Linkuri accesibilitate

Războiul lui Putin în Ucraina | SUA: Rusia se pregătește să anexeze Luhansk și Donețk. Declarațiile lui Lavrov provoacă stupoare în Israel

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns la cea de-a 68 zi. Guvernul ucrainean continuă, luni, să evacueze oamenii din Mariupol, începând cu ora locală 8 dimineața, după cum a anunțat consiliul orășenesc Mariupol. Duminică au fost scoși din combinatul de la Marea Azov 100 de persoane, dar evacuările au fost întrerupte seara din „motive de securitate”.

SUA au informații informații „foarte credibile” conform cărora Rusia va încerca să anexeze regiunile ocupate de separatiști, Donețk și Luhansk, „la jumătatea lunii mai” și că există planuri de a crea o așa-numită „republică populară” în mod similar. Ambasadorul SUA la OSCE a declarat că Rusia răpește oficiali locali în orașele pe care le deține în estul și sudul Ucrainei pentru a-i înlocui cu „grupuri care sunt loiale Moscovei” și, de asemenea, dispar „directori de școli, jurnalişti, activiști locali, oficiali municipali”.

Folosirea schemei propuse de Moscova pentru companii străine pentru plata gazului rusesc în ruble ar încălca sancţiunile impuse de Uniunea Europeană contra Rusiei, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, într-o conferință de presă după reuniunea miniștrilor energiei din UE, de la Bruxelles.

Dmitri Kiseliov, propagandistul de bază al Kremlinului și gazda unei emisiuni de impact la postul Rusia 1, a amenințat Marea Britanie că va fi transformată într-un „deșert radioactiv”.

Israelul l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în urma declarațiilor ministrului de externe, Serghei Lavrov (foto), potrivit căruia Adolf Hitler „avea sânge evreiesc” și că „cei mai turbați antisemiți tind să fie evrei”. Remarcile au făcut parte din apărarea politicii Rusiei de „denazificare” în Ucraina, susținută de Lavrov pentru a justifica epurarea ucrainenilor făcută de Kremlin. „Remarcile ministrului de externe Lavrov sunt atât o declarație de neiertat și scandaloasă, cât și o eroare istorică teribilă”, a declarat Yair Lapid, ministrul de externe al Israelului. „Evreii nu s-au sinucis în Holocaust. Cel mai jos nivel de rasism împotriva evreilor este acela de a acuza evreii înșiși de antisemitism.”

ONU spune că în Ucraina au murit, de la invadarea sa, pe 24 februarie, cel puțin 3.000 de persoane, dar admite că cifra poate fi mult subevaluată din cauza dificultăților de acces în teritoriile bombardate.

Luni, o parte din civilii adăpostiți de bombardamentele rusești în buncărele combinatului siderurgic Azovstal au fost evacuați sub asistența ONU. Imediat, rușii au reluat bombardarea combinatului, chiar dacă în buncărele sale au rămas sute de femei, copii și bătrâni. Un luptător ucrainean din Mariupol a declarat că până la 200 de civili rămân prinși în buncărele din oțelăria Azovstal și că le-a auzit strigătele.

Separatiștii așa-numitei „Republici independențe Donețk” au anunțat și ei că au fost evacuați 80 de civili de pe teritoriul Azovstal. Numai că, potrivit relatărilor, doar 11 dintre ei doreau să rămână pe teritoriul controlat de separatişti, iar restul de 69 doreau să plece pe teritoriul controlat de Ucraina.

Bombardamentele ruse continuă în Ucraina. Un pod strategic din Odesa a fost din nou lovit, în timp ce mai multe explozii s-au auzit la Herson, în sudul Ucrainei, în zona controlată de ruși. La Bruxelles, miniștrii Energiei din UE discută luni despre stoparea gazului de către Rusia în Polonia și Bulgaria.

UEFA a interzis cluburilor de fotbal din Rusia să participe în sezoanele 2022-2023 din Liga Campionilor, Europa League și UEFA Nations League.

Nici oferta Rusiei de a găzdui turneele Euro 2028 și Euro 2032 nu mai este eligibilă.

Prima doamnă a SUA Jill Biden va călători în România şi Slovacia săptămâna aceasta, pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de familiile ucrainene fugite în urma invaziei Rusiei.

Guvernul ucrainean continuă,luni, să evacueze oamenii din Mariupol cu ajutorul ONU și al Comitetului Internațional al Crucii Roșii. Bombardamentele de duminică seară au întrerupt evacuarea civilor de la Combinatul Azovstal.

După ce s-a întâlnit la Kiev cu președintele Zelenski, Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților din SUA, are luni o nouă întâlnire cu președintele polonez Andrzej Duda. La Kiev, Pelosi a spus că SUA va fi alături de Ucraina până la capăt.

Duminică, bombardamentele au continuat la Harkov, unde trei persoane au fost ucise și opt rănite în urma bombardamentelor rusești.

Oleg Sinegubov, șeful administrației militare regionale uceainene a spus că forțele ruse au încercat să ajungă spre sud și vest din zona Izium, capturată la începutul războiului.

16:46 2.5.2022

Bilanț ONU reactualizat: cel puțin 3.300 de morți în Ucraina de la începutul războiului

Biroul ONU pentru drepturile omului (OHCHR) a declarat că numărul civililor uciși în Ucraina de la începutul invaziei ruse a depășit 3.000 de persoane.

Bilanțul de 3.153 de morți până acum reprezintă o creștere cu 254 față de vineri. OHCHR spune că este posibil ca numărul să fie mult mai mare din cauza dificultăților de acces în teritoriile bombardate în continuare. Majoritatea victimelor au fost ucise de arme explozive cu o arie largă de impact, cum ar fi lovituri cu rachete și lovituri aeriene, a declarat biroul pentru drepturile omului al ONU.

16:33 2.5.2022

Polonia, pregătită să fie pe deplin independentă de petrolul rusesc

Polonia este pregătită să fie pe deplin independentă de petrolul rusesc și este dispusă să sprijine alte țări să-și reducă aprovizionarea cu combustibili fosili din Rusia , a declarat luni ministrul mediului și climatului al țării, Anna Moskwa.

„Polonia este mândră că se află pe lista țărilor neprietenoase a lui Putin”, a spus ea reporterilor înainte de o întâlnire cu colegii miniștri naționali la Bruxelles pentru a discuta despre energie.

Moskwa a mai spus că depozitele de gaze ale Poloniei vor fi umplute pentru iarnă.

16:14 2.5.2022

Evacuații de la Azovstal nu vor să rămână în așa-zisa republică independentă separatistă Donețk

Luni dimineață, o parte din civilii adăpostiți de bombardamentele rusești în buncărele combinatului siderurgic Azovstal au fost evacuați sub asistența ONU, transmite Radio Svoboda.

Evacuarea a fost anunțată chiar de consilierul primarului orașului Piotr Andriușcenko, iar pe rețelele de socializare au apărut videoclipuri cu autobuzele de evacuare.

Coloana de autobuze s-a îndreptat de la Mariupol în direcția Berdiansk, iar apoi la Zaporojie, care se află sub controlul autorităților ucrainene.

Este vorba, așadar, de evacuarea persoanelor care se află în zonele controlate de trupele ruse și care doreau să plece la Zaporojie, sub control ucrainean. Câți oameni au părăsit orașul nu se știe încă.

Astăzi urma să continue evacuarea civililor de pe teritoriul uzinei Azovstal, care este deținută de armata ucraineană. În ajun, potrivit părții ucrainene, prin medierea ONU și a Crucii Roșii, peste 100 de persoane evacuate ar trebui să ajungă astăzi la Zaporojie.

Separatiștii așa-numitei „Republici independențe Donețk” au anunțat ieri că au fost evacuați 80 de civili de pe teritoriul Azovstal. Numai că, potrivit relatărilor, doar 11 dintre ei doreau să rămână pe teritoriul controlat de separatişti, iar restul de 69 doreau să plece pe teritoriul controlat de Ucraina.

Se estimează că aproximativ 100.000 de civili ar fi în continuare în Mariupol, distrus aproape în totalitate de bombardamentele rusești, în timpul asediului și asaltului rusesc asupra orașului, inclusiv câteva sute care sunt în continuare în subsolurile Azovstal.

Operațiunea de evacuare a acestora cu participarea ONU a început pe 30 aprilie.

Ucraina a acuzat anterior Rusia că a deportat cu forța locuitorii din Mariupol în Rusia. Autoritățile ruse susțin că nu deportează rezidenți, ci le deschid „coridoare umanitare”.

Numărul locuitorilor morți din Mariupol a rămas încă necunoscut, în momentul de față sunt făcute doar estimări aproximative care variază de la câteva mii la câteva zeci de mii.

15:53 2.5.2022

Teatrul Balșoi din Rusia anulează spectacolele a doi regizori anti-invazie

Teatrul Balșoi din Rusia a anulat spectacolele regizate de doi regizori care s-au pronunțat împotriva invaziei Rusiei în Ucraina .

Duminică, teatrul de top din Rusia a anunțat că va înlocui trei reprezentații ale lui Nureev, un balet regizat de Kirill Serebrennikov , cu o producție a baletului lui Aram Haciaturian, Spartacus.

În loc de Don Pasquale, o operă comică de Gaetano Donizetti, regizat de Timofei Kuliabin, publicul va vedea o producție a lui Gioachino Rossini, „Bărbierul din Sevilla” săptămâna aceasta.

Conducerea teatrului nu a motivat anulările acestor spectacole.

Kuliabin și-a folosit contul de Instagram pentru a-și exprima solidaritatea cu Ucraina și a ridiculiza acțiunile Rusiei în țara invadată.

Într-o postare, el a arătat o versiune schimbată a copertii Război și pace a lui Lev Tolstoi, înlocuind primul cuvânt al titlului cu Operațiunea specială, termenul folosit de Kremlin pentru a descrie invazia.

Serebrennikov a declarat pentru France 24 într-un interviu luna trecută că „este destul de evident că Rusia a început războiul” și că îi frânge inima.

„Este război, omoară oameni, este cel mai rău lucru (care) s-ar putea întâmpla vreodată cu civilizația, cu omenirea... Este o catastrofă umanitară, sunt râuri de sânge”, a spus el.

Ambii regizori se află în prezent în afara Rusiei.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG