de graniţa cu Ucraina.

Un director de top al uneia dintre cele mai mari bănci private din Rusia a declarat că a renunțat la postul său și a fugit la Kiev pentru a lupta pentru Ucraina.

Igor Volobuev, născut în Ucraina, vicepreședintele Gazprombank, a spus că „nu mai poate fi în Rusia” și că vrea să „spele” trecutul rusesc.

O femeie a fost ucisă în bombardamentul asupra orașului Sievierodonețk, din estul Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că și altor clienți ai Uniunii Europene, în afară de Polonia și Bulgaria, le-ar putea fi întreruptă aprovizionarea cu gaze naturale rusești dacă refuză să plătească în ruble.

Belarusul a decis să instituie pedeapsa cu moartea pentru terorism, după ce activiștii belaruși au încercat să saboteze părți ale rețelei feroviare pentru a îngreuna Rusiei desfășurarea forțelor în Ucraina vecină.

Monumentul prieteniei ruso-ucrainene din centrul Kievului a fost demontat din ordinul primarului.

Autorul anchetei despre palatul lui Putin de la Marea Neagră a fost dat în urmărire de autoritățile ruse.

Grecia s-a oferit să ajute Bulgaria după ce Rusia a sistat de miercuri livrările de gaze către țara de la sud de Dunăre. Informația apare la scurt timp după ce Polonia a primit o informare similară de la compania de stat rusă Gazprom.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a condamnat Rusia pentru că a încercat să „şantajeze” Europa. În replică,Dmitri Peskov a spus că „Rusia este un furnizor de energie de încredere şi nu se angajează în şantaj”.

În Ucraina, războiul a ajuns în cea de-a 63 a zi. Provocările au continuat în Transnistria, unde separatiștii pro-ruși au declarat miercuri că Ucraina ar fi tras focuri de armă către un sat care găzduiește un depozit de muniții.

Mulți civili fug din Herson, oraș situat în sudul Ucrainei, înainte de începerea, miercuri, a ceea ce liderii ucraineni au numit un referendum fals organizat de Rusia.

Hersonul și zonele învecinate au fost primele care au fost capturate de forțele ruse la începutul războiului, iar Rusia intenționează acum să organizeze un referendum în regiune pentru a încerca să arate sprijinul popular pentru crearea unei noi entități, numită Republica Populară Herson.

În Germania, peste 40 de națiuni și-au arătat marți sprijinul pentru Ucraina în cadrul discuțiilor conduse de SUA la baza sa aeriană Ramstein, în timp ce Germania și-a schimbat politica și a anunțat că va trimite 50 de tancuri antiaeriene în Ucraina.

După ce ministrul de externe al Rusiei a repetat avertismentele potrivit cărora conflictul s-ar putea transforma într-un al treilea război mondial nuclear, SUA au numit amenințările nucleare rusești „apogeul iresponsabilității”.

Pe lângă faptul că a eliminate toate taxele de import pentru mărfurile din Ucraina, Marea Britanie va cere miercuri ca lumea să aprovizioneze Ucraina cu avioane de război, lucru la care puterile occidentale au fost reticente până acum de teamă să nu escaladeze criza în conflict direct cu Rusia.

Între timp, bombardamentele rușilor au continuat în Ucraina, unde rușii spun că au preluat controlul asupra întregii regiuni Herson.

Explozii au fost raportate și în orașul rus Belgorod, la aproximativ 40 km de granița cu Ucraina, iar un oficial rus a spus că a fost lovit un depozit de muniții și nu au fost raportate victime civile.

În urma exploziilor din Transnistria, teritoriu controlat de separatiștii susținuți de ruși, Ucraina a promis sprijin Moldovei. Oficialii ucraineni au acuzat Rusia că încearcă să creeze tulburări în zonă și că încearcă să tragă Moldova în conflict.

18:00 27.4.2022

Peste 600 de răniți fără medicamente, sub asediu în oțelăria Azovstal

Peste 600 de civili și luptători răniți sunt în combinatul siderurgic Azovstal, fără hrană și medicamente, a spus un comandant ucrainean din orașul asediat Mariupol într-un videoclip pe pagina sa de Facebook.

Serghei Volîna, comandantul interimar al brigăzii a 36-a marină, a declarat că nu există medicamente și condiții de tratament pentru răniți, adăugând că sute de civili, inclusiv copii, trăiesc în condiții insalubre și au rămas fără hrană și apă.

El a lansat un apel urgent pentru evacuarea civililor în stil Dunkerque a trupelor și civililor din Mariupol.

17:28 27.4.2022

Monument al prieteniei ruso-ucrainene din centrul Kievului, demontat

Autoritățile ucrainene au demontat un mare monument din epoca sovietică, aflat în centrul Kievului și care simbolizează prietenia dintre Rusia și Ucraina, ca răspuns la invazia Moscovei, potrivit primarului orașului.

Statuia de bronz de opt metri, ridicată în 1982 pentru a comemora cea de-a 60-a aniversare a Uniunii Sovietice, înfățișează un muncitor ținând în mână un ordin sovietic de prietenie.

„Nu-ţi omori fratele. Nu-ţi violezi sora. Nu distrugi țara prietenului tău. De aceea astăzi am demontat acest monument creat cândva în semn de prietenie între Ucraina și Rusia”, a scris pe pagina sa de Facebook, primarul Kievului, Vitali Klitciko.

Primarul Vitali Klitciko le vorbește jurnaliștilor în timpul demontării monumentului.
Primarul Vitali Klitciko le vorbește jurnaliștilor în timpul demontării monumentului.

17:00 27.4.2022

O femeie, ucisă în bombardamentul asupra spitalului din Sievierodonețk

O femeie a fost ucisă miercuri în bombardamentul asupra spitalului din Sievierodonețk, oraș din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional, citat de Reuters.

Spitalul este unul dintre cele două care mai lucrează în zonă de mai bine de două luni de când Rusia a invadat Ucraina, a spus Serghei Gaidai. Celălalt spital se află în apropiere de Lîsîceanks, oraș din regiunea Luhansk. „Rușii știau că spitalul nu este gol, erau pacienți în diferite stări și medici, dar asta nu i-a oprit”, a scris Gaidai pe Telegram.

Reuters relatează că Gaidai a postat, de asemenea, imagini video care arată pereți de cărămidă prăbușiți, paturi de spital rupte, aparatură medicală distrusă, sticlă și moloz în interiorul unei clădiri. O asistentă a fost văzută scoțând covorașe și pături din ceea ce părea a fi o secție distrusă.

„Distrugerea clădirii este semnificativă. Mai multe etaje au fost deteriorate”, a scris Gaidai.

16:40 27.4.2022

Lukașenko instituie pedeapsa cu moartea pentru terorism împotriva activiștilor care sabotează sprijinirea armatei ruse

Belarusul a decis să instituie pedeapsa cu moartea pentru terorism, după ce activiștii belaruși au încercat să saboteze părți ale rețelei feroviare pentru a îngreuna Rusiei desfășurarea forțelor în Ucraina vecină.

Camera inferioară a parlamentului din Belarus a aprobat modificarea codului penal, informează agenția de presă Belta, preluată de The Guardian. Schimbarea necesită acum sprijin din partea Camerei superioare și a autocratului Alexandr Lukașenko, instalat la conducerea țării, unde se află neîntrerupt din 1994, după ce a fost acuzat de opoziție de fraudarea alegerilor prezidențiale din august 1994.

Reuters îl citează pe președintele Parlamentului Vladimir Andreicenko, care s-a referit la actele de sabotaj pe calea ferată, spunând că „forțele distructive continuă activitatea teroristă extremistă încercând să zdruncine situația din Belarus, provocând instabilitate internă și conflicte”.

„Se iau măsuri pentru a dezactiva echipamentele și șinele feroviare, obiecte de importanță strategică”, a spus el. „Nu poate exista nicio justificare pentru acțiunile teroriștilor.”

Rusia s-a folosit de regimul de la Minsk pentru a face din Belarus un teren de refugiu pentru forțele rusești, în încercarea de a încercui Kievul. Minskul continuă să nege implicarea directă în conflict, în ciuda dovezilor obținute prin satelit care arată că forțele armate rusești se întorc în Belarus pentru aprovizionare.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG