Linkuri accesibilitate

Tatiana Poșivalova, în fața casei ei distruse din satul Vilhivka (foto REUTERS/Ricardo Moraes)
Tatiana Poșivalova, în fața casei ei distruse din satul Vilhivka (foto REUTERS/Ricardo Moraes)

Războiul Rusiei în Ucraina. Forțele ruse din Harkov, împinse până la graniță. Putin amenință Finlanda și Suedia, Erdogan nu le vrea în NATO

Luptele din Ucraina continuă mai ales în estul țării, acolo unde forțele ruse și-au intensificat atacurile. Din nord, rușii s-au retras în urma contraofensivei forțelor ucrainene.

Sumarul zilei

  • Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că nu va fi de acord cu aderarea Finlandei și Suediei la NATO.
  • La Odesa, rușii au bombardat o clădire turistică, iar patru oameni au fost răniți.
  • Uniunea Europeană nu va recunoaște niciun teritoriu confiscat de Rusia de la Ucraina, a spus șeful diplomației UE, Josep Borell.
  • După anunțul Finlandei și Suediei că vor să adere oficial la NATO, Vladimir Putin a spus că extinderea infrastructurii militare de pe teritoriul lor va cere o reacție din partea Moscovei.
  • Uniunea Europeană și Statele Unite au convenit să coopereze mai strâns pentru a contracara întreruperea aprovizionării cu mărfuri și alimente cauzată de invazia Rusiei în Ucraina și pentru a combate dezinformarea de la Moscova.
18:24 16.5.2022

Zelenski a discutat cu șefa FMI

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat luni că a discutat despre necesitatea sprijinului financiar pentru economia Ucrainei cu directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva.

FMI este partenerul nostru important. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm colaborarea fructuoasă pentru menținerea stabilității financiare a Ucrainei”, a scris Zelenski pe Twitter.

Litera Z, instrumentul de propagandă al Rusiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:30 0:00

18:19 16.5.2022

Putin avertizează Finlanda și Suedia că orice extindere militară „ar cere o reacție”

Putin, la summitul CSTO
Putin, la summitul CSTO

Vladimir Putin a spus că Rusia nu are nicio problemă cu Finlanda și Suedia, dar că extinderea infrastructurii militare de pe teritoriul lor va cere o reacție din partea Moscovei, pe măsură ce țările nordice se apropie de aderarea la NATO.

Putin a vorbit la Moscova la un summit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), condus de ruși, unde a spus că extinderea NATO este o problemă pentru Rusia și că trebuie să analizeze cu atenție ceea ce a spus el a numit planurile alianței militare conduse de SUA de a-și crește influența globală.

17:22 16.5.2022

Cooperare SUA - UE pentru contracararea întreruperii aprovizionării cu mărfuri și alimente

Uniunea Europeană și Statele Unite au convenit să coopereze mai strâns pentru a contracara întreruperea aprovizionării cu mărfuri și alimente cauzată de invazia Rusiei în Ucraina și pentru a combate dezinformarea de la Moscova.

Oficialii UE și SUA s-au reunit la Universitatea Paris-Saclay, aflată la periferia capitalei Franței, pentru cel de-al doilea consiliu comercial și tehnologic, un forum văzut inițial ca o contrapondere transatlantică a Chinei, dar acum cu un accent clar pe Rusia, transmite Reuters.

Într-o declarație comună, cei doi aliați au spus că vor depune eforturi pentru a reduce dependența excesivă de anumiți parteneri comerciali pentru mărfuri și inputuri agricole pentru a crește rezistența producției alimentare globale.

Reducerea transporturilor de cereale din Ucraina a dus la creșteri ale prețurilor, exacerbate acum de suspendarea exporturilor de grâu către India.

Uniunea Europeană și Statele Unite au condamnat, de asemenea, subminarea libertății de exprimare de către guvernul rus, spunând că „a folosit în mod repetat vălul dezinformarii” pentru a ascunde crimele de război.

17:16 16.5.2022

Norvegia, Danemarca și Islanda - declarație comună în sprijinul Finlandei și Suediei

Norvegia, Danemarca și Islanda au emis o declarație comună prin care își oferă sprijinul Finlandei și Suediei în cazul în care cele două națiuni nordice ar fi atacate în timpul cererilor lor la NATO.

„Împreună cu Danemarca și Islanda, Norvegia este pregătită să-și ajute vecinii nordici prin toate mijloacele necesare în cazul în care aceștia ar fi victima unei agresiuni pe teritoriul lor înainte de a obține calitatea de membru NATO”, a declarat premierul norvegian Jonas Gahr Stoere.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG