Linkuri accesibilitate

Tatiana Poșivalova, în fața casei ei distruse din satul Vilhivka (foto REUTERS/Ricardo Moraes)
Tatiana Poșivalova, în fața casei ei distruse din satul Vilhivka (foto REUTERS/Ricardo Moraes)

Războiul Rusiei în Ucraina. Forțele ruse din Harkov, împinse până la graniță. Putin amenință Finlanda și Suedia, Erdogan nu le vrea în NATO

Luptele din Ucraina continuă mai ales în estul țării, acolo unde forțele ruse și-au intensificat atacurile. Din nord, rușii s-au retras în urma contraofensivei forțelor ucrainene.

Sumarul zilei

  • Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că nu va fi de acord cu aderarea Finlandei și Suediei la NATO.
  • La Odesa, rușii au bombardat o clădire turistică, iar patru oameni au fost răniți.
  • Uniunea Europeană nu va recunoaște niciun teritoriu confiscat de Rusia de la Ucraina, a spus șeful diplomației UE, Josep Borell.
  • După anunțul Finlandei și Suediei că vor să adere oficial la NATO, Vladimir Putin a spus că extinderea infrastructurii militare de pe teritoriul lor va cere o reacție din partea Moscovei.
  • Uniunea Europeană și Statele Unite au convenit să coopereze mai strâns pentru a contracara întreruperea aprovizionării cu mărfuri și alimente cauzată de invazia Rusiei în Ucraina și pentru a combate dezinformarea de la Moscova.
07:27 16.5.2022

Zelenski: „Operațiunea specială” a rușilor este în faliment

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică seară, într-un discurs, că „operaţiunea specială” a armatei ruse este “în faliment” şi că Rusia va recunoaşte realitatea.

„Ne pregătim pentru noi tentative ale Rusiei de atacuri în Donbas, de intensificare a mişcărilor sale în sudul Ucrainei. Ocupanţii încă nu vor să recunoască faptul că sunt într-un punct mort şi că aşa-zisa lor ‘operaţiune specială’ deja este în faliment. Însă cu siguranţă va veni momentul când poporul ucrainean îi va forţa pe invadatori să recunoască realitatea”, a spus Zelenski, care a adăugat că rușii sunt temporar în zonele ocupate din Priazovia și Donbas.

07:36 16.5.2022

Lloyd Austin: SUA sprijină neclintit Ucraina

În cadrul unei convorbiri de duminică cu ministrul Apărării Oleksii Reznikov, secretarul american al Apărării Lloyd Austin „a reiterat duminică sprijinul neclintit al SUA pentru eforturile de asistență în materie de securitate și suveranitate ale Ucrainei”.

Lloyd Austin a vorbit cu Reznikov „pentru a discuta situația de pe câmpul de luptă și nevoile Ucrainei”, potrivit unui raport, citat de CNN.

Austin i-a transmis lui Reznikov corespondența sa de vineri cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, „în care a cerut încheierea imediată a conflictului din Ucraina și a subliniat importanța menținerii liniilor de comunicare”.

Secretarul Apărării din SUA a avut o nouă convorbire cu ministrul Apărării din Ucraina
Secretarul Apărării din SUA a avut o nouă convorbire cu ministrul Apărării din Ucraina

07:45 16.5.2022

Oficiali ucraineni: Armata rusă a suferit pierderi semnificative de soldați și echipamente

Armata ucraineană susține că forțele militare ruse „au suferit pierderi semnificative de soldați și echipamente” în timp ce încearcă să avanseze spre vest, până la granițele regiunilor Lugansk și Donețk.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate, „în unele zone, personalul unităților [rusești], ca o consecință a ostilităților, este mai mic de 20%”.
„În direcția Popasna, din cauza pierderilor mari și a incapacității de a acționa independent, trupele aeriene ale forțelor armate ale Federației Ruse fac echipă cu reprezentanții companiilor militare private ruse pentru acțiuni ulterioare”, a susținut Oleksandr Shtupun, purtătorul de cuvânt al Statului Major, citat de CNN.

Armata ucraineană mai susține că forțele ruse de la nord și de la est de orașul Harkov încearcă să-și apere pozițiile pentru a „preveni avansarea trupelor noastre la frontiera de stat a Ucrainei”, în timp ce continuă să bombardeze orașele și satele recent recucerite de Ucraina.

08:37 16.5.2022

Ucrainenii au distrus 2 elicoptere rusești, 7 drone și 2 rachete de croazieră

Duminică, 15 mai, apărarea aeriană a Ucrainei a distrus 2 elicoptere (Ka-52, Mi-28), 7 drone și 2 rachete de croazieră, potrivit Nexta:

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG