Linkuri accesibilitate

Soldați ai unității speciale ucrainene Kraken vorbesc cu un bărbat pe un pod distrus de pe drumul din apropierea satului Rus'ka Lozova, la nord de Harkov, pe 16 mai 2022 (Foto de Dimitar DILKOFF / AFP)
Soldați ai unității speciale ucrainene Kraken vorbesc cu un bărbat pe un pod distrus de pe drumul din apropierea satului Rus'ka Lozova, la nord de Harkov, pe 16 mai 2022 (Foto de Dimitar DILKOFF / AFP)

Războiul Rusiei în Ucraina. Ajutor de 40 de mld de dolari de la SUA și alte 18 de la G7. Un milion de refugiați s-au întors în țară

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns în cea de-a 85-a zi. Cel puțin 10 civili ucraineni, inclusiv doi copii, au fost uciși miercuri de forțele ruse în regiunea Donețk.

Congresul SUA a aprobat un ajutor militar și umanitar de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar G7 unul de peste 18 miliarde de dolari.

Peste un milion de refugiați ucraineni s-au întors deja acasă, potrivit ambasadorului Ucrainei în Marea Britanie, Vadim Prîstaiko.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut Rusiei să permită exporturile de cereale ucrainene. Moscova a condiționat deschiderea accesului la porturile Ucrainei de eliminarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

Ministerul rus al Apărării susține că aproape 1.000 de soldați ucraineni de la Combinatul Azovstal din Mariupol, inclusiv 80 răniți, s-au predat începând cu 16 mai.

Forțele armate ucrainene spun că au recucerit încă o așezare în regiunea Harkov, dar forțele ruse continuă bombardamentele în Odesa, Harkov, Cernigov, Sumî și Donețk.

21:12 19.5.2022

Liderii G7 au convenit asupra ajutorului de 18,4 miliarde de dolari pentru Ucraina

Liderii financiari ai G7 au convenit asupra a 18,4 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina și au spus că sunt gata să sprijine Kievul și „să facă mai multe după cum este necesar”, potrivit unui proiect de comunicat văzut de Reuters.

Miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din SUA, Japonia, Canada, Marea Britanie, Germania, Franța și Italia poartă discuții despre modalitățile de ajutor acordat Ucrainei, deoarece Ucraina rămâne fără numerar.

Țările G7 au „mobilizat 18,4 miliarde de dolari din sprijin bugetar, inclusiv 9,2 miliarde de dolari din angajamente recente” în 2022, se arată în proiect.

„Vom continua să fim alături de Ucraina pe tot parcursul acestui război și dincolo de acesta și suntem pregătiți să facem mai mult, după cum este necesar”, se spune în document.

De asemenea, G7 salută propunerea Comisiei Europene de a împrumuta Ucraina cu 9 miliarde de euro.

„Facem apel la toți partenerii să ni se alăture în sprijinirea redresării pe termen lung a Ucrainei și pentru a se asigura că efortul comun masiv pentru reconstrucție este strâns coordonat, inclusiv cu autoritățile ucrainene și cu instituțiile financiare internaționale”, se mai spune în document.

21:04 19.5.2022

Peste un milion de refugiați ucraineni s-au întors deja acasă

Peste un milion de refugiați ucraineni s-au întors deja acasă, potrivit ambasadorului țării în Marea Britanie, Vadim Prîstaiko.

„Vedem că ucrainenii sunt frustrați de disconfortul tot mai mare, de lupta din ce în ce mai mare cu diferite sisteme din Uniunea Europeană, pentru că le lipsesc cei dragi, le lipsesc casele, le lipsesc locurile de muncă”, a spus ambasadorul la un eveniment la Westminster.

El a adăugat că primarii din Kiev și Harkov au fost nevoiți să le spună oamenilor să nu se întoarcă în orașe, deoarece este încă nesigur.

Unul dintre lucrurile pe care aș dori să le abordez este modul în care îi putem încă ține aici undeva în Europa, Uniunea Europeană, în Canada și Statele Unite.

El a subliniat , de asemenea , necesitatea de a judeca personalităţile ruse de rang înalt pentru crime de război comise în Ucraina.

18:40 19.5.2022

Discuție telefonică Johnson - Zelenski

Premierul britanic Boris Johnson și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, au vorbit la telefon despre sprijinul militar și securitatea alimentară globală.

Președintele Zelenski a făcut o postare pe Twitter despre conversație, spunând că l-a informat și pe prim-ministrul britanic despre „cursul ostilităților și operațiunea de salvare a armatei de la Azovstal”.

Cei doi lideri au vorbit în această dimineață despre „o serie de probleme, inclusiv sprijinul militar și securitatea alimentară globală”, transmite Downing Street.

Ei au analizat opțiunile de „deschidere a rutelor critice de aprovizionare maritimă și terestră pentru stocurile de cereale ucrainene” și s-au angajat să-și îndrume echipele să „lucreze urgent la următorii pași”, se arată într-un comunicat.

„Prim-ministrul și-a exprimat îngrijorările semnificative cu privire la consecințele globale tot mai mari din cauza invaziei ilegale a Rusiei și a blocajului nesăbuit al președintelui (Vladimir) Putin asupra porturilor Ucrainei la Marea Neagră, inclusiv creșterea prețurilor alimentelor în țările în curs de dezvoltare”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului britanic.

Johnson și-a subliniat „admirarea nestinsă pentru curajoșii apărători ai Mariupolului” și a îndemnat Rusia să trateze cu demnitate și respect pe toți prizonierii de război, a spus purtătorul de cuvânt.

17:20 19.5.2022

Premierul Suediei și președintele Finlandei primiți de Joe Biden la Casa Albă

Președintele Joe Biden i-a primit la Casa Albă pe prim-ministrul Suediei Magdalena Andersson și pe președintele Finlandei Sauli Niinisto după ce ambele națiuni au cerut să se alăture NATO, cereri cărora Biden a spus că le acordă tot sprijinul său.

Biden a emis ieri o declarație în care spune că așteaptă cu nerăbdare „să lucreze cu Congresul SUA și aliații NATO pentru a aduce rapid Finlanda și Suedia în cea mai puternică alianță defensivă din istorie”.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG