Linkuri accesibilitate

Soldați ai unității speciale ucrainene Kraken vorbesc cu un bărbat pe un pod distrus de pe drumul din apropierea satului Rus'ka Lozova, la nord de Harkov, pe 16 mai 2022 (Foto de Dimitar DILKOFF / AFP)
Soldați ai unității speciale ucrainene Kraken vorbesc cu un bărbat pe un pod distrus de pe drumul din apropierea satului Rus'ka Lozova, la nord de Harkov, pe 16 mai 2022 (Foto de Dimitar DILKOFF / AFP)

Războiul Rusiei în Ucraina. Ajutor de 40 de mld de dolari de la SUA și alte 18 de la G7. Un milion de refugiați s-au întors în țară

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns în cea de-a 85-a zi. Cel puțin 10 civili ucraineni, inclusiv doi copii, au fost uciși miercuri de forțele ruse în regiunea Donețk.

Congresul SUA a aprobat un ajutor militar și umanitar de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar G7 unul de peste 18 miliarde de dolari.

Peste un milion de refugiați ucraineni s-au întors deja acasă, potrivit ambasadorului Ucrainei în Marea Britanie, Vadim Prîstaiko.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut Rusiei să permită exporturile de cereale ucrainene. Moscova a condiționat deschiderea accesului la porturile Ucrainei de eliminarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

Ministerul rus al Apărării susține că aproape 1.000 de soldați ucraineni de la Combinatul Azovstal din Mariupol, inclusiv 80 răniți, s-au predat începând cu 16 mai.

Forțele armate ucrainene spun că au recucerit încă o așezare în regiunea Harkov, dar forțele ruse continuă bombardamentele în Odesa, Harkov, Cernigov, Sumî și Donețk.

22:20 19.5.2022

Congresul SUA a aprobat un ajutor militar și umanitar de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Senatul SUA a dat aprobarea finală măsurii printr-un vot de 86-11, toți democrații și majoritatea republicanilor fiind în favoarea ajutorului pentru Ucraina. Măsura va ajunge apoi la Biden, care va trebui să o semneze, la aproape trei săptămâni după ce președintele SUA a cerut Congresului o versiune mai mică, de 33 de miliarde de dolari, a proiectului de lege.

Într-o declarație, Biden a mulțumit Congresului pentru că lucrează împreună – o raritate în zilele noastre – pentru a trimite lumii „un mesaj clar bipartizan că poporul Statelor Unite este alături de oamenii curajoși ai Ucrainei în timp ce își apără democrația și libertatea”.

„Resursele pe care le-am cerut ne vor permite să trimitem și mai multe arme și muniții în Ucraina, să ne realizăm propriul stoc și să sprijinim trupele americane staționate pe teritoriul NATO”, a continuat Biden. „Împreună cu contribuțiile aliaților și partenerilor noștri, vom menține asistența de securitate, economică, alimentară și umanitară să circule către Ucraina, în întreaga regiune și în întreaga lume și vom consolida și mai mult Ucraina – atât pe câmpul de luptă, cât și la masa de negocieri.

„Ajutorul este pe drum, un ajutor foarte important”, a spus liderul majorității din Senat, Chuck Schumer. „Ajutor care ar putea asigura victoria ucrainenilor”.

Defalcarea ajutorului pe cheltuieli:

  • peste 9 miliarde de dolari pentru a alimenta stocurile de arme americane trimise în Ucraina;
  • aproximativ 6 miliarde de dolari pentru instruirea armatei ucrainene;
  • aproape 4 miliarde de dolari pentru operațiunile Comandamentului European;
  • 900 de milioane USD pentru a oferi servicii de sprijin pentru refugiați, cum ar fi locuințe, cursuri de limba engleză, servicii de traumă și asistență, sprijin comunitar și management de caz, pentru refugiații din Ucraina;
  • aproape 9 miliarde de dolari în sprijin economic general pentru Ucraina;
  • ajutor alimentar global de aproximativ 5 miliarde de dolari pentru a atenua deficitul alimentar declanșat de colapsul economiei agricole a Ucrainei;
  • aproape 1 miliard de dolari în sprijinul combinat pentru refugiați;
  • 67 de milioane de dolari pentru a ajuta Departamentul de Justiție al SUA în eforturile sale de a confisca și de a vinde proprietăți confiscate, cum ar fi iahturile și operele de artă ale oligarhilor ruși.

00:24 20.5.2022

Parlamentul European cere sancționarea fostului cancelar german Gerhard Schröder

Fostul cancelar german, Gerhard Schröder, într-o îmbrățișare cu președintele rus, Vladimir Putin, în iunie 2018
Fostul cancelar german, Gerhard Schröder, într-o îmbrățișare cu președintele rus, Vladimir Putin, în iunie 2018

Parlamentul European a cerut joi sancționare fostului cancelar german Gerhard Schröder, pentru afacerile și legăturile sale cu puterea de la Kremlin, transmite DPA, preluată de Agerpres.

Reuniţi într-o minisesiune plenară la Bruxelles, eurodeputaţii au adoptat o rezoluţie potrivit căreia sancţiunile Uniunii Europene contra Rusiei după începerea invadării Ucrainei ar trebui să fie extinse „la membrii europeni ai consiliilor de administraţie ale marilor companii ruse şi la politicieni care continuă să primească bani din Rusia”.

Criticat în ţara sa pentru legăturile sale cu Moscova, Gerhard Schröder a fost cancelar federal al Germaniei între 1998 şi 2005, înainte de a lucra pentru compania Nord Stream şi pentru grupul rusesc Gazprom.

De asemenea, rezoluţia PE îi numeşte pe fostul cancelar austriac Wolfgang Schüssel şi pe fostul premier francez Francois Fillon ca două exemple de foşti politicieni care au demisionat din funcţiile avute la companii ruseşti. Rezoluţia „cere în termeni fermi ca alţii, precum Karin Kneissl şi Gerhard Schröder, să facă la fel”.

23:46 19.5.2022

Consilierul lui Zelenski: Încetarea foctului este „imposibilă fără retragerea totală a trupelor ruse”

Principalul consilier prezidențial al Ucrainei și membru al echipei de negocieri, Mihailo Podoliak, a declarat că o încetare a focului cu Rusia este „imposibilă fără retragerea totală a trupelor ruse”.

Podoliak a spus că Kievul nu este interesat de un nou „Minsk”, referindu-se la acordul de la Minsk din 2015, intermediat de Franța și Germania, care a încercat să asigure o încetare a focului între guvernul ucrainean și separatiștii susținuți de Rusia din estul Ucrainei.

23:13 19.5.2022

12 civili uciși într-un bombardament rusesc în regiunea Luhansk

Doisprezece civili au fost uciși și peste 40 au fost răniți în bombardamentele forțelor ruse din orașul Severodonețk, a declarat șeful administrației militare din regiunea Lugansk, Serghei Haidai.

Printre victime se numără și două femei găsite moarte într-un apartament lovit de o rachetă, a spus Haidai.

El a descris bombardamentul ca fiind haotic, adăugând că rușii au vizat „mai ales lovituri asupra clădirilor rezidențiale”.

El a spus că numărul victimelor nu este cel final „întrucât este imposibil să se inspecteze zona sub foc”.

22:47 19.5.2022

 Documentarul Mariupolis 2 al regizorului Kvedaravičius, ucis în Ucraina, proiectat la Cannes

Documentarul Mariupolis 2 , realizat din filmările recuperate ale unui nou proiect în Ucraina, realizat de regizorul lituanian Mantas Kvedaravičius, a debutat joi la festivalul de film de la Cannes, potrivit The Guardian.

Kvedaravičius a fost ucis în conflict, dar logodnica lui Hanna Bilobrova a adus filmările pe care regizorul le-a finalizat deja la o proiecție specială organizată în Palais des Festivals.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG