Linkuri accesibilitate

Civilii de la Azovstal au fost evacuați în siguranță
Civilii de la Azovstal au fost evacuați în siguranță

Războiul lui Putin | NATO avertizează că urmează „o şi mai mare brutalitate'' în Ucraina. Putin spune că victoria va fi a Rusiei

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns la cea de-a 74 -a zi. Evacuarea civililor de la Azovstal a fost încheiată cu success, după cum a anunțat chiar președintele Volodimir Zelenski. În Rusia, Putin se pregătește de parada de 9 mai.

Trupele de la Batalionul Azov de la Mariupol insistă că nu se vor preda niciodată forțelor ruse.

Rușii au continuat combardamentele. Oficialii ucraineni se tem că peste 60 de persoane după ce o bombă rusă a lovit sâmbătă o școală din estul Ucrainei.

Toți bătrânii, femeile și copiii au fost evacuați din combinatul Azovstal din Mariupol, au anunțat oficialii din Ucraina și Rusia. Operațiunea de salvare a început în urmă cu o săptămână, coordonată de ONU și Crucea Roșie, care deocamdată nu au confirmat informațiile .

Forțele armate ucrainene rezistă încă în catacombele combinatului, acesta fiind ultimul bastion care nu este sub controlul Rusiei.

Atacurile trupelor ruse au continuat sâmbătă în mai multe zone din Ucraina. Odesa, orașul-port din sud, a fost lovit de patru rachete de croazieră au lovit.

În orașul Sumî, în nordul Ucrainei, rușii au lovit cu rachete două locaţii.

De asemenea, forțele ruse au bombardat și regiunea Harkov.

13:09 8.5.2022

Mesajul președintelui Zelenski cu ocazia Zilei Comemorării și Reconcilierii

Preşedintele Volodimir Zelenski afirmă, în cadrul discursului cu ocazia Zilei Comemorării şi Reconcilierii, că „milioanele de vieţi pierdute în Al Doilea Război Mondial oferă milioane de motive pentru a spune răului: Nu se va mai repeta niciodată!”.

El susţine că „întunericul a revenit în Ucraina”, iar Rusia a „reprodus detaliat” atrocităţile comise de Germania Nazistă depăşindu-şi maestrul, „în încercarea de a-l îndepărta de pe piedestal ca fiind cel mai mare rău din istoria omenirii”.

Ruinele fostului buncăr al lui Hitler de lângă Viniţa atestă faptul că orice rău are un „sfârşit”, iar „iarna” din Ucraina va dispărea şi vise în alb-negru vor fi înlocuite de vise în galben şi albastru, făcând referire la drapelul naţional ucrainean, a spus Zelenski în discursul său, citat de The Guardian.

  • „În fiecare an, pe 8 mai, împreună cu întreaga lume civilizată, îi onorăm pe toţi cei care au apărat planeta de nazism în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Milioane de vieţi pierdute, destine curmate, suflete chinuite şi milioane de motive pentru a spune răului: Nu se va mai repeta niciodată!”.
  • Ştiam preţul pe care l-au plătit strămoşii noştri pentru această înţelepciune. Ştiam cât de important este să o păstrăm şi să o transmitem posterităţii. Dar nu aveam idee că generaţia noastră va asista la profanarea cuvintelor, care, după cum s-a dovedit, nu reprezintă adevărul pentru toţi”.
  • „Şi monştrii au început să repete faptele. Şi oraşele noastre, care au supravieţuit unei ocupaţii atât de atroce, încât 80 de ani nu sunt suficienţi pentru a uita de ea, l-au revăzut pe ocupant. Şi au primit a doua ocupaţie din istoria lor. Şi unele oraşe, precum Mariupol, au fost martori la treia. În cei doi ani de ocupaţie, naziştii au ucis acolo 10.000 de civili. În două luni de ocupaţie, Rusia a ucis 20.000”
  • „La câteva decenii după al Doilea Război Mondial, întunericul a revenit în Ucraina”
  • „O reconstrucţie sângeroasă a nazismului a fost organizată în Ucraina. O repetare fanatică a acestui regim”.
  • „Vom depăşi totul. Şi ştim asta cu siguranţă, pentru că armata noastră şi tot poporul nostru sunt descendenţi ai celor care au învins nazismul. Deci vor câştiga din nou”
  • „Vom depăşi iarna care a început pe 24 februarie şi care persistă şi pe 8 mai, dar care se va încheia cu siguranţă, iar soarele ucrainean o va topi! Şi vom întâmpina răsăritul împreună cu întreaga ţară. Familia şi cei dragi, prietenii şi rudele vor fi din nou împreună! (...) Iar peste oraşele şi satele ocupate temporar, steagul nostru va fi din nou arborat. Vom fi din nou reuniţi şi va fi pace (...)”.
  • „Şi nu vor mai fi vise alb-negru, doar un vis albastru şi galben”
  • „Onoare eternă tuturor celor care au luptat împotriva nazismului! Veşnică pomenire tuturor celor ucişi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial!”.

18:57 8.5.2022

Poliția din Berlin a strâns un drapel ucrainean de la memorialul sovietic

Poliția din Berlin a înfășurat un drapel ucrainean uriaș desfășurat la monumentul sovietic, pe care era scris „Ei suntem noi”, scrie BBC. Incidentul s-a întâmplat la o zi după ce senatul regional a interzis afișarea steagurilor rusești și ucrainene pentru evenimentele care au marcat capitularea Germaniei naziste la 8 mai 1945.

Ambasadorul ucrainean în Germania, Andri Melnik, și-a exprimat indignarea față de interdicție, despre care a spus că echivalează cu acordarea de același tratament victimei și agresorului în invadarea Ucrainei de către Rusia.

18:29 8.5.2022

Premierul croat a mers la Kiev

Volodimir Zelenski s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul croat Andriy Plenkovic.

Cei doi au discutat despre întărirea presiunii de sancțiuni asupra Rusiei, integrarea Ucrainei în UE și protecția libertății energetice a Europei.

18:22 8.5.2022

Premierul canadian Justin Trudeau, vizită surpriză în Ucraina

Premierul canadian Justin Trudeau a făcut o vizită surpriză în Irpin, Ucraina, potrivit Reuters.

„A venit să vadă cu ochii săi toată grozăvia pe care ocupanții ruși au provocat-o orașului nostru”, spune primarul Oleksandr Markușin.

Justin Trudeau ar urma să se întâlnească duminică în Ucraina cu președintele Volodimir Zelenski, a declarat purtătorul de cuvânt al prim-ministrului.

„Premierul se află în Ucraina pentru a se întâlni cu președintele Zelenski și pentru a reafirma sprijinul de neclintit al Canadei pentru poporul ucrainean”, a declarat Cameron Ahmad, directorul de comunicare al lui Trudeau.

18:17 8.5.2022

Ministerul britanic al Apărării: Cel puţin 7 comandanţi ruși morți în Ucraina

Dificultăţile de comandă şi control şi performanţa slăbită a forţelor ruse în războiul provocat în Ucraina a atras numeroşi comandanţi ruşi pe câmpul de luptă, a anunţat Ministerul britanic al Apărării în ultimul său raport zilnic. Se estimează că cel puţin şapte generali ruşi au fost ucişi în Ucraina, o cifră extraordinar de mare pentru orice armată, relatează BBC.

„Dificultăţile de comandă şi control, precum şi performanţa slăbită a Rusiei pe linia frontului, au atras comandanţii superiori pe câmpul de luptă, fiind probabil să preia conducerea personală a operaţiunilor”, se arată în comunicatul Ministerului britanic al Apărării.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, comandanţii ruşi rareori deleagă autoritatea operaţională subordonaţilor, care la rândul lor nu dobândesc experienţa necesară pentru a conduce trupele.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG