Linkuri accesibilitate

Rețeta corupției la PSD: taxă între 5000 și 10.000 de euro la partid pentru un post de controlor de trafic


Sigla DNA,
Sigla DNA,

Procurorii DNA au început urmărirea penală față de trei parlamentari PSD: Gheorghe Dorel Căprar, Florin Tripa și Ioan Chisăliță, fiind acuzați de comiterea mai multor infracțiuni de corupție, potrivit unui comunicat de presă al instituției. Rețeta pusă în practică la Arad și Timișoara de a aduce bani la partid era următoarea: persoanele numite în funcții publice de reprezentanții PSD ar fi fost obligate să plătească o taxă lunară la organizația PSD „ cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută”, potrivit DNA.

Angajări pe linie de partid: 5.000 -10.000 de euro de persoană

Procurorii DNA susțin că angajările în structurile locale ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.) se făceau „pe linie de partid și cu remiterea unor sume de bani”.

Membrii PSD și-ar fi folosit influența pentru angajarea a cinci persoane pe funcțiile de controlor trafic în cadrul D.R.D.P. Timișoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea posturilor. Selecția viitorilor angajați se făcea la partid, iar decizia finală aparținea liderului organizației PSD, deputatul Dorel Căprar.

Directorul general regional al Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara, Ilie Cristian Ispravnic, care este și vicepreședinte al organizației județene a PSD, ar fi acceptat fraudarea concursurilor de angajare în schimbul unor sume de bani ce ar fi fost negociate între 5.000 și 10.000 de euro de persoană.Șeful Agenției de Control și Încasare Nădlac II, Horgea Cristian, și el vicepreședinte al organizației județene de partid, ar fi pretins ca patru din cele cinci posturi să se ocupe în schimbul unor sume cuprinse între 4.000 de euro și 10.000 de euro.

În ceea ce-l privește pe suspectul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins și acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remiși în mod direct la casieria organizației județene de partid”, se precizează în comunicatul de presă al DNA.

Taxă lunară la PSD și bani pentru „necesități de moment”

În plus, șefii din D.R.D.P Timișoara sau din alte instituții locale sau regionale, numiți pe criterii politice, ar fi avut obligația de a plăti „o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută”.

Procurorii DNA mai susțin că, pe lângă taxa lunară, persoanele cu funcții de conducere susținute în posturi de PSD ar fi avut obligația de a plăti și alte sume de bani, în funcție de „necesitățile de moment și solicitările persoanelor cu funcții de conducere din partid”. De pildă, deputatul PSD Dorel Căprar ar fi pretins și primit suma de 4.500 de lei pentru a acoperi cheltuielile ocazionate de primirea unei delegații din Japonia.

Acuzațiile procurorilor pentru cei trei parlamentari PSD urmăriți penal

  • CĂPRAR DOREL GHEORGHE, deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:

- 12 infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,

- 2 infracțiuni de complicitate la luare de mită

- 3 infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite

- 3 infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

  • TRIPA FLORIN, deputat în Parlamentul României și secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al organizației județene a unui partid politic, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:

- 2 infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,

- 2 infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

  • CHISĂLIȚĂ IOAN NARCIS, senator în Parlamentul României și secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al organizației județene a unui partid politic, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:

- folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,

- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

DNA a încercat să aresteze preventiv 8 inculpați, ÎCCJ a respins cererea

Pe lângă cei trei parlamentari PSD, în dosar mai sunt cercetați directorul general regional al Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara, Ilie Cristian Ispravnic, vicepreședinte al organizației județene a PSD, pentru 20 de infracțiuni de corupție, inclusiv luare de mită, precum și șeful Agenției de Control și Încasare Nădlac II, Horgea Cristian, și el vicepreședinte al organizației județene de partid, pentru 9 infracțiuni.

Alți cinci angajați ai Agenției și ai DRDP Timișoara și fosta șefă a Inspectoratului Școlar Județean Arad, Anca-Patricia Stoenescu, sunt și ei anchetați. Potrivit DNA, Stoenescu ar fi dispus, “din considerente politice și cu încălcarea Legii educației naționale, eliberarea din funcție a unui inspector școlar pentru criticile aduse partidului”.

DNA i-a reţinut pe toți aceștia 8, care nu sunt parlamentari, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea procurorilor de arestare preventivă.

Doi controlori de trafic de la Agenția de Control și Încasări Nădlac 1 și fostul șef al Biroului Încasări Venituri din cadrul D.R.D.P. Timișoara sunt, de asemenea, urmăriți penal pentru luare sau dare de mită.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG