Rusia „va deschide porturile Ucrainei doar dacă sancțiunile vor fi revizuite”
Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că va lua în considerare deschiderea accesului în porturile Ucrainei de la Marea Neagră doar dacă se ia în considerare și eliminarea sancțiunilor împotriva Rusiei, transmite agenția de presă Interfax.
„Trebuie nu numai să faceți apel la Federația Rusă, ci și să priviți în profunzime întregul complex de motive care au determinat criza alimentară actuală și, în primă instanță, acestea sunt sancțiunile care au fost impuse Rusiei de către SUA și UE care interferează cu comerțul liber normal, cuprinzând produse alimentare, inclusiv grâu, îngrășăminte și altele”, a spus ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Rudenko.
Declarațiile lui Rudenko vin după ce șeful Națiunilor Unite pentru alimente, David Beasley, l-a implorat pe Vladimir Putin, spunând că milioane de oameni vor muri în întreaga lume din cauza blocadei ruse a porturilor de la Marea Neagră.
„Dacă ai inimă pentru restul lumii, indiferent de ce simți despre Ucraina, trebuie să deschizi acele porturi”,a spus Beasley adresându-se direct președintelui rus.
Programul alimentar mondial al lui Beasley hrănește aproximativ 125 de milioane de oameni și cumpără 50% din cereale din Ucraina. Ucraina se numără printre primii cinci exportatori mondiali ai mai multor produse agricole vitale, inclusiv porumb, grâu și orz, precum și un exportator cheie de floarea soarelui și făină.
Și secretarul general al ONU, António Guterres, a avertizat că penuria alimentară alimentată determinată de războiul din Ucraina ar putea provoca „malnutriție, foamete în masă și foamete, într-o criză care ar putea dura ani de zile” în întreaga lume.
Premierul Suediei și președintele Finlandei primiți de Joe Biden la Casa Albă
Președintele Joe Biden i-a primit la Casa Albă pe prim-ministrul Suediei Magdalena Andersson și pe președintele Finlandei Sauli Niinisto după ce ambele națiuni au cerut să se alăture NATO, cereri cărora Biden a spus că le acordă tot sprijinul său.
Biden a emis ieri o declarație în care spune că așteaptă cu nerăbdare „să lucreze cu Congresul SUA și aliații NATO pentru a aduce rapid Finlanda și Suedia în cea mai puternică alianță defensivă din istorie”.
Discuție telefonică Johnson - Zelenski
Premierul britanic Boris Johnson și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, au vorbit la telefon despre sprijinul militar și securitatea alimentară globală.
Președintele Zelenski a făcut o postare pe Twitter despre conversație, spunând că l-a informat și pe prim-ministrul britanic despre „cursul ostilităților și operațiunea de salvare a armatei de la Azovstal”.
Cei doi lideri au vorbit în această dimineață despre „o serie de probleme, inclusiv sprijinul militar și securitatea alimentară globală”, transmite Downing Street.
Ei au analizat opțiunile de „deschidere a rutelor critice de aprovizionare maritimă și terestră pentru stocurile de cereale ucrainene” și s-au angajat să-și îndrume echipele să „lucreze urgent la următorii pași”, se arată într-un comunicat.
„Prim-ministrul și-a exprimat îngrijorările semnificative cu privire la consecințele globale tot mai mari din cauza invaziei ilegale a Rusiei și a blocajului nesăbuit al președintelui (Vladimir) Putin asupra porturilor Ucrainei la Marea Neagră, inclusiv creșterea prețurilor alimentelor în țările în curs de dezvoltare”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului britanic.
Johnson și-a subliniat „admirarea nestinsă pentru curajoșii apărători ai Mariupolului” și a îndemnat Rusia să trateze cu demnitate și respect pe toți prizonierii de război, a spus purtătorul de cuvânt.
Peste un milion de refugiați ucraineni s-au întors deja acasă
Peste un milion de refugiați ucraineni s-au întors deja acasă, potrivit ambasadorului țării în Marea Britanie, Vadim Prîstaiko.
„Vedem că ucrainenii sunt frustrați de disconfortul tot mai mare, de lupta din ce în ce mai mare cu diferite sisteme din Uniunea Europeană, pentru că le lipsesc cei dragi, le lipsesc casele, le lipsesc locurile de muncă”, a spus ambasadorul la un eveniment la Westminster.
El a adăugat că primarii din Kiev și Harkov au fost nevoiți să le spună oamenilor să nu se întoarcă în orașe, deoarece este încă nesigur.
Unul dintre lucrurile pe care aș dori să le abordez este modul în care îi putem încă ține aici undeva în Europa, Uniunea Europeană, în Canada și Statele Unite.
El a subliniat , de asemenea , necesitatea de a judeca personalităţile ruse de rang înalt pentru crime de război comise în Ucraina.
Facebook Forum