Linkuri accesibilitate

Luptătorii de la Azovstal percheziționați de personalul militar prorus după ce au părăsit combinatul siderurgic
Luptătorii de la Azovstal percheziționați de personalul militar prorus după ce au părăsit combinatul siderurgic

Războiul Rusiei în Ucraina. Curtea Supremă rusă vrea să-i declare teroriști pe luptătorii de la Azovstal. Zelenski: Dictatorul va pierde

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns în cea de-a 83-a zi. Peste 260 de luptători de ucraineni din combinatul Azovstal au fost evacuați, inclusiv 53 grav răniți.

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit în deschiderea Festivalului de Film de la Cannes. „Este necesar ca cinematograful să nu tacă (...). Sunt sigur că dictatorul va pierde”, a spus el.
  • Duma de stat rusă încearcă să împiedice schimbul de prizonieri cu luptătorii de la Azovstal, iar Curtea Supremă a Rusiei vrea să declare batalionul Azov organizație teroristă.
  • Opt persoane au murit și 12 au fost rănite după ce Rusia a lansat o rachetă asupra satului Desna din regiunea Cernigău, aflată în nordul Ucrainei.
  • Suedia a semnat marți cererea oficială de aderare la NATO, iar Parlamentul finlandez a aprobat cu o majoritate covârșitoare solicitarea de aderare a țării la Alianța Nord-Atlantincă.
  • 265 de luptători ucraineni s-au predat la combinatul Azovstal, asediat de forțele ruse. Peste 50 erau grav răniți și au fost transferați la un spital din orașul Novoazovsk, la est de Mariupol. Șapte autobuze cu soldați au ajuns marți seară într-o fostă colonie penală din orașul controlat de ruși, Olenivka, lângă Donețk.
07:33 17.5.2022

Soldații răniți de la Azovstal, evacuați spre orașe controlate de ruși

Peste 260 de luptători ucraineni, dintre care 53 răniţi, au fost evacuaţi luni din oţelăria Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene în Mariupol, a anunţat un ministru adjunct ucrainean al apărării, Ganna Maliar, scrie AFP.

„La 16 mai, 53 de răniţi grav au fost evacuaţi din Azovstal spre Novoazovsk pentru asistenţă medicală, iar alţi 211 au fost transportaţi la Olenivka printr-un coridor umanitar", ambele localităţi aflându-se în teritoriu controlat de forţele ruse şi pro-ruse, a declarat ea într-o înregistrare video, precizând că mai târziu va avea loc „un schimb" de prizonieri.

Un militar ucrainean rănit de la combinatul Azovstal este transportat pe o targă la sosirea în Novoazovsk, Ucraina, 16 mai 2022
Un militar ucrainean rănit de la combinatul Azovstal este transportat pe o targă la sosirea în Novoazovsk, Ucraina, 16 mai 2022

07:36 17.5.2022

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei: Garnizoana „Mariupol” şi-a îndeplinit misiunea de luptă

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a transmis că garnizoana din „Mariupol” şi-a îndeplinit misiunea de luptă, iar Comandamentul Militar Suprem a ordonat comandanţilor unităţilor staţionate la Azovstal să salveze vieţile militarilor lor.

Garnizoana „Mariupol” şi-a îndeplinit misiunea de luptă”, se arată într-un comunicat al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

„Comandamentul Militar Suprem a ordonat comandanţilor unităţilor staţionate la Azovstal să salveze vieţile personalului lor”, se mai arată în comunicat

Peste 260 de persoane au fost salvate din uzina Azovstal, dintre care 53 grav rănite.

07:39 17.5.2022

Zelenski, despre salvarea soldaților de la Azovstal: Sperăm că vom putea salva vieţile băieţilor noştri

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis, luni noaptea, în mesajul zilnic către poporul ucrainean, că a început operaţiunea de salvare a apărătorilor Mariupolului, unii dintre ei răniţi grav.

„Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viaţă”, a spus Zelenski, adăugând că forţele armate ale Ucrainei resping atacurile constante în acele zone în care Rusia încă încearcă să avanseze, iar Severodoneţk şi alte oraşe din Donbas rămân principalele ţinte pentru ocupanţi

„Cea de-a 82-a zi a apărării noastre se apropie de sfârşit. O zi grea. Dar această zi, ca toate celelalte, are ca scop tocmai salvarea ţării noastre şi a poporului nostru. Referitor la situaţia de la Mariupol, datorită acţiunilor armatei ucrainene - Forţele Armate ale Ucrainei, informaţiile, echipa de negocieri, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii şi Naţiunile Unite, sperăm că vom putea salva vieţile băieţilor noştri. Printre aceştia se numără şi răniţii grav, li se acordă asistenţă medicală”, a transmis preşedintele Ucrainei.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de eroi în viață
Președintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de eroi în viață

07:44 17.5.2022

Rușii au continuat atacurile asupra regiunii Lugansk, bombardând un spital

Rusia a continuat atacurile asupra regiunii Lugansk, la sud de Harkov, ucigând două persoane şi rănind alte nouă ca urmare a bombardamentelor asupra unui spital din Severodoneţk, transmite BBC.

Cu toate acestea, autorităţile ucrainene au spus că intensitatea bombardamentelor asupra oraşului din nord-estul Harkov s-a „redus semnificativ” iar trupele ucrainene de contraatac din zonă au ajuns la graniţa cu Rusia. Guvernatorul regional a declarat că trupele ucrainene de contraatac din zonă au ajuns la graniţa cu Rusia.

Fără apă și electricitate, oamenii din Lisichansk, Ucraina, trăiesc printre bombardamente
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:14 0:00

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG