Finlanda va decide la 12 mai să îşi depună candidatura la NATO
Finlanda va decide în ziua de 12 mai să îşi depună candidatura la NATO, potrivit unor surse guvernamentale anonime citate de cotidianul Iltalehti, transmite luni Reuters. Invazia Rusiei în Ucraina a adus Finlanda şi Suedia în pragul depunerii candidaturilor la NATO şi, astfel, al abandonării neutralităţii declarate.
Decizia pentru Finlanda va fi luată în două etape în acea zi, mai întâi preşedintele Sauli Niinisto urmând să anunţe acordul său pentru ca Finlanda să se alăture Alianţei, după care grupurile parlamentare vor aproba depunerea candidaturii, a scris publicaţia duminică seară. Potrivit Constituţiei finlandeze, preşedintele conduce politica externă şi de securitate în cooperare cu guvernul.
Decizia va fi confirmată într-o reuniune a preşedintelui cu miniştrii-cheie din guvern după anunţurile iniţiale ale preşedinţiei şi parlamentului, a mai scris cotidianul Iltalehti.
Rusia, cu care Finlanda are o graniţă de 1.300 km şi o istorie de conflicte înainte de 1945, a avertizat că va desfăşura arme nucleare şi rachete hipersonice în exclava sa Kaliningrad de la Marea Baltică dacă Finlanda şi Suedia vor decide să se alăture Alianţei Nord-Atlantice conduse de SUA.
Harta avansului Rusiei în Ucraina până la 1 mai 2022
Europa Liberă publică, pe baza datelor de la Institutul pentru Studiul Războiului, harta în care arată care este situația războiului din Ucraina:
Un spion rus, infiltrat în Statul-Major al armatei ucrainene
Autorităţile de securitate ucrainene afirmă că au descoperit o reţea de agenţi ruşi care activau în Ucraina. Unul dintre aceşti spioni se infiltrase chiar în Statul-Major al armatei ucrainene, a dezvăluit duminică seara Oleksii Arestovici, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru canalul Feighin Liv, citat de Agerpres.
El nu a oferit detalii despre numărul acestei reţele de spioni ruşi, dar a menţionat că numai unul dintre aceşti „agenţi” activa în Statul-Major al armatei ucrainene. Acesta a fost demascat şi arestat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), a precizat Arestovici, citat de agenţia de presă oficială ucraineană Ukrinform.
Arestovici a dezvăluit şi una dintre presupusele ţinte ale acestui grup de diversionişti. „Tovarăşii trebuiau să doboare un avion de pasageri deasupra Rusiei sau Belarusului şi apoi să spună că Ucraina este cea responsabilă”, a declarat consilierul prezidenţial. Pentru a-şi pune planurile în aplicare, prezumtivii agenţi ai Rusiei urmau să utilizeze un lansator portabil de rachete sol-aer Stinger din stocurile ucrainene. „Aceştia plănuiau să obţină lansatorul prin intermediul unor voluntari ucraineni, iar pentru a le câştiga încrederea le-au oferit informaţii reale despre mişcări de trupe ruseşti, dezvăluindu-le coordonatele din teren ale mercenarilor ceceni ai lui Ramzan Kadîrov”, a declarat Arestovici.
Bilanț: 5,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina
Cel puțin 5,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei și până acum, potrivit ultimelor date ale Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).
Pe lângă cei 5.563.959 de refugiați înregistrați, cel puțin 7,7 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei, fiind forțate să-și părăsească casele.
Se estimează că 8,3 milioane de refugiați vor părăsi Ucraina, potrivit datelor de la UNHCR.
Facebook Forum