Linkuri accesibilitate

Războiul lui Putin în Ucraina | SUA: Rusia se pregătește să anexeze Luhansk și Donețk. Declarațiile lui Lavrov provoacă stupoare în Israel

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns la cea de-a 68 zi. Guvernul ucrainean continuă, luni, să evacueze oamenii din Mariupol, începând cu ora locală 8 dimineața, după cum a anunțat consiliul orășenesc Mariupol. Duminică au fost scoși din combinatul de la Marea Azov 100 de persoane, dar evacuările au fost întrerupte seara din „motive de securitate”.

SUA au informații informații „foarte credibile” conform cărora Rusia va încerca să anexeze regiunile ocupate de separatiști, Donețk și Luhansk, „la jumătatea lunii mai” și că există planuri de a crea o așa-numită „republică populară” în mod similar. Ambasadorul SUA la OSCE a declarat că Rusia răpește oficiali locali în orașele pe care le deține în estul și sudul Ucrainei pentru a-i înlocui cu „grupuri care sunt loiale Moscovei” și, de asemenea, dispar „directori de școli, jurnalişti, activiști locali, oficiali municipali”.

Folosirea schemei propuse de Moscova pentru companii străine pentru plata gazului rusesc în ruble ar încălca sancţiunile impuse de Uniunea Europeană contra Rusiei, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, într-o conferință de presă după reuniunea miniștrilor energiei din UE, de la Bruxelles.

Dmitri Kiseliov, propagandistul de bază al Kremlinului și gazda unei emisiuni de impact la postul Rusia 1, a amenințat Marea Britanie că va fi transformată într-un „deșert radioactiv”.

Israelul l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în urma declarațiilor ministrului de externe, Serghei Lavrov (foto), potrivit căruia Adolf Hitler „avea sânge evreiesc” și că „cei mai turbați antisemiți tind să fie evrei”. Remarcile au făcut parte din apărarea politicii Rusiei de „denazificare” în Ucraina, susținută de Lavrov pentru a justifica epurarea ucrainenilor făcută de Kremlin. „Remarcile ministrului de externe Lavrov sunt atât o declarație de neiertat și scandaloasă, cât și o eroare istorică teribilă”, a declarat Yair Lapid, ministrul de externe al Israelului. „Evreii nu s-au sinucis în Holocaust. Cel mai jos nivel de rasism împotriva evreilor este acela de a acuza evreii înșiși de antisemitism.”

ONU spune că în Ucraina au murit, de la invadarea sa, pe 24 februarie, cel puțin 3.000 de persoane, dar admite că cifra poate fi mult subevaluată din cauza dificultăților de acces în teritoriile bombardate.

Luni, o parte din civilii adăpostiți de bombardamentele rusești în buncărele combinatului siderurgic Azovstal au fost evacuați sub asistența ONU. Imediat, rușii au reluat bombardarea combinatului, chiar dacă în buncărele sale au rămas sute de femei, copii și bătrâni. Un luptător ucrainean din Mariupol a declarat că până la 200 de civili rămân prinși în buncărele din oțelăria Azovstal și că le-a auzit strigătele.

Separatiștii așa-numitei „Republici independențe Donețk” au anunțat și ei că au fost evacuați 80 de civili de pe teritoriul Azovstal. Numai că, potrivit relatărilor, doar 11 dintre ei doreau să rămână pe teritoriul controlat de separatişti, iar restul de 69 doreau să plece pe teritoriul controlat de Ucraina.

Bombardamentele ruse continuă în Ucraina. Un pod strategic din Odesa a fost din nou lovit, în timp ce mai multe explozii s-au auzit la Herson, în sudul Ucrainei, în zona controlată de ruși. La Bruxelles, miniștrii Energiei din UE discută luni despre stoparea gazului de către Rusia în Polonia și Bulgaria.

UEFA a interzis cluburilor de fotbal din Rusia să participe în sezoanele 2022-2023 din Liga Campionilor, Europa League și UEFA Nations League.

Nici oferta Rusiei de a găzdui turneele Euro 2028 și Euro 2032 nu mai este eligibilă.

Prima doamnă a SUA Jill Biden va călători în România şi Slovacia săptămâna aceasta, pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de familiile ucrainene fugite în urma invaziei Rusiei.

Guvernul ucrainean continuă,luni, să evacueze oamenii din Mariupol cu ajutorul ONU și al Comitetului Internațional al Crucii Roșii. Bombardamentele de duminică seară au întrerupt evacuarea civilor de la Combinatul Azovstal.

