Linkuri accesibilitate

3 minute | Noi vrem bani de la UE, nu principii. Criza Covid abia începe & o știre din 2008


Politicienii care conduceau România la intrarea în UE. Numele și figurile s-au schimbat între timp, principiile mai puțin.
Politicienii care conduceau România la intrarea în UE. Numele și figurile s-au schimbat între timp, principiile mai puțin.
Cele mai importante știri ale zilei, pe scurt:
  • Numărul de noi infecții de Covid a ajuns marți la aproape 4.000, iar medicii spun că mulți dintre cei care ajung în stare gravă la spital sunt tineri.
  • Parlamentul European a cerut Comisiei Europene sancționarea României pentru că nu a recunoscut căsătoria unui cuplu de același sex.
  • Firmele de asigurări au crescut prețul polițelor auto din cauza problemelor financiare și a posibilului faliment al City Insurance. Între timp, service-urile auto nu mai repară mașinile cu asigurare la City.

Bună dimineața,

O știre de ieri a provocat un val de ură pe rețelele sociale din România. Parlamentul European a votat o rezoluție prin care recomandă statelor să recunoască drepturile persoanelor de același sex, inclusiv căsătoria.

Votul a avut la bază procesul câștigat de un cuplu româno-american la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva României. Cuplul Coman – Hamilton s-a stabilit între timp la New York. Adrian ne-a acordat ieri un interviu în care povestește despre demersul împotriva statului român.

Adrian Coman: Soluția trebuie să vină de la instanțe străine
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:57 0:00

„Din păcate, la români soluția trebuie să ne vină din afară”, e concluzia sa. Soluția „din afară” e, însă, nepopulară, pretext numai bun pentru unii politicieni români să se apere cu „nu decid străinii ce facem noi în țară”. Acceptăm bani de la UE, însă nu și principii.

Covid, ca iarna

Explozia cazurilor noi de Covid din ultimele zile a prins România nepregătită. Suntem deja la începutul unei crize sanitare cu efecte imprevizibile.

3.929 de noi cazuri au fost anunțate ieri, dublu față de media zilnică a săptămânii trecute. Mulți dintre bolnavi sunt tineri nevaccinați.

35.132.

Atâtea persoane au murit, până ieri, de Covid în România.

Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase Iași
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:56 0:00
Alte știri despre Covid

Criza șoferilor de TIR

Europenii, nici măcar cei din Est, nu prea mai sunt interesați să fie șoferi de TIR. După criza din Marea Britanie, despre care Europa Liberă a scris de mai multe ori, probleme similare sunt acum și în Germania.

Asociația Companiilor de Transport a raportat un deficit de 60 - 80.000 de șoferi. Mulți dintre românii și polonezii care conduceau TIR-urile au renunțat - în fiecare an se pensionează de două ori mai mulți șoferi decât intră în sistem. Efectele le-am putea vedea toți, la rafturi.

În Rusia vor avea loc în acest weekend alegeri pentru Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului. Și cum adevărul nu este prea iubit în țările conduse de lideri autoritari, o adevărată campanie de cenzură a început în Rusia înaintea votului.

Alte știri internaționale

Arc în timp.

Dacă am fi în anul 2008, care credeți că ar fi, de departe, cea mai importantă știre a zilei? Hint: 3 ani de închisoare cu executare.

Cele bune,

Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG