Linkuri accesibilitate

Soldat rus în ruinele teatrului Mariupol în bombardarea căruia, pe 16 aprilie, au murit peste 600 de persoane. (Foto Alexander NEMENOV / AFP)
Soldat rus în ruinele teatrului Mariupol în bombardarea căruia, pe 16 aprilie, au murit peste 600 de persoane. (Foto Alexander NEMENOV / AFP)

Războiul Rusiei în Ucraina. Rusia taie livrările de gaz către Finlanda. Canada impune noi sancțiuni oligarhilor și exporturilor rusești

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns în cea de-a 86-a zi. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat vineri noapte, că rușii au lovit cu rachete satul Desna, în regiunea Cernigău, la nord de Kiev, și sunt mai mulţi morţi.

Canada a anunțat sancțiuni suplimentare împotriva oligarhilor ruși, precum și interzicerea importului și exportului de bunuri de lux vizate din Rusia.

Rusia va opri fluxurile de gaze către Finlanda vecină sâmbătă dimineață iar ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a avertizat că Moscova va lua „contramăsuri adecvate” ca răspuns la cererea Finlandei şi Suediei de aderare la NATO.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Donbasul este „complet distrus” și există bombardamente constante asupra regiunii Odesa.

În regiunea Cernigău, la nord de Kiev, rachetele rusești au lovit joi satul Desna și mai mulți oameni au murit.

Din cauza războiului, criza exporturilor de alimente va aduce milioane de oameni în pragul înfometării, potrivit Programului Alimentar Mondial.

09:58 20.5.2022

Francezii au desfășurat în România un sistem de apărare de ultimă generație

Franţa a desfăşurat în România un sistem de apărare de tip sol-aer de ultimă generaţie, din cauza unor ameninţări ale Războiului rus din Ucraina, a anunţat Statul Major interarme francez, relatează AFP.

„Implementat de 100 de aviatori, sistemul de tip sol-aer portat Mamba (...) poate asigura o umbrelă de protecţie a forţelor care operează în zonă”, a anunţat într-un comunicat, joi, Statul Major francez.

10:31 20.5.2022

Twitter va combate dezinformarea legată de conflictul din Ucraina cu ajutorul etichetelor de avertizare

Twitter va începe să plaseze avertismente peste conţinuturile înşelătoare cu privire la conflictul din Ucraina şi va limita propagarea afirmaţiilor dezminţite de grupurile umanitare sau de alte surse credibile, a anunţat joi compania de socializare, transmite Reuters.

Noile notificări de avertizare vor alerta utilizatorii că un tweet a încălcat regulile Twitter, dar totuşi le vor permite oamenilor să vadă şi să comenteze.

Platforma nu va amplifica sau recomanda astfel de tweet-uri, iar redistribuirea va fi, de asemenea, dezactivată.

Abordarea ar putea fi „o modalitate mai eficientă de a interveni pentru a preveni vătămările, păstrând şi protejând în acelaşi timp discuţiile pe Twitter”, a declarat Yoel Roth, directorul pentru securitate şi integritate al Twitter, în timpul unei convorbiri telefonice cu reporterii.

Compania va acorda prioritate adăugarii de etichete la tweet-urile înşelătoare ale unor conturi de mare profil, cum ar fi utilizatorii verificaţi sau profilurile oficiale ale guvernului.

De asemenea, va acorda prioritate conţinutului care ar putea dăuna oamenilor de pe teren.

10:48 20.5.2022

The New York Times a publicat noi dovezi care arată cum soldații ruși au executat bărbați în Bucha

The New York Times a publicat două videoclipuri în care civilii din Bucha, în o suburbie din nordul Kievului, sunt conduși sub amenințarea armei de parașutiști ruși pe o stradă. Videoclipurile au fost filmate pe 4 martie de o cameră de supraveghere și de un martor dintr-o casă din apropiere.

Din video-urile publicate de The New York Times se aude cum unul dintre soldații ruși le ordonă oamenilor: „Mergeți la dreapta, câinilor”. Ziarul precizează că este pentru ultima dată când cel puțin 8 bărbații sunt văzuți în viață. Soldații i-au condus pe civili în spatele unei clădiri de birouri din apropiere, pe care rușii o transformaseră într-o bază improvizată.

The New York Times a publicat și un videoclip filmat cu o dronă pe 5 martie, în care se văd cadavre întinse pe pământ chiar lângă clădirea de birouri de pe strada Yablunska, unde oamenii fuseseră duși cu o zi mai devreme. Ziarul a recunoscut printre trupurile ce zăceau pe jos și o pată de culoare albastră - hanoracul unui prizonier.


10:57 20.5.2022

Ministerul britanic al Apărării: Rusia ar putea redistribui rapid trupele din Mariupol

Ministerul Apărării din Marea Britanie arată în ultima sa actualizare că cel puțin 1.700 de soldați ucraineni se vor fi predat probabil la Azovstal, ultimulbastion de rezistență de la Mariupol. Britanicii arată că nu se știe numărul militarilor rămași înăuntru.

Odată ce forțele ruse au capturat tot Mariupolul, este posibil să se îndrepte în regiunea Donbas de est a Ucrainei pentru a consolida alte operațiuni.

Ministerul Apărării precizează că pentru aceasta, militarii ruși ar trebui reechipați, însă acest lucru nu se va întâmpla prea curând din cauza „presiunii” asupra comandanților ruși pentru a obține rapid câștiguri în altă parte.

Sfârșitul unui oraș ucrainean. Distrus aproape total, Mariupol revine rușilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:47 0:00

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG