Linkuri accesibilitate

Soldat rus în ruinele teatrului Mariupol în bombardarea căruia, pe 16 aprilie, au murit peste 600 de persoane. (Foto Alexander NEMENOV / AFP)
Soldat rus în ruinele teatrului Mariupol în bombardarea căruia, pe 16 aprilie, au murit peste 600 de persoane. (Foto Alexander NEMENOV / AFP)

Războiul Rusiei în Ucraina. Rusia taie livrările de gaz către Finlanda. Canada impune noi sancțiuni oligarhilor și exporturilor rusești

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns în cea de-a 86-a zi. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat vineri noapte, că rușii au lovit cu rachete satul Desna, în regiunea Cernigău, la nord de Kiev, și sunt mai mulţi morţi.

Canada a anunțat sancțiuni suplimentare împotriva oligarhilor ruși, precum și interzicerea importului și exportului de bunuri de lux vizate din Rusia.

Rusia va opri fluxurile de gaze către Finlanda vecină sâmbătă dimineață iar ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a avertizat că Moscova va lua „contramăsuri adecvate” ca răspuns la cererea Finlandei şi Suediei de aderare la NATO.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Donbasul este „complet distrus” și există bombardamente constante asupra regiunii Odesa.

În regiunea Cernigău, la nord de Kiev, rachetele rusești au lovit joi satul Desna și mai mulți oameni au murit.

Din cauza războiului, criza exporturilor de alimente va aduce milioane de oameni în pragul înfometării, potrivit Programului Alimentar Mondial.

07:41 20.5.2022

Zelenski îi acuză pe ruși de încercare deliberată şi criminală de a ucide cât mai mulţi ucraineni cu putinţă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri noapte, că în regiunea Cernigău, la nord de Kiev, satul Desna a fost lovit de rachete ruseşti joi, atacul soldându-se cu mai mulţi morţi. Desna se află la aproximativ 60 de kilometri de graniţa cu Belarus.

„Atacuri ruseşti asupra regiunii Cernigău, în special atacul teribil asupra Desnei, au provocat mulţi morţi”, a spus Zelensky în discursul său, conform CNN.

„Există „lovituri constante asupra regiunii Odesa, asupra oraşelor din centrul Ucrainei, Donbasul este complet distrus – toate acestea nu au şi nu pot avea nicio explicaţie militară pentru Rusia”, a continuat el.

„Aceasta este o încercare deliberată şi criminală de a ucide cât mai mulţi ucraineni cu putinţă”, a afirmat el.

Forţele armate ale Ucrainei continuă să avanseze în eliberarea regiunii Harkov, conform lui Zelensky.

„În Donbas, ocupanţii încearcă să crească presiunea. E iadul, şi asta nu este o exagerare. Bombardamentul brutal şi absolut fără sens de la Severodoneţk... Au fost 12 morţi şi zeci de răniţi într-o singură zi”, a mai spus Zelenski.

07:44 20.5.2022

SUA vor să ofere Ucrainei rachete avansate anti-navă


Washingtonul lucrează pentru a oferi luptătorilor ucraineni rachete antinavă avansate pentru a ajuta la înfrângerea blocadei navale a Rusiei, pe fondul îngrijorării că arme mai puternice care ar putea scufunda navele de război ruseşti ar intensifica conflictul, transmite Reuters.

Ucraina nu a făcut nici un secret din faptul că doreşte capabilităţi mai avansate ale SUA dincolo de inventarul actual de artilerie, rachete Javelin şi Stinger şi alte arme. Lista Kievului, de exemplu, include rachete care ar putea împinge marina rusă departe de porturile sale la Marea Neagră, permiţând reluarea transporturilor de cereale şi de alte produse agricole în întreaga lume.

Actualii şi foşti oficiali americani şi surse din Congres au invocat dificultăţi pentru a trimite arme mai puternice şi cu rază mai lungă de acţiune în Ucraina, care includ cerinţe legate de pregătirea îndelungată, dificultăţi de întreţinere a echipamentului sau îngrijorarea că armamentul american ar putea fi capturat de forţele ruse, pe lângă teama de escaladare a conflictului, notează Reuters.

07:48 20.5.2022

Ucrainenii acuză forţele ruse că au blocat evacuarea a peste 1.000 de maşini în Zaporojie

Peste 1.000 de maşini care transportau ucraineni au fost împiedicate să treacă pe teritoriul controlat de Ucraina din Zaporojie, potrivit administraţiei militare regionale, citată de CNN.

Administraţia locală a declarat vineri că maşinile pline de oameni care încercau să plece au fost blocate la un punct de control rusesc din oraşul Vasilivka.

„În Vasilivka, ocupanţii nu au permis accesul a peste 1.000 de maşini pe teritoriul controlat de Ucraina, pentru a patra zi consecutiv”, se arată în postarea de pe Telegram, adăugând că în maşini sunt femei şi copii şi că majoritatea nu mai au bani pentru mâncare.

09:54 20.5.2022

SUA arată că va fi dificil ca ucrainenii să-i scoată pe ruși din Donbas

Statele Unite avertizează că în pofida succesului forţelor ucrainene la Harkov, armata rusă reuşeşte să-şi consolideze controlul asupra Donbasului şi sudului ţării, ceea ce înseamnă că războiul ar putea să mai dureze încă mult timp, relatează AFP.

Un oficial de rang înalt de la Departamentul Apărării arată că totuși forțele ruse continuă să se confrunte cu probleme de coeziune, de moral al trupelor şi de logistică,

„Suntem absolut hotărâţi să facem totul pentru a-i ajuta pe ucrainenei să se apere, inclusiv formându-i pentru a folosi capacităţi pe care li le furnizăm”, anunţă acest oficial de rang înalt care a cerut protecţia anonimatului.

„Ei (ucrainenii) se comportă foarte bine pe câmpul de luptă, nu au probleme de coeziune, nu auprobleme de comandament, logistica li aprovizionarea lor sunt cu adevărat istorice”, evaluează el.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG