Suedia își redeschide ambasada la Kiev
Suedia își va redeschide miercuri ambasada de la Kiev , după ce s-a închis temporar în urma invadării Ucrainei de către Rusia, a anunțat ministrul suedez de externe pe Twitter.
Atac cu rachete asupra Odesei
Un nou atac cu rachete a lovit orașul-port Odesa, provocând morți și răniți, a anunțat guvernatorul Maxim Marșenko, pe Telgram.
Radiodifuzorul public al Ucrainei Suspilne a citat comandamentul militar sudic spunând că atacul a deteriorat o biserică.
Milioane de tone de cereale blocate în porturile din Ucraina din cauza operațiunilor militare ruse
Directorul programului alimentar ONU din Germania a avertizat că milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina din cauza blocării porturilor maritime de acțiunile militare ruse.
Martin Frick a declarat pentru DPA că aproximativ 4,5 milioane de tone de cereale din porturile ucrainene nu pot fi transferate din cauza rutelor maritime nesigure sau ocupate, precum și a porturilor inaccesibile.
Ucraina este unul dintre cei mai importanți producători de grâu din lume, precum și un mare producător de porumb.
Aproximativ 30 de milioane de tone de porumb și aproximativ 25 de milioane de tone de grâu au fost recoltate în țară în 2020, potrivit ONU.
Multe țări din Africa de Nord, în special, sunt dependente de furnizarea de grâu din Ucraina.
UE nu acceptă schema propusă de Rusia privind plata gazului în ruble
Folosirea schemei propuse de Moscova pentru companii străine pentru plata gazului rusesc în ruble ar încălca sancţiunile impuse de Uniunea Europeană contra Rusiei, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, într-o conferință de presă după reuniunea miniștrilor energiei din UE, de la Bruxelles.
„A plăti în ruble prin mecanismul de conversie gestionat de autorităţile publice ruse şi un al doilea cont dedicat în acest scop la Gazprombank reprezintă o încălcare a sancţiunilor şi nu poate fi acceptat'', a declarat Kadri Simson, citată de Agerpres, într-o conferinţă de presă după o întâlnire cu miniştrii energiei din ţările Uniunii Europene, la Bruxelles.
De altfel, Comisia Europeană nu are informații că vreo companie europeană ar fi plătit în ruble pentru gazul rusesc, după ce Moscova a cerut cumpărătorilor străini să respecte un mecanism de transformare a plăților din euro sau dolari în ruble, politica energetică a Uniunii Europene, a spus Simson luni.
„Comisia nu are informații despre nicio țară sau companie privată care este dispusă să facă acest lucru”, a spus Simson, citată de Reuters.
Facebook Forum