Bilanț ONU reactualizat: cel puțin 3.300 de morți în Ucraina de la începutul războiului
Biroul ONU pentru drepturile omului (OHCHR) a declarat că numărul civililor uciși în Ucraina de la începutul invaziei ruse a depășit 3.000 de persoane.
Bilanțul de 3.153 de morți până acum reprezintă o creștere cu 254 față de vineri. OHCHR spune că este posibil ca numărul să fie mult mai mare din cauza dificultăților de acces în teritoriile bombardate în continuare. Majoritatea victimelor au fost ucise de arme explozive cu o arie largă de impact, cum ar fi lovituri cu rachete și lovituri aeriene, a declarat biroul pentru drepturile omului al ONU.
Polonia, pregătită să fie pe deplin independentă de petrolul rusesc
Polonia este pregătită să fie pe deplin independentă de petrolul rusesc și este dispusă să sprijine alte țări să-și reducă aprovizionarea cu combustibili fosili din Rusia , a declarat luni ministrul mediului și climatului al țării, Anna Moskwa.
„Polonia este mândră că se află pe lista țărilor neprietenoase a lui Putin”, a spus ea reporterilor înainte de o întâlnire cu colegii miniștri naționali la Bruxelles pentru a discuta despre energie.
Moskwa a mai spus că depozitele de gaze ale Poloniei vor fi umplute pentru iarnă.
Evacuații de la Azovstal nu vor să rămână în așa-zisa republică independentă separatistă Donețk
Luni dimineață, o parte din civilii adăpostiți de bombardamentele rusești în buncărele combinatului siderurgic Azovstal au fost evacuați sub asistența ONU, transmite Radio Svoboda.
Evacuarea a fost anunțată chiar de consilierul primarului orașului Piotr Andriușcenko, iar pe rețelele de socializare au apărut videoclipuri cu autobuzele de evacuare.
Coloana de autobuze s-a îndreptat de la Mariupol în direcția Berdiansk, iar apoi la Zaporojie, care se află sub controlul autorităților ucrainene.
Este vorba, așadar, de evacuarea persoanelor care se află în zonele controlate de trupele ruse și care doreau să plece la Zaporojie, sub control ucrainean. Câți oameni au părăsit orașul nu se știe încă.
Astăzi urma să continue evacuarea civililor de pe teritoriul uzinei Azovstal, care este deținută de armata ucraineană. În ajun, potrivit părții ucrainene, prin medierea ONU și a Crucii Roșii, peste 100 de persoane evacuate ar trebui să ajungă astăzi la Zaporojie.
Separatiștii așa-numitei „Republici independențe Donețk” au anunțat ieri că au fost evacuați 80 de civili de pe teritoriul Azovstal. Numai că, potrivit relatărilor, doar 11 dintre ei doreau să rămână pe teritoriul controlat de separatişti, iar restul de 69 doreau să plece pe teritoriul controlat de Ucraina.
Se estimează că aproximativ 100.000 de civili ar fi în continuare în Mariupol, distrus aproape în totalitate de bombardamentele rusești, în timpul asediului și asaltului rusesc asupra orașului, inclusiv câteva sute care sunt în continuare în subsolurile Azovstal.
Operațiunea de evacuare a acestora cu participarea ONU a început pe 30 aprilie.
Ucraina a acuzat anterior Rusia că a deportat cu forța locuitorii din Mariupol în Rusia. Autoritățile ruse susțin că nu deportează rezidenți, ci le deschid „coridoare umanitare”.
Numărul locuitorilor morți din Mariupol a rămas încă necunoscut, în momentul de față sunt făcute doar estimări aproximative care variază de la câteva mii la câteva zeci de mii.
Teatrul Balșoi din Rusia anulează spectacolele a doi regizori anti-invazie
Teatrul Balșoi din Rusia a anulat spectacolele regizate de doi regizori care s-au pronunțat împotriva invaziei Rusiei în Ucraina .
Duminică, teatrul de top din Rusia a anunțat că va înlocui trei reprezentații ale lui Nureev, un balet regizat de Kirill Serebrennikov , cu o producție a baletului lui Aram Haciaturian, Spartacus.
În loc de Don Pasquale, o operă comică de Gaetano Donizetti, regizat de Timofei Kuliabin, publicul va vedea o producție a lui Gioachino Rossini, „Bărbierul din Sevilla” săptămâna aceasta.
Conducerea teatrului nu a motivat anulările acestor spectacole.
Kuliabin și-a folosit contul de Instagram pentru a-și exprima solidaritatea cu Ucraina și a ridiculiza acțiunile Rusiei în țara invadată.
Într-o postare, el a arătat o versiune schimbată a copertii Război și pace a lui Lev Tolstoi, înlocuind primul cuvânt al titlului cu Operațiunea specială, termenul folosit de Kremlin pentru a descrie invazia.
Serebrennikov a declarat pentru France 24 într-un interviu luna trecută că „este destul de evident că Rusia a început războiul” și că îi frânge inima.
„Este război, omoară oameni, este cel mai rău lucru (care) s-ar putea întâmpla vreodată cu civilizația, cu omenirea... Este o catastrofă umanitară, sunt râuri de sânge”, a spus el.
Ambii regizori se află în prezent în afara Rusiei.
Facebook Forum