După ce s-a întâlnit la Kiev cu președintele Zelenski, Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților din SUA, are luni o nouă întâlnire cu președintele polonez Andrzej Duda. La Kiev, Pelosi a spus că SUA va fi alături de Ucraina până la capăt.

Duminică, bombardamentele au continuat la Harkov, unde trei persoane au fost ucise și opt rănite în urma bombardamentelor rusești.

Oleg Sinegubov, șeful administrației militare regionale uceainene a spus că forțele ruse au încercat să ajungă spre sud și vest din zona Izium, capturată la începutul războiului.

23:22 2.5.2022

5 ruși au fost uciși în timpul unei tentative de atac asupra oțelăriei Azovstal

Regimentul Azov, ai cărui soldați continuă să reziste forțelor ruse la uzina de oțel Azovstal din Mariupol, spune că cinci soldați ruși au fost uciși luni seara în timpul unei tentative de atac asupra fabricii.

„După evacuarea parțială a civililor de pe teritoriul Azovstal din Mariupol, inamicul continuă să tragă pe teritoriul uzinei, inclusiv în clădirile în care civilii se ascund de pericol, pentru a efectua lovituri aeriene, foc folosind artileria navală și tancuri”, a anunțat regimentul Azov pe canalul său Telegram, adăugând că cinci „ocupanți inamici au fost distruși” în timpul unui atac asupra complexului.

23:18 2.5.2022

SUA: Rusia se pregătește să anexeze Luhansk și Donețk

SUA au informații informații „foarte credibile” conform cărora Rusia va încerca să anexeze regiunile ocupate de separatiști, Donețk și Luhansk, „la jumătatea lunii mai” și că există planuri de a crea o așa-numită „republică populară” în mod similar.

Hersonul va fi anexat și el, a declarat ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.

„Rapoartele afirmă că Rusia intenționează să organizeze referendumuri privind aderarea la Rusia la jumătatea lunii mai și că Moscova are în vedere un plan similar pentru Herson”, a declarat ambasadorul Michael Carpenter la o conferință de presă la Departamentul de Stat.

Carpenter a adăugat că Rusia răpește oficiali locali în orașele pe care le deține în estul și sudul Ucrainei pentru a-i înlocui cu „grupuri care sunt loiale Moscovei” și, de asemenea, dispar „directori de școli, jurnalişti, activiști locali, oficiali municipali”.

„Mai recent, au existat, de asemenea, rapoarte că forțele ruse au întrerupt accesul la internet și la unele telefoane mobile în aceste regiuni pentru a dezactiva fluxul de informații de încredere”, a spus Carpenter, adăugând că în aceste orașe, Rusia „ar putea încerca să organizați referendumuri false pentru a încerca să adăugați un strat de legitimitate democratică sau electorală.”

23:09 2.5.2022

Pod rutier de lângă Sloviansk grav avariat

Imaginile geolocate de CNN arată că un important pod rutier care leagă orașul Sloviansk din regiunea Donețk a fost grav avariat. Se pare că cel puțin o rundă de artilerie a lovit podul care trece peste râul Sîverski Doneț.

În urmă cu câteva zile, podul de cale ferată aflat la nord a fost lovit de o încărcătură explozivă.

Podurile reprezintă o legătură importantă între Sloviansk și orașul Lîman, aflat mai la est, care a fost atacat puternic de artileria rusă de câteva zile.

23:03 2.5.2022

O pală mare de fum deasupra Mariupolului

O pală mare de fum în vecinătatea fabricii de oțel Azovstal – ultimul bastion ucrainean din Mariupol – este văzută ridicându-se deasupra orașului într-un nou videoclip, care circulă pe rețelele de socializare.

CNN a geolocalizat și a verificat autenticitatea videoclipului, care a fost postat pentru prima dată pe Telegram de un canal pro-rus luni seară.

Videoclipul arată un fum mare, negru, lângă partea de nord a complexului extins de fabrici de oțel. Din videoclip nu este clar dacă fumul emană din combinat sau dintr-o zonă din apropiere.

Un adjunct al comandantului batalionului Azov la uzină a confirmat pentru CNN că fumul din videoclip venea din fabrică, care a fost lovită de o rachetă. Soldatul nu a spus ce parte a fabricii a fost lovită, menționând că nu dorește ca rușii să-și corecteze ținta.

CNN a raportat anterior că un comandant dintre soldații ucraineni de la oțelăria asediată Azovstal spune că complexul a fost sub „foc constant” de luni dimineața.

Videoclipul arată, de asemenea, o serie de mașini pe o șosea din nord-vestul Mariupol, pe lângă autobuze publice și vehicule militare bombardate. Complexele de apartamente de pe marginea drumului au suferit, de asemenea, pagube în timpul asediului orașului.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG