Linkuri accesibilitate

Roberto Marquez, un artist mexican care locuiește în SUA, pictează o lucrare inspirată din creația lui Picasso, „Guernica” - orașul basc bombardat în 1937, pe un pod distrus în Irpin, lângă Kiev, pe 26 aprilie 2022
Roberto Marquez, un artist mexican care locuiește în SUA, pictează o lucrare inspirată din creația lui Picasso, „Guernica” - orașul basc bombardat în 1937, pe un pod distrus în Irpin, lângă Kiev, pe 26 aprilie 2022

Războiul lui Putin în Ucraina | Putin amenință cu un răspuns „fulgerător și rapid” împotriva celor care intervin în sprijinul Ucrainei

Forţele ruse bombardează poduri şi căi ferate din Ucraina pentru a încetini livrările de arme occidentale. În același timp, mai multe explozii s-au auzit miercuri dimineață în oraşul Belgorod, din Rusia, aflat la aproximativ 40 de kilometri nord de graniţa cu Ucraina.

Un director de top al uneia dintre cele mai mari bănci private din Rusia a declarat că a renunțat la postul său și a fugit la Kiev pentru a lupta pentru Ucraina.

Igor Volobuev, născut în Ucraina, vicepreședintele Gazprombank, a spus că „nu mai poate fi în Rusia” și că vrea să „spele” trecutul rusesc.

O femeie a fost ucisă în bombardamentul asupra orașului Sievierodonețk, din estul Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că și altor clienți ai Uniunii Europene, în afară de Polonia și Bulgaria, le-ar putea fi întreruptă aprovizionarea cu gaze naturale rusești dacă refuză să plătească în ruble.

Belarusul a decis să instituie pedeapsa cu moartea pentru terorism, după ce activiștii belaruși au încercat să saboteze părți ale rețelei feroviare pentru a îngreuna Rusiei desfășurarea forțelor în Ucraina vecină.

Monumentul prieteniei ruso-ucrainene din centrul Kievului a fost demontat din ordinul primarului.

Autorul anchetei despre palatul lui Putin de la Marea Neagră a fost dat în urmărire de autoritățile ruse.

Grecia s-a oferit să ajute Bulgaria după ce Rusia a sistat de miercuri livrările de gaze către țara de la sud de Dunăre. Informația apare la scurt timp după ce Polonia a primit o informare similară de la compania de stat rusă Gazprom.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a condamnat Rusia pentru că a încercat să „şantajeze” Europa. În replică,Dmitri Peskov a spus că „Rusia este un furnizor de energie de încredere şi nu se angajează în şantaj”.

În Ucraina, războiul a ajuns în cea de-a 63 a zi. Provocările au continuat în Transnistria, unde separatiștii pro-ruși au declarat miercuri că Ucraina ar fi tras focuri de armă către un sat care găzduiește un depozit de muniții.

Mulți civili fug din Herson, oraș situat în sudul Ucrainei, înainte de începerea, miercuri, a ceea ce liderii ucraineni au numit un referendum fals organizat de Rusia.

Hersonul și zonele învecinate au fost primele care au fost capturate de forțele ruse la începutul războiului, iar Rusia intenționează acum să organizeze un referendum în regiune pentru a încerca să arate sprijinul popular pentru crearea unei noi entități, numită Republica Populară Herson.

În Germania, peste 40 de națiuni și-au arătat marți sprijinul pentru Ucraina în cadrul discuțiilor conduse de SUA la baza sa aeriană Ramstein, în timp ce Germania și-a schimbat politica și a anunțat că va trimite 50 de tancuri antiaeriene în Ucraina.

După ce ministrul de externe al Rusiei a repetat avertismentele potrivit cărora conflictul s-ar putea transforma într-un al treilea război mondial nuclear, SUA au numit amenințările nucleare rusești „apogeul iresponsabilității”.

Pe lângă faptul că a eliminate toate taxele de import pentru mărfurile din Ucraina, Marea Britanie va cere miercuri ca lumea să aprovizioneze Ucraina cu avioane de război, lucru la care puterile occidentale au fost reticente până acum de teamă să nu escaladeze criza în conflict direct cu Rusia.

Între timp, bombardamentele rușilor au continuat în Ucraina, unde rușii spun că au preluat controlul asupra întregii regiuni Herson.

Explozii au fost raportate și în orașul rus Belgorod, la aproximativ 40 km de granița cu Ucraina, iar un oficial rus a spus că a fost lovit un depozit de muniții și nu au fost raportate victime civile.

În urma exploziilor din Transnistria, teritoriu controlat de separatiștii susținuți de ruși, Ucraina a promis sprijin Moldovei. Oficialii ucraineni au acuzat Rusia că încearcă să creeze tulburări în zonă și că încearcă să tragă Moldova în conflict.

11:35 27.4.2022

Ursula von der Leyen: Oprirea gazelor de către Rusia este nejustificată

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat miercuri că „anunțul Gazprom că oprește unilateral livrarea de gaz către clienții din Europa este încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de șantaj”.

„Este nejustificat şi inacceptabil. Şi arată încă o dată caracterul îndoielnic al Rusiei ca furnizor de gaze”, a continuat ea.

Oficialul de la Bruxelles a anunțat UE este pregătită pentru un astfel de scenariu și că autoritățile europene sunt în contact cu toate statele membre.

„Suntem pregătiţi pentru acest scenariu. Suntem în strânsă legătură cu toate statele membre. Căutăm soluţii să asigurăm livrări alternative şi cele mai bune niveluri de stocare posibile în întreaga UE”, a subliniat von der Leyen

Preşedinta Comisiei a mai spus că Uniunea Europeană a elaborat planuri de urgenţă cu privire la o astfel de situaţie şi că au loc discuţii de criză la Bruxelles.

„Statele membre au pus în aplicare planuri de urgenţă pentru un astfel de scenariu şi am lucrat cu ele în coordonare şi solidaritate. O întâlnire a grupului de coordonare a gazelor are loc chiar acum”, a specificat şefa executivului UE.

„Trasăm răspunsul nostru coordonat al UE. De asemenea, vom continua să colaborăm cu parteneri internaţionali cu scopul de a asigura fluxuri alternative. Şi voi continua să colaborez cu liderii europeni şi mondiali pentru securitatea aprovizionării cu energie în Europa. Europenii pot avea încredere că suntem uniţi şi în deplină solidaritate cu statele membre afectate, în faţa acestei noi provocări. Europenii pot conta pe sprijinul nostru deplin”, a conchis von der Leyen.

Reamintim că Gazprom a anunțat oprirea furnizării de gaz către Polonia și Bulgaria începând de miercuri, pe motiv că cele două țări nu au plătit în ruble.

11:57 27.4.2022

Vasile Dîncu despre situaţia din Transnistria: „E o provocare”

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a declarat, miercuri, despre situaţia din Transnistria că este „o provocare şi o încercare de a crea un conflict care, după toate analizele noastre, în acest moment nu are şanse să se dezvolte.

„Vedem în aceste evenimente o provocare, o încercare de a crea un conflict în această zonă, care după toate analizele noastre, în acest moment nu are şanse să se dezvolte, să se desfăşoare”, a spus Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării a precizat că preşedinţia Republicii Moldova, Guvernul, gestionează această situaţie. „Sunt într-o situaţie de a verifica, de alarmă, de supraveghere a acestei situaţii dar nu vedem ca o problemă, aceasta”, a spus el.

„Nu cred că există niciun fel de posibilitate de război în Republica Moldova. Vă amintesc că Republica Moldova este neutră din punct de vedere militar, politic, deci din acest punct de vedere, cum spun şi la noi toţi cei care îşi dau cu părarea, să fii neutru este foarte bine”, a mai spus Vasile Dîncu.

13:15 27.4.2022

Premierul Ciucă: România nu este afectată de oprirea gazelor rusești

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că România nu este afectată în acest moment de o eventuală oprire a gazelor de la ruși. Acesta a spus că a discutat pe această temă cu ministrul Energiei.

„Consumul de gaze este mult sub capacitatea de producție pe care noi o avem. Știți foarte bine că suntem una din puținele țări din Europa care beneficiem de resurse de gaz consistente. Sigur, nu pe deplinătatea nevoilor noastre, asigurăm pe perioada de iarnă un import de aproximativ 20% din necesar. Acum, când discutăm, se caută surse alternative de asigurare a gazului, dar, încă o dată, în acest moment, România nu este afectată”, a declarat premierul Ciucă într-o conferință de presă în care a prezentat ce a făcut în Ucraina.

Alte declarații ale premierului:

  • România analizează posibilitatea deschiderii unor noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina.
  • Vizita în Ucraina a avut două obiective: primul ar fi de a exprima solidaritatea României cu poporul ucrainean în faţa agresiunii ilegale şi nejustificate a Rusiei şi al doilea de a continua discuţiile cu privire la sprijinul pe care va continua ţara noastră să îl acorde Ucrainei.
  • Unul dintre subiectele discuțiilor pe care le-a avut la Kiev cu președintele Volodimir Zelenski a fost cel referitor la drepturile minorității române din Ucraina. Președintele Zelenski a subliniat că minoritatea română din Ucraina va beneficia de aceleași drepturi, în oglindă, precum beneficiază minoritatea ucraineană în România.
  • S-a discutat și despre posibiliatea ca România să livreze arme Ucrainei, dar cea mai importantă perioadă a timpului pe care am petrecut-o la masa discuțiilor a fost cea legată despre demersurile economice și umanitare pe care Romînia poate să le ofere.

13:19 27.4.2022

Preţul gazelor naturale în Europa a crescut cu 24%, după ce Rusia a oprit livrările în Polonia şi Bulgaria

Preţurile de referinţă la gazele naturale în Europa au crescut miercuri, după ce Rusia a oprit livrările în Polonia şi Bulgaria, transmite Bloomberg.

La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze au urcat cu 24%, până la 127,50 de euro pentru un Megawatt-oră, cel mai ridicat nivel de la 1 aprilie.

Decizia Moscovei de a opri livrările de gaze în Polonia şi Bulgaria indică folosirea energiei ca armă, în contextul extinderii conflictului dincolo de graniţele Ucrainei, subliniază Bloomberg.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase" să plătească gazul în ruble ruseşti.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG