Linkuri accesibilitate

Contrabanda de tutun de la granița de Est. Cu cât se vând țigările aduse din Ucraina


Un pachet de țigări din zece consumat în România provine din contrabandă, arată statisticile autorităților.
Un pachet de țigări din zece consumat în România provine din contrabandă, arată statisticile autorităților.

O grupare formată din 35 de persoane a introdus ilegal în România țigări în valoare de peste un milion de euro. Membrii grupării acționau de-a lungul graniței estice, din Suceava și până în Galați.

Pentru capturarea membrilor rețelei de contrabandă cu țigări, procurorii DIICOT (Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism) au supravegheat operațiunile grupării peste un an.

Contrabandiștii au fost reținuți miercuri pentru a fi duși la audieri, după ce anchetatorii au realizat peste 20 de percheziții în județele Suceava, Iași și Galați și 35 de persoane au fost aduse la audieri de procurorii DIICOT Galați.

Supravegherea Poliției de Frontieră

Conform datelor obținute de la procurori, rețeaua a început să acționeze din toamna anului trecut. Poliția de Frontieră a descoperit în octombrie 2020 un grup de persoane care introducea în România un transport de țigări.

Reprezentanții Poliției de Frontieră și ai DIICOT au decis că urmărească transportul și persoanele implicate pentru a descoperi cât de mare este rețeaua și unde sunt distribuite produsele de contrabandă. Așa a început operațiunea de monitorizare care a durat un an.

Traseul țigărilor

Anchetatorii au stabilit că majoritatea țigaretelor de contrabandă proveneau din Ucraina. În țara vecină, în fabrici clandestine, erau realizate țigaretele în scopul de a fi trimise apoi în România.

Țigările nu erau introduse prin punctele de trecere a frontierei pentru autoturisme sau pentru persoane, ci prin zone patrulate de polițiști de frontieră pentru a împiedica traficul de persoane sau de orice fel de produse.

Membrii rețelei cunoșteau zonele din județul Suceava care sunt mai greu - și prin urmare mai rar - patrulate de polițiștii de frontieră și prin aceste locuri introduceau țigaretele în România, ne-au declarat surse din anchetă.

„După introducerea pe teritoriul României, țigările erau depozitate de către membrii grupului infracțional organizat în locații situate pe raza județului Suceava”, ne-au precizat reprezentanții Poliției de Frontieră.

Țigările erau introduse ilegal în România în scopul de a evita plata accizelor pe tutun. Astfel, aceste țigări erau vândute la negru la un preț care este de 2-4 ori mai mic decât țigările fiscalizate.

Un pachet era vândut cu prețuri între 3 și 8 lei, în timp ce produsele accizate costă între 15 lei și 23 de lei. Țigările erau vândute în toate județele din estul țării.

Din Suceava, după ce introduse ilegal în țară, baxurile cu țigări erau „preluate de către liderul grupării și transportate la diverse locații din județele Iași și Galați, administrate de alți membri ai grupului infracțional, care gestionau activitatea de distribuție a acestora”, ne-au mai explicat reprezentanții Poliției de Frontieră.

Contrabandiștii de țigări aveau și cannabis

Valoarea țigărilor introduse de membrii grupării ar fi depășit un milion de euro, așa cum ne-au precizat surse din anchetă. Gruparea ar fi realizat lunar cel puțin un transport ilegal de țigarete din toamna anului trecut și până acum.

În urma descinderilor, anchetatorii au ridicat 14.285 pachete țigări, sumele de 354.450 lei și 64.200 euro, două autoturisme, precum și 800 de grame de canabis. Perchezițiile au fost realizate de Poliția de Frontieră, Brigada de Crimă Organizată a Poliției Române și Jandarmerie, sub supravegherea DIICOT.

Procurorii urmează să decidă împotriva căror membri ai rețelei vor cere arestul preventiv sau controlul judiciar, iar judecătorii urmează să hotărască dacă este nevoie sau nu de aceste măsuri. Toți membrii sunt cercetați pentru fapte de contrabandă cu țigări.

Conform producătorilor de țigări, România pierde anual minimum jumătate de miliard de euro din traficul ilegal cu țigări. Conform unui studiu al companiei de cercetare Noriel, 10% din piața de țigări este reprezentantă de contrabanda cu aceste produse.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG