Duma de stat încearcă să împiedice schimbul de prizonieri cu luptătorii de la Azovstal. Curtea Supremă vrea să-i declare teroriști
Duma de stat rusă încearcă să împiedice includerea ucrainenilor din batalionul Azov în schimbul de prizonieri dintre Rusia și Ucraina, scrie The Guardian.
Regimentul Azov reprezintă în propaganda rusă matricea naționalismului anti-rus de care Rusia pretinde că trebuie să-i protejeze pe vorbitorii de limbă rusă din Ucraina și cu care și-a justificat invazia neprovocată și nedeclarată în Ucraina, fără ca vreodată să fi oferit o singură dovadă a presupuselor abuzuri.
Viaceslav Volodin , președintele Dumei de Stat, a spus că membrii acesteia sunt „criminali naziști”, fără să ofere vreo dovadă în sprijinul celor susținute, susținând că nu ar trebui să fie incluși în schimburile de prizonieri.
„Sunt criminali de război și trebuie să facem totul pentru a-i aduce în fața justiției”, a spus el.
Reuters relatează că pe site-ul Dumei se află o solicitare către comitetele de apărare și securitate pentru pregătirea unei instrucțiuni în acest sens.
În același timp, canalul Telegram al agenției de presă RIA difuzează această scurtă știre, citând ministerul de justiție al Rusiei:
„Curtea Supremă la 26 mai va examina cazul privind recunoașterea batalionului ucrainean Azov ca organizație teroristă și interzicerea activităților sale în Rusia”, numai că membrii batalionului Azov au fost duși în Rusia ca prizonieri de război în urma invadării Ucrainei de trupele ruse.
Șapte autobuze cu soldați ucraineni de la Azovstal au ajuns într-o fostă colonie penală a rușilor
Șapte autobuze cu soldați ucraineni de la combinatul siderurgic Azovstal din orașul-port Mariupol au ajuns într-o fostă colonie penală din orașul controlat de ruși, Olenivka, lângă Donețk, relatează Reuters.
Luptătorii ucraineni, mulți dintre ei membri ai batalionului Azov, vor fi chestionați de comisia de investigație rusă, potrivit agenției de presă de stat ruse Tass.
Interogatoriul se va face ca parte a investigației ruse în ceea ce Moscova numește „cazuri penale privind crimele regimului ucrainean”, a adăugat Tass.
Convorbire telefonică Zelenski - Macron
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o convorbire telefonică „lungă și semnificativă” cu omologul său francez, Emmanuel Macron, pentru a discuta problema aprovizionării cu combustibil pentru Ucraina și sprijinul pe care Franța este dispusă să i-l acorde în domeniul apărării.
Zelenski a scris pe Twitter că i-a spus lui Macron despre „cursul ostilităților, operațiunea de salvare a armatei din Azovstal și viziunea perspectivelor procesului de negociere”.
Cei doi lideri au vorbit și despre „pregătirea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni și posibile modalități de a exporta produse agricole ucrainene”, a spus Zelenski.
Ei au purtat, de asemenea, o „discuție de fond despre cererea noastră pentru statutul de candidat la aderarea la UE”, a adăugat el.
Kremlinul acuză G7 și UE că vrea să „fure” activele înghețate ale Rusiei
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că ar fi „furt de-a dreptul” ca țările G7 și UE să pună mâna pe rezervele înghețate ale Rusiei și să le cheltuiască în beneficiul Ucrainei.
Declarația survine anunțui făcut de ministrul german de finanțe, Christian Lindner, care a spus că este deschis ideii de a sechestra bunurile statului rus pentru a finanța reconstrucția Ucrainei.
Propuneri în acest sens au fost deja discutate în cadrul G7 și în UE, a adăugat Lindner.
Peskov a spus că nimeni nu a spus Rusiei despre o astfel de inițiativă, despre care el a spus că va fi „ilegală, flagrantă și, desigur, va necesita un răspuns adecvat... Ar fi, de fapt, un furt de-a dreptul”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai spus reporterilor că luptătorii ucraineni care s-au predat la uzina de oțel Azovstal asediată din orașul-port Mariupol vor fi tratați „conform standardelor internaționale”.
Facebook Forum