Militarii ucraineni continuă să reziste în oţelăria Azovstal din Mariupol, după evacuarea civililor
Militarii ucraineni din interiorul oţelăriei Azovstal, din oraşul Mariupol asediat de forţele Moscovei, continuă să reziste atacurilor ruseşti după ce sâmbătă s-a reuşit evacuarea tuturor femeilor, copiilor şi vârstnicilor care îşi găsiseră refugiu în acest uriaş complex industrial, informează duminică portalul Ukrinform, citat de EFE.
Trupele ruse şi-au intensificat în ultimele ore atacurile asupra combinatului siderurgic însă, spun surse ucrainene, în timpul nopţii militarii ucraineni au reuşit să le respingă din nou.
De când vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a informat sâmbătă că s-a încheiat evacuarea civililor refugiaţi la Azovstal, există temerea că trupele ruse vor da asaltul final cu scopul - potrivit Kievului - de a organiza o defilare în Mariupol care să coincidă cu Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste, care va fi marcată luni, 9 mai.
NATO avertizează că urmează „o şi mai mare brutalitate'' în Ucraina
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, într-un interviu publicat duminică de cotidianul belgian Le Soir, că Alianţa Nord-Atlantică „nu a observat nicio schimbare" în strategia nucleară a Moscovei, însă a avertizat că trebuie să ne pregătim pentru „şi mai multe distrugeri masive" comise de Rusia în războiul din Ucraina şi a pledat pentru "intensificarea" livrărilor de arme către Kiev.
„Trebuie să ne pregătim pentru ofensiva rusă, pentru o şi mai mare brutalitate, mai multă suferinţă şi chiar o mai mare distrugere masivă a infrastructurii critice şi a zonelor rezidenţiale", a apreciat Stoltenberg
Chiar şi aşa, a continuat Stoltenberg, „de la începerea războiului din Ucraina, la 24 februarie, NATO nu a văzut nicio schimbare în strategia nucleară a Rusiei", în pofida ameninţărilor proferate de preşedintele rus Vladimir Putin de a folosi arme de acest tip.
„Este de datoria noastră să reducem acest risc. NATO este alianţa cea mai puternică din lume. Iar mesajul nostru este clar: după folosirea armelor nucleare, vor exista doar învinşi în toate taberele", a avertizat fostul premier norvegian, care a atras atenţia că, „din nefericire", acest război „ar putea dura luni sau chiar ani".
Pentru „a respinge invazia rusă în mod sustenabil şi de succes", Kievul trebuie „să treacă la arme occidentale moderne", a spus el.
Mesajul președintelui Zelenski cu ocazia Zilei Comemorării și Reconcilierii
Preşedintele Volodimir Zelenski afirmă, în cadrul discursului cu ocazia Zilei Comemorării şi Reconcilierii, că „milioanele de vieţi pierdute în Al Doilea Război Mondial oferă milioane de motive pentru a spune răului: Nu se va mai repeta niciodată!”.
El susţine că „întunericul a revenit în Ucraina”, iar Rusia a „reprodus detaliat” atrocităţile comise de Germania Nazistă depăşindu-şi maestrul, „în încercarea de a-l îndepărta de pe piedestal ca fiind cel mai mare rău din istoria omenirii”.
Ruinele fostului buncăr al lui Hitler de lângă Viniţa atestă faptul că orice rău are un „sfârşit”, iar „iarna” din Ucraina va dispărea şi vise în alb-negru vor fi înlocuite de vise în galben şi albastru, făcând referire la drapelul naţional ucrainean, a spus Zelenski în discursul său, citat de The Guardian.
- „În fiecare an, pe 8 mai, împreună cu întreaga lume civilizată, îi onorăm pe toţi cei care au apărat planeta de nazism în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Milioane de vieţi pierdute, destine curmate, suflete chinuite şi milioane de motive pentru a spune răului: Nu se va mai repeta niciodată!”.
- Ştiam preţul pe care l-au plătit strămoşii noştri pentru această înţelepciune. Ştiam cât de important este să o păstrăm şi să o transmitem posterităţii. Dar nu aveam idee că generaţia noastră va asista la profanarea cuvintelor, care, după cum s-a dovedit, nu reprezintă adevărul pentru toţi”.
- „Şi monştrii au început să repete faptele. Şi oraşele noastre, care au supravieţuit unei ocupaţii atât de atroce, încât 80 de ani nu sunt suficienţi pentru a uita de ea, l-au revăzut pe ocupant. Şi au primit a doua ocupaţie din istoria lor. Şi unele oraşe, precum Mariupol, au fost martori la treia. În cei doi ani de ocupaţie, naziştii au ucis acolo 10.000 de civili. În două luni de ocupaţie, Rusia a ucis 20.000”
- „La câteva decenii după al Doilea Război Mondial, întunericul a revenit în Ucraina”
- „O reconstrucţie sângeroasă a nazismului a fost organizată în Ucraina. O repetare fanatică a acestui regim”.
- „Vom depăşi totul. Şi ştim asta cu siguranţă, pentru că armata noastră şi tot poporul nostru sunt descendenţi ai celor care au învins nazismul. Deci vor câştiga din nou”
- „Vom depăşi iarna care a început pe 24 februarie şi care persistă şi pe 8 mai, dar care se va încheia cu siguranţă, iar soarele ucrainean o va topi! Şi vom întâmpina răsăritul împreună cu întreaga ţară. Familia şi cei dragi, prietenii şi rudele vor fi din nou împreună! (...) Iar peste oraşele şi satele ocupate temporar, steagul nostru va fi din nou arborat. Vom fi din nou reuniţi şi va fi pace (...)”.
- „Şi nu vor mai fi vise alb-negru, doar un vis albastru şi galben”
- „Onoare eternă tuturor celor care au luptat împotriva nazismului! Veşnică pomenire tuturor celor ucişi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial!”.
Imagini cu distrugerea completă a unei școli din Bilohorivka
Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina a publicat un video din care se vede cum nu a mai rămas nimic din școala bimbardată de ruși sâmbătă seara.
MAE ucrainean condamnă cu fermitate bombardarea școlii din Bilohorivka, care a adăpostit 60 de persoane, pe 7 mai.
„Rusia a comis această crimă de război brutală cu puțin timp înainte de Ziua Comemorarii și Reconcilierii, repetând constant tragedia celui de-al Doilea Război Mondial”, susține MAE ucrainean.
Facebook Forum