Linkuri accesibilitate

Războiul lui Putin în Ucraina | SUA: Rusia se pregătește să anexeze Luhansk și Donețk. Declarațiile lui Lavrov provoacă stupoare în Israel

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns la cea de-a 68 zi. Guvernul ucrainean continuă, luni, să evacueze oamenii din Mariupol, începând cu ora locală 8 dimineața, după cum a anunțat consiliul orășenesc Mariupol. Duminică au fost scoși din combinatul de la Marea Azov 100 de persoane, dar evacuările au fost întrerupte seara din „motive de securitate”.

SUA au informații informații „foarte credibile” conform cărora Rusia va încerca să anexeze regiunile ocupate de separatiști, Donețk și Luhansk, „la jumătatea lunii mai” și că există planuri de a crea o așa-numită „republică populară” în mod similar. Ambasadorul SUA la OSCE a declarat că Rusia răpește oficiali locali în orașele pe care le deține în estul și sudul Ucrainei pentru a-i înlocui cu „grupuri care sunt loiale Moscovei” și, de asemenea, dispar „directori de școli, jurnalişti, activiști locali, oficiali municipali”.

Folosirea schemei propuse de Moscova pentru companii străine pentru plata gazului rusesc în ruble ar încălca sancţiunile impuse de Uniunea Europeană contra Rusiei, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, într-o conferință de presă după reuniunea miniștrilor energiei din UE, de la Bruxelles.

Dmitri Kiseliov, propagandistul de bază al Kremlinului și gazda unei emisiuni de impact la postul Rusia 1, a amenințat Marea Britanie că va fi transformată într-un „deșert radioactiv”.

Israelul l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în urma declarațiilor ministrului de externe, Serghei Lavrov (foto), potrivit căruia Adolf Hitler „avea sânge evreiesc” și că „cei mai turbați antisemiți tind să fie evrei”. Remarcile au făcut parte din apărarea politicii Rusiei de „denazificare” în Ucraina, susținută de Lavrov pentru a justifica epurarea ucrainenilor făcută de Kremlin. „Remarcile ministrului de externe Lavrov sunt atât o declarație de neiertat și scandaloasă, cât și o eroare istorică teribilă”, a declarat Yair Lapid, ministrul de externe al Israelului. „Evreii nu s-au sinucis în Holocaust. Cel mai jos nivel de rasism împotriva evreilor este acela de a acuza evreii înșiși de antisemitism.”

ONU spune că în Ucraina au murit, de la invadarea sa, pe 24 februarie, cel puțin 3.000 de persoane, dar admite că cifra poate fi mult subevaluată din cauza dificultăților de acces în teritoriile bombardate.

Luni, o parte din civilii adăpostiți de bombardamentele rusești în buncărele combinatului siderurgic Azovstal au fost evacuați sub asistența ONU. Imediat, rușii au reluat bombardarea combinatului, chiar dacă în buncărele sale au rămas sute de femei, copii și bătrâni. Un luptător ucrainean din Mariupol a declarat că până la 200 de civili rămân prinși în buncărele din oțelăria Azovstal și că le-a auzit strigătele.

Separatiștii așa-numitei „Republici independențe Donețk” au anunțat și ei că au fost evacuați 80 de civili de pe teritoriul Azovstal. Numai că, potrivit relatărilor, doar 11 dintre ei doreau să rămână pe teritoriul controlat de separatişti, iar restul de 69 doreau să plece pe teritoriul controlat de Ucraina.

Bombardamentele ruse continuă în Ucraina. Un pod strategic din Odesa a fost din nou lovit, în timp ce mai multe explozii s-au auzit la Herson, în sudul Ucrainei, în zona controlată de ruși. La Bruxelles, miniștrii Energiei din UE discută luni despre stoparea gazului de către Rusia în Polonia și Bulgaria.

UEFA a interzis cluburilor de fotbal din Rusia să participe în sezoanele 2022-2023 din Liga Campionilor, Europa League și UEFA Nations League.

Nici oferta Rusiei de a găzdui turneele Euro 2028 și Euro 2032 nu mai este eligibilă.

Prima doamnă a SUA Jill Biden va călători în România şi Slovacia săptămâna aceasta, pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de familiile ucrainene fugite în urma invaziei Rusiei.

Guvernul ucrainean continuă,luni, să evacueze oamenii din Mariupol cu ajutorul ONU și al Comitetului Internațional al Crucii Roșii. Bombardamentele de duminică seară au întrerupt evacuarea civilor de la Combinatul Azovstal.

După ce s-a întâlnit la Kiev cu președintele Zelenski, Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților din SUA, are luni o nouă întâlnire cu președintele polonez Andrzej Duda. La Kiev, Pelosi a spus că SUA va fi alături de Ucraina până la capăt.

Duminică, bombardamentele au continuat la Harkov, unde trei persoane au fost ucise și opt rănite în urma bombardamentelor rusești.

Oleg Sinegubov, șeful administrației militare regionale uceainene a spus că forțele ruse au încercat să ajungă spre sud și vest din zona Izium, capturată la începutul războiului.

22:23 2.5.2022

Suedia își redeschide ambasada la Kiev

Suedia își va redeschide miercuri ambasada de la Kiev , după ce s-a închis temporar în urma invadării Ucrainei de către Rusia, a anunțat ministrul suedez de externe pe Twitter.

21:54 2.5.2022

Atac cu rachete asupra Odesei

Un nou atac cu rachete a lovit orașul-port Odesa, provocând morți și răniți, a anunțat guvernatorul Maxim Marșenko, pe Telgram.

Radiodifuzorul public al Ucrainei Suspilne a citat comandamentul militar sudic spunând că atacul a deteriorat o biserică.

21:46 2.5.2022

Milioane de tone de cereale blocate în porturile din Ucraina din cauza operațiunilor militare ruse

Directorul programului alimentar ONU din Germania a avertizat că milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina din cauza blocării porturilor maritime de acțiunile militare ruse.

Martin Frick a declarat pentru DPA că aproximativ 4,5 milioane de tone de cereale din porturile ucrainene nu pot fi transferate din cauza rutelor maritime nesigure sau ocupate, precum și a porturilor inaccesibile.

Ucraina este unul dintre cei mai importanți producători de grâu din lume, precum și un mare producător de porumb.

Aproximativ 30 de milioane de tone de porumb și aproximativ 25 de milioane de tone de grâu au fost recoltate în țară în 2020, potrivit ONU.

Multe țări din Africa de Nord, în special, sunt dependente de furnizarea de grâu din Ucraina.

21:23 2.5.2022

UE nu acceptă schema propusă de Rusia privind plata gazului în ruble

Folosirea schemei propuse de Moscova pentru companii străine pentru plata gazului rusesc în ruble ar încălca sancţiunile impuse de Uniunea Europeană contra Rusiei, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, într-o conferință de presă după reuniunea miniștrilor energiei din UE, de la Bruxelles.

„A plăti în ruble prin mecanismul de conversie gestionat de autorităţile publice ruse şi un al doilea cont dedicat în acest scop la Gazprombank reprezintă o încălcare a sancţiunilor şi nu poate fi acceptat'', a declarat Kadri Simson, citată de Agerpres, într-o conferinţă de presă după o întâlnire cu miniştrii energiei din ţările Uniunii Europene, la Bruxelles.

De altfel, Comisia Europeană nu are informații că vreo companie europeană ar fi plătit în ruble pentru gazul rusesc, după ce Moscova a cerut cumpărătorilor străini să respecte un mecanism de transformare a plăților din euro sau dolari în ruble, politica energetică a Uniunii Europene, a spus Simson luni.

„Comisia nu are informații despre nicio țară sau companie privată care este dispusă să facă acest lucru”, a spus Simson, citată de Reuters.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